Πηγή:energypress.gr
Και οι Γερμανοί δεν προχωρούν σε καμία κίνηση πριν ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας και πριν, τουλάχιστον, τελειώσει το θέμα του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιόπιστων συνομιλητών του energypress όλα θα εξαρτηθούν από τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις και πάντως ο δανεισμός για τη βασική στρατηγική επένδυση της ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής, δηλαδή τη νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, παραμένει σε εκκρεμότητα.
Η μονάδα προϋπολογισμού 1,394 δισ. ευρώ, έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH, και πρόσφατα εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης παραμένει ανοιχτό με τη ΔΕΗ να έχει ήδη απευθυνθεί τόσο στην ΕΤΕπ όσο και τον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας, Hermes.
Μάλιστα η ελληνική εταιρεία προσέλαβε ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την τράπεζα KFW, για να υποστηρίξει τη διαδικασία της παροχής εγγυήσεων και να διοργανώσει το δάνειο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα. Οι σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει αναφέρουν ότι το ποσό του δανείου θα φτάσει τα 730 εκατ., με τη συμμετοχή (200 εκατ.) της KFW. Με βάση την αρχική χρηματοδοτική ανάλυση του έργου, τα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέρχονταν: 44% μέσω KFW και Hermes, 38% ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ και επίσης ένα συμπληρωματικό δάνειο της τάξης του 18% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι ανάγκες για ίδια κεφάλαια θα αρχίσουν στη φάση κατασκευής του έργου και μέχρι τότε εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει.
Μεγαλόπολη
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, όπου ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η ΔΕΗ αδυνατεί να προχωρήσει το έργο καθώς δεν έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια ύψους 105 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή του πάρκου.
Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην οποία έχει περιέλθει το έργο, επιχειρεί από τις αρχές του έτους να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια, απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και σε κινεζικές τράπεζες. Πληροφορίες θέλουν την ΔΕΗΑΝ να έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως της ΕΤΕπ για το 50% του κόστους της επένδυσης. Ωστόσο η υπόθεση της εκταμίευσης των δανείων από την ΕΤΕπ έχει κολλήσει στην απαίτηση της τράπεζας να μπεί «ρήτρα δραχμής». Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει να λύσει το γρίφο και – θεωρητικά τουλάχιστον – επίκειται απεμπλοκή. Στη συνέχεια από κοινού με το μειοδότη του διαγωνισμού (JPΆβαξ) η ΔΕΗ εξετάζει συμπληρωματικά χρηματοδοτικά σχήματα μέσω Κίνας καθώς ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί είναι κινεζικής προέλευσης (Yingli).