Η Ελλάδα τοποθετείται στην 29η θέση παγκοσμίως, αλλά 1η μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λίστα με τα κράτη που θεωρούνται επιρρεπή στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!
Η σχετική κατάταξη προέρχεται από τη λίστα του Basel Institute on Governance, ενός ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Ελβετία που ειδικεύεται στον τομέα πρόληψης της διαφθοράς και της δημόσιας διοίκησης, της εταιρικής διακυβέρνησης και συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εφαρμογή του ποινικού δικαίου και την ανάκτηση των κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τη φετινή λίστα με χαμηλότερο δείκτη το 0 και υψηλότερο το 10 (για την πλέον διεφθαρμένη χώρα) και μετρώντας αντίστροφα, η Ελλάδα με βαθμολογία 6,78 κατατάσσεται στην 29η θέση παγκοσμίως.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ιράν με βαθμολογία 8,57 και ακολουθούν: Κένυα, Καμπότζη, Αϊτή, Τατζικιστάν, Μάλι, Ουγκάντα, Παραγουάη, Μπελίζ, Ζάμπια, Μπούρκινα Φάσο, Αργεντινή, Λιβερία, Υεμένη, Βολιβία, Νιγηρία, Δομινικανή Δημοκρατία, Νιγηρία, Ζιμπάμπουε, Τανζανία, Κομόρες, Πράσινο Ακρωτήρι, Σιέρα Λεόνε και Εκουαδόρ.
Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ελλάδα είναι το Λουξεμβούργο στη θέση 49 με βαθμολογία 6,17. Η Γερμανία βρίσκεται στη θέση 68 με βαθμολογία 5,8. Η Ελβετία στη θέση 71 με βαθμολογία 5,78, η Αυστρία στη θέση 74με 5,74, η Ιταλία στη θέση 89με 5,49, η Αλβανία στη θέση 90 με 5,48 και η Ισπανία στη θέση 104 με 5,15.
Η Κύπρος, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη θέση 114 μεταξύ των 144 χωρών της λίστας, με βαθμολογία 4,93 και η Πορτογαλία στη θέση 130 με 4,28.
Στην τελευταία θέση (άρα την πρώτη στην καταπολέμηση του ξεπλύματος) βρίσκεται η Νορβηγία με βαθμολογία 2,36.
ημερησία