Πηγή:”Πρωϊνή” Γρεβενών
Πρόκειται για ένα έργο που κόστισε στο Δήμο Γρεβενών (χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από το ΕΤΠΑ και 20% από Εθνικούς Πόρους) περίπου 266.000 ευρώ και υσιαστικά ακόμη δεν παραδώθηκε ολοκληρωμένο στους δημότες.
Ειδικότερα:
Ήταν 15 Οκτωβρίου του 2009 όταν υπογράφηκε στο Δήμο Γρεβενών από τον τότε Δήμαρχο Γρεβενών κ. Γιώργο Νούτσο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση του -χαρακτηριζόμενου και ως πρωτοπόρου- έργου, με τίτλο:«ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ», που θα έδινε την δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης των Γρεβενών αλλά και τους επισκέπτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Μάλιστα είχε εκδοθεί και σχετικό δελτίο τύπου από το Δήμο Γρεβενών με τίτλο “Πρωτοποριακό έργο του Δήμου Γρεβενών- Δωρεάν ιντερνετ για τη πόλη των Γρεβενών”, στο τέλος του οποίου αναφερόταν ότι «Η διάρκεια υλοποίησης του έργου δεν μπορεί να υπερβεί τους 4 μήνες, από την υπογραφή της σύμβασης».
Στο ίδιο δελτίο τύπου περιγράφονταν ότι: «Μέσω του έργου θα γίνει η εγκατάσταση 8 wifi hot spots μέσω των οποίων οι χρήστες με υπηρεσίες βασισμένες στη θέση του χρήστη (Location Based Services) θα είναι σε θέση να ενημερώνονται για ότι αφορά τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα στο Δήμο.
Παράλληλα, θα αναπτυχθεί και μία διαδικτυακή πύλη (που θα είναι προσβάσιμη και μέσω κινητών τηλεφώνων) που αναμένεται να διευκολύνει τη πρόσβαση των πολιτών αλλά και των επισκεπτών σε θεματικό ψηφιοποιημένο περιεχόμενο αλλά και πληροφορίες, καθότι αξιοποιεί εναλλακτικά κανάλια πρόσβασης (Internet) και παρέχει ενιαίο σημείο πρόσβασης στις εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Με το παρόν έργο ο Δήμος στοχεύει στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος του, στην προβολή εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, όπως ο αγροτουρισμός – πολιτιστικός τουρισμός, και στην ενίσχυση της προβολής των τοπικών προϊόντων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.»
Οι τέσσερις μήνες πέρασαν και το έργο ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί, για να φτάσουμε στον Αύγουστο του 2010 και συγκεκριμένα στις 30 Αυγούστου, όταν και σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε η τελική παρουσίαση του έργου από τον κ. Νούτσο και τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρίας.
Στη συγκεκριμένη λοιπόν εκδήλωση αναφέρθηκε ότι το έργο ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία από τα περασμένα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα θα προέκυπταν αρχικά από τη λειτουργία του και πλέον τίθεται πιο ώριμο και ενεργό σε κανονική λειτουργία.
Χαρακτηριστικά ο κ. Νούτσος είχε δηλώσει τότε ότι:
”Αποδεικνύεται ότι, όσο και αν οδεύουμε σε εκλογές, η Δημοτική Αρχή έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο έργο το οποίο οφείλει να φέρει σε πέρας. Με την παρουσίαση αυτή κάνουμε αυτό ακριβώς: Ολοκληρώνουμε ότι εδώ και καιρό ξεκίνησε, πολύ πιο ώριμο όμως, οργανωμένο και ολοκληρωμένο”.
Μάλιστα, είχαν προηγηθεί επισκέψεις σε σχολεία της πόλης όπου έγιναν ενημερώσεις σε μαθητές για το συγκεκριμένο έργο ενώ είχε εκδοθεί και σχετικό δελτίο τύπου με τίτλο: «Πρωτοπόρος στις ψηφιακές τεχνολογίες ο Δήμος Γρεβενών-Είσαι Γρεβενά…Είσαι παντού-Ενημέρωση σε μαθητές λυκείου για το δωρεάν ασύρματο internet». Όπως αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο σχετικό δελτίο τύπου:
Το έργο στοχεύει:
• Στην προώθηση ευρυζωνικών υπηρεσιών και εφαρμογών με χρήση δικτύων υψηλών ταχυτήτων.
• Στην βελτιστοποίηση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του Δήμου για τις μετακινήσεις τους.
• Στην προβολή της πολιτιστικής, της τουριστικής κληρονομιάς και των σημείων ενδιαφέροντος του Δήμου.
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι μέσω του έργου ο Δήμος θα εγκαταστήσει 8 wi-fi hot spots σημεία στο Δήμο (με δωρεάν για τους χρήστες σύνδεση στο Internet). Αυτή η προσπάθεια του Δήμου αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών αλλά και των επισκεπτών σε θεματικό ψηφιοποιημένο περιεχόμενο και πληροφορίες.
Ο Δήμος Γρεβενών πρωτοπόρος σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας προχώρησε στην επιλογή των θέσεων εγκατάστασης ασύρματων κεραιών Wi-fi με στόχο την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη χωρική κάλυψη της πόλης, ώστε όλα τα σπίτια, οι επαγγελματίες, οι επισκέπτες και οι μαθητές να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Internet..
Ο καιρός περνούσε και ακόμη το συγκεκριμένο έργο δεν είχε ολοκληρωθεί αφού τα περισσότερα από τα 8 σημεία wi-fi hot δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες πολιτών. Μάλιστα, ο νέος πλέον Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης (είχαν μεσολαβήσει οι Δημοτικές “Καλλικρατικές” εκλογές), στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε, μετά την εκλογή του, στις 17 Νοεμβρίου αναφέρθηκε στο θέμα επισημαίνοντας ότι πράγματι το έργο δεν λειτουργεί και αν η ανάδοχος εταιρία δεν λειτουργήσει το ασύρματο internet θα εκπέσει η εγγυητική προς όφελος του δήμου και ο δήμος θα κινηθεί νομικά για την ποιότητα της κατασκευής.
Μάλιστα ο κ. Κουπτσίδης είχε αναφερθεί αναλυτικά στα σημεία wi-fi hot spots που δεν λειτουργούσαν.Πράγματι, αν και το έργο πληρώθηκε, ο Δήμος Γρεβενών δεν επέστρεψε την εγγυητική επιστολή αφού ακόμη και σήμερα το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.Όπως ανέφερε στη πρόσφατη συνεδρίαση στις 10 Νοεμβρίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Κουπτσίδης:
« Από τη πρώτη στιγμή αρνηθήκαμε να επιστρέψουμε την εγγυητική στον ανάδοχο. Να θυμίσω ότι το συγκεκριμένο έργο πληρώθηκε στις 31/12/2010. Εμείς, παρ’ ότι έχει γίνει παραλαβή δεν επιστρέφουμε την εγγυητική και έχουμε ζητήσει από την ανάδοχο εταιρία να το ολοκληρώσει.
Μάλιστα πραγματοποιήσαμε και επί τόπου ελέγχους. Ήταν 8 θέσεις που έπρεπε να στηθούν οι κεραίες με το ασύρματο δίκτυο. Όπως μας είπε η εταιρία είχαν στηθεί οι 6 από αυτές και οι άλλες δύο βρισκόταν σε ένα κατάστημα της Forthnet και δεν είχαν ενεργοποιηθεί, ενώ ούτε οι υπόλοιπες λειτούργησαν.
Αυτή τη στιγμή, το έργο έχει βελτιωθεί αφού ήδη έχουν αρχίσει και λειτουργούν κάποιες από αυτές τις θέσεις (4 στο Δημαρχείο, Κολυμβητήριο, ΝΕΛΕ) ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν και οι άλλες δύο. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν παραδοθεί το έργο ολοκληρωμένο και όπως πρέπει, εμείς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε την εγγυητική».
Στην ίδια τοποθέτηση ο κ. Κουπτσίδης ανέφερε επίσης ότι: «Αυτό το έργο δεν θα δώσει ιντερνετ μέσα στα σπίτια, αλλά σε σημεία που έχουν οπτική επαφή με τις κεραίες που στήνονται. Κακώς είχε διαφημιστεί ότι θα μας δώσει ιντερνετ σε κλειστούς χώρους, αφού δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και είναι μόνο για ανοιχτούς χώρους».
Επί της ουσίας, με βάση και όλα τα προαναφερόμενα, ερωτηματικά δεν προκαλούνται μόνο για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκήρωση του συγκεκριμένου έργου, αλλά και για τη χρησιμότητά του σε σχέση και με το υπέρογκο κόστος του, αφού δαπανήθηκαν 266.000 ευρώ.
Εφόσον δηλαδή δεν πρόκειται να δώσει δωρεάν ιντερνετ σε κλειστούς χώρους, επιχειρήσεις κλπ, ποιος είναι ο αριθμός των πολιτών που θα το χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι η αναλογία κόστους- χρησιμότητας είναι ικανοποιητική;
Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία που να μας αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του έργου, όπως πόσοι πολίτες το χρησιμοποιούν και ποιός είναι ο φόρτος των σημείων ¨εκπομπής¨, υπό τη προϋπόθεση βεβαίως, ότι κάποια στιγμή το έργο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο.