Σύμφωνα με την τρόικα, τα δομικά προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού οδηγούν υποχρεωτικά σε αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος πολύ ταχύτερα από το προβλεπόμενο.
Πηγή:energypress.gr
Από την άλλη, για να «χρυσωθεί το χάπι», η αύξηση των τιμολογίων φαίνεται ότι θα συνοδευθεί από την αποδέσμευση της πληρωμής του «χαρατσιού» από την πληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος.
Αφορμή για να τεθεί το θέμα των τιμολογίων είναι η έγκριση που έχει ζητηθεί από την τρόικα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δανειοδότηση των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 350 εκατ. ευρώ που θα «αιμοδοτήσουν» συνολικά την ενεργειακή αγορά. Η τρόικα, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα της ρευστότητας δεν είναι απλά ταμειακό αλλά δομικό, δεν είναι διατεθειμένη να δώσει έγκριση εάν δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις σταθερού χαρακτήρα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν μελετήσει επισταμένως τα δεδομένα της ενεργειακής αγοράς, μεταξύ άλλων πραγματοποιώντας συναντήσεις όχι μόνον με θεσμικούς φορείς αλλά και με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της αγοράς. «Ξέρουν καλά ποια είναι η δομή, τα προβλήματα και οι “τρύπες“ του συστήματος» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας, ο οποίος έχει εμπειρία επαφών και διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, δύο είναι τα θέματα που θα θέσουν (και πιθανότατα οι αλλαγές που θα επιβάλλουν) οι εκπρόσωποι των δανειστών στην επόμενη αναθεώρηση του μνημονίου:
· H μία αφορά την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος πολύ νωρίτερα από τον Ιούνιο 2013 που προβλέπεται ήδη, καθώς για τότε έχει τεθεί το όριο προσαρμογής όλων των ειδών τιμολογίων (εμπορικών, οικιακών κ.λ.π.) με τα κοστολογικά στοιχεία. Συγκεκριμένα στις υφιστάμενες υποχρεώσεις της χώρας περιλαμβάνεται η λήψη απόφασης μέχρι τον επόμενο μήνα, για τον τρόπο προσαρμογής των τιμολογίων. Η εφαρμογή της απόφασης έχει περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου. Τώρα, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, προφανώς η απόφαση θα καθυστερήσει, αλλά η εφαρμογή της, με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας, θα έρθει πιο κοντά.
· Η δεύτερη αφορά την μείωση της στήριξης που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ΑΠΕ, κυρίως με την εφαρμογή του συστήματος feed in premium στη θέση του σημερινού συστήματος εγγυημένων τιμών, αλλά και με την περεταίρω μείωση της «ταρίφας», ειδικά για τα φωτοβολταϊκά.
Προς το παρόν βεβαίως, στο βαθμό που δεν υπάρχει κυβερνητική λύση, τα ζητήματα αυτά θα παραμένουν παγωμένα, με την ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς να επιδεινώνεται καθώς, ναι μεν μπήκαν την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές περίπου 330 εκατ.ευρώ στο σύστημα από το «χαράτσι», αλλά από την άλλη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα «φέσια» από απλήρωτους λογαριασμούς.
Συνεπώς την απαίτηση της τρόικας για τις συγκεκριμένες δυσάρεστες αλλαγές θα κληθεί να την διαχειριστεί, με τον ένα ή άλλο τρόπο, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, στο βαθμό βεβαίως που η χώρα θα παραμένει «εντός μνημονίου». Και εδώ δημιουργείται το ερώτημα: Πώς μια νέα, συμμαχική κατά πάσα πιθανότητα, κυβέρνηση, θα λάβει με την ανάληψη των καθηκόντων της μια απόφαση για αύξηση τιμολογίων του ρεύματος;
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια απόφαση είναι πιθανόν να ληφθεί ταυτόχρονα με την αποσύνδεση του Eιδικού Tέλους Ακίνητης Περιουσίας (EΕTHΔE) του γνωστού «χαρατσιού», από τους λογαριασμούς ρεύματος, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές, αλλά και να «ανασάνει» η ΔΕΗ για την οποία το «χαράτσι» απέβη καταστροφικό. Σε μια τέτοια περίπτωση βεβαίως θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ, καθώς, παρά τα προβλήματα, η σύνδεση με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είχε εισπρακτική επιτυχία για τα ταμεία του δημοσίου.