giapraki.com

Reborn – Interreg Europe: 3ο Διεθνές Θεματικό Εργαστήριο «Ανάπτυξη ικανοτήτων για τους επιχειρηματίες» και συνάντηση εργασίας με το ΕΒΕ Κοζάνης

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας υλοποιεί το έργο REBORN του Interreg Europe 2014-2020 «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας προασπίζοντας τις ΜμΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα». Το έργο καλείται να στηρίξει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης ή αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες που οδηγούν σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Υλοποιείται από 6 εταίρους σε 6 περιφέρειες της Ευρώπης: 1) FILSE Financial Agency of Liguria Region, Επικεφαλής Εταίρος – Ιταλία, 2) Murcia Business Innovation Centre (BIC Murcia, CEEIM) – Spain, 3) Agency for Enterprise & InnovationBelgium, 4) IFKA Public Benefit NonProfit Ltd for the Development of the IndustryHungary 5) Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας – Ελλάδα, 6) Lubelskie Voivodeship – Poland.

Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ της περιφέρειας.

Στο πλαίσιο του έργου το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης διοργάνωσε το 3ο Διεθνές Θεματικό Εργαστήριο με θέμα «Ανάπτυξη ικανοτήτων για τους επιχειρηματίες» το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κυρίως φορέων & επιστημόνων που εργάζονται σε θέματα περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού καθώς είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται αντίστοιχο έργο διεθνούς χαρακτήρα στην επιχειρηματικότητα 2ης ευκαιρίας στη Δυτική Μακεδονία. Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2018 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την υλοποίηση του έργου στη Δυτική Μακεδονία από τον διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κο Δημήτριο Μαυροματίδη, πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ως προς την στρατηγική διαχείριση θεμάτων 2ης ευκαιρίας στην επιχειρηματικότητα από εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Ουγγαρίας, τη Μοδένα της Ιταλίας και τη Λιέγη του Βελγίου.

Τις εξελίξεις σχετικά με το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ) παρουσίασε ο κος Γεώργιος Αμανατίδης, διευθυντής της ΑΝΚΟ Α.Ε., ενώ ο κος Ηλίας Γεωργόπουλος, εκπρόσωπος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε ως καλή πρακτική το έργο Early Warning Europe (EWE). Σχετικά με τις δυνατότητες ενίσχυσης ή υποστήριξης των ΜμΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μίλησε ο προϊστάμενος της ΕΥΔ του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας κος Χαράλαμπος Κιουρτσίδης.

Το εργαστήριο έκλεισε με συζήτηση και τα αποτελέσματα της εκδήλωσης τα οποία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κος Θόδωρος Καρυπίδης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι είναι στις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ειδική συνάντηση εργασίας το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Κοζάνης, οι ξένοι εταίροι παρουσίασαν αναλυτικά στον Πρόεδρο κο Σαρρή και τους λοιπούς παριστάμενους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου τον τρόπο δράσης τους στην επιχειρηματική υποστήριξη, ενώ σε ειδική θεματική ενότητα παρουσιάστηκε σε όλους αναλυτικά, το παράλληλο & συνδεόμενο έργο Early Warning Europe, καλή πρακτική από την ελληνική πλευρά, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στη Δυτική Μακεδονία τους επόμενους μήνες. Συζητήθηκε διεξοδικά ο τρόπος συνεργασίας και εμπλοκής του Επιμελητηρίου (ΕΒΕ Κοζάνης) με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Exit mobile version