Τρία συν ένα αγκάθια έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση. Ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικό παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να βάλει κι άλλο νερό στο κρασί του σε ένα θέμα που για καιρό αποτέλεσε “κόκκινη” γραμμή του!
Πρόκειται για το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ένα ζήτημα για το οποίο η ελληνική πλευρά είχε ασκήσει… βέτο όσον αφορά τη θέση του επικεφαλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Athensmagazine.gr, μαζί με το φορολογικό και το ασφαλιστικό πρέπει να περάσει από τη Βουλή και το νομοσχέδιο για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, υπάρχει ήδη προσχέδιο στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το οποίο προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Ταμείου θα ορίζεται από τους δανειστές, δηλαδή ενδέχεται να είναι ξένος, ενώ στα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση εντάσσονται ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ, οι τράπεζες, οι θυγατρικές τους, οι ΔΕΚΟ και όλα τα κρατικά ακίνητα!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο Ταμείο θα έχει έδρα την Αθήνα, αλλά ουσιαστικά θα διοικείται από το… Λουξεμβούργο και τους εταίρους! Το εποπτικό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα είναι πενταμελές. Τα τρία μέλη θα επιλεγούν από την κυβέρνηση και τα δύο από την Κομισιόν και τον ESM, με δικαίωμα όμως να ορίσουν εκείνοι τον πρόεδρο, είτε Έλληνα είτε ξένο!
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, σε ορίζοντα 30ετίας στο Ταμείο πρέπει να δημιουργηθεί αποθεματικό 50 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα του τρίτου δανείου που έλαβε η Ελλάδα το καλοκαίρι.
Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, οι δανειστές επιμένουν σε νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι 1% του ΑΕΠ, το 2016.
Στο φορολογικό νέα μέτρα αναμένεται να πλήξουν την κοινωνία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ό,τι φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, αναμένεται να γίνουν… παρελθόν.
Στο δημοσιονομικό, τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Σε μεγάλη ύφεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας (ΑΕΠ) στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε μεγάλη μείωση, δηλαδή ύφεση, της τάξης του -1,9%, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Όπως ανακοινώθηκε στο -1,9% ήταν η ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Οι δανειστές συνεχίζουν να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Για τη διετία 2015 – 2016 οι Ευρωπαίοι το τοποθετούν στα 900 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το ΔΝΤ σε διπλάσια ακριβώς επίπεδα και συγκεκριμένα σε 1,8 δισ. ευρώ.
trelokouneli.gr