Η χρηματοοικονομική ασφυξία "πνίγει" τη μονάδα " Πτολεμαΐδα 5"

By on 20/09/2011
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5Στην τελική φάση βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνική αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ των δύο προσφορών που υποβλήθηκαν για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5».

 

Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, ώστε στη συνέχεια να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές.

 

Πηγή : energypress

 

Ωστόσο η ανησυχία της διοίκησης, αλλά και των εμπλεκόμενων ομίλων, έγκειται πλέον στο κατά πόσον θα μπορέσει να υλοποιηθεί η επένδυση υπό τις παρούσες ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Η διοίκηση της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να καταρτίσει συνολικό business plan, έχει την πρόθεση να προχωρήσει πάση θυσία το συγκεκριμένο έργο, όμως τα πραγματικά δεδομένα είναι αρνητικά.

 

Αβεβαιότητα

 

Όλες οι παράμετροι που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα του έργου (άνοιγμα λιγνιτικής αγοράς, μετοχοποίηση και πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, πορεία των τιμών φυσικού αερίου, κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.) βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το βασικότερο όμως είναι ότι το χρηματοοικονομικό κόστος που θα έχει η ΔΕΗ για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου φαντάζει σήμερα απλησίαστο.

 

Το προϋπολογισμένο κόστος της μονάδας φτάνει το 1,3 δις. ευρώ, ενώ μαζί με το χρηματοοικονομικό κόστος φτάνει το 1,6 δις. ευρώ. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η ΔΕΗ θα δυσκολευθεί πολύ σήμερα για να βρει τα χρήματα αυτά. Ακόμα και η εκδοχή της συμμετοχής ιδιώτη συνεταίρου (εάν αυτό αποτελούσε επιλογή της ΔΕΗ) δεν φαίνεται να μπορεί να περπατήσει, καθώς, όπως αναφέρει στο energypress αρμόδιο στέλεχος, κανένας ιδιώτης δεν βάζει τόσα πολλά λεφτά για να αρχίσει να εισπράττει μετά από 14 χρόνια (7 χρόνια θα χρειαστούν για την κατασκευή και άλλα 7 για να αρχίσει η μονάδα να δίνει κέρδη).

 

Σύγχρονη τεχνολογία

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τους συνδικαλιστές, οι οποίοι μάλιστα είχαν φτάσει να απειλήσουν με μπλοκάρισμα του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, εάν δεν «έπεφταν υπογραφές» για την Πτολεμαΐδα  5.

 

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εννέα συνεχείς μεταθέσεις της ημερομηνίας υποβολής, τελικά στα τέλη Ιουνίου είχαν καταθέσει προσφορές η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- Hitachi και η κοινοπραξία Alstom – METKA- DAMCΟ Energy.

 

Με βάση τις προδιαγραφές του διαγωνισμού η νέα μονάδα προβλέπεται να διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και να υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες. Το έργο, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, δηλαδή 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Πτολεμαΐδας και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: