Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (ΦΩΤΟ)

By on 26/05/2017

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχοντας και φέτος στην επικοινωνιακή δράση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας, της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που  διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, αρχαίες και σύγχρονες καλλιέργειες και σπόρους.  

Σκοπός της δράσης, μέσα από την ενεργοποίηση τοπικών δικτύων συνεργασίας με διάφορους φορείς, να προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμικού πλούτου της χώρας.

Η εκδήλωση της Εφορείας, υπό τον γενικό τίτλο «Οι καλλιέργειες και η επεξεργασία των σπόρων: από το παρελθόν στο παρόν», περιελάμβανε ομιλία του Άρη Γκουλιάφα, μέλους της ομάδας καλλιεργητών «ιπποφαές team», σχετικά με τη βιολογική γεωργία και τη σύγχρονη καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Αιανή, ομιλία της αρχαιοβοτανολόγου Δήμητρας Κοτσαχρήστου με θέμα «Οι καλλιέργειες και η επεξεργασία των σπόρων: από το παρελθόν στο παρόν», και Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αρχαιοβοτανικής που υλοποίησε η αρχαιοβοτανολόγος Χαρούλα  Στυλιανάκου.

         Πιο αναλυτικά, ο ομιλητής Άρης Γκουλιάφας εισήγαγε το κοινό στον ενδιαφέροντα κόσμο του ιπποφαούς, παραθέτοντας πληροφορίες τόσο για την ιστορία του φυτού, όσο και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία. Αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο καλλιέργειας του φυτού, στην επιτυχημένη προσαρμογή του στα εδάφη της περιοχής, λόγω και της βόρειας προέλευσής του, στη διαδικασία μεταποίησης του προϊόντος, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι καλλιεργητές της Αιανής και ο ίδιος προσωπικά κατά τη διάρκεια των σταδίων αυτών. Κατά τον ενδιαφέροντα και γόνιμο διάλογο που ακολούθησε, τέθηκαν θέματα σχετικά με την αναγκαιότητα στήριξης της καλλιέργειας, από την πολιτεία και την κοινωνία, προβολής και προώθησης στην ελληνική και διεθνή αγορά τέτοιου είδους βιολογικών ελληνικών προϊόντων, με διεθνώς παραδεκτή την άριστη ποιότητά τους, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης της καλλιέργειας, ώστε αυτή να αποτελέσει έναν δυναμικό αναπτυξιακό παράγοντα για την περιοχή.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ομιλία της αρχαιοβοτανολόγου Δήμητρας Κοτσαχρήστου, η οποία έδωσε μια γεύση, σε εισαγωγικά, της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Ελλάδας κατά τα προϊστορικά χρόνια και την αρχαιότητα. Το ταξίδι αυτό, από το παρελθόν στο παρόν, αποκάλυψε  τα φυτικά συστατικά της διατροφής των κατοίκων του ελλαδικού χώρου 7.000 χρόνια πριν από σήμερα. Ουσιαστικά, παρουσιάστηκαν τα είδη των φυτών που καλλιεργούσαν και χρησιμοποιούσαν οι προϊστορικοί κάτοικοι κυρίως, καθώς και οι αλλαγές και οι τυχόν συνάφειες των προϊστορικών ειδών και τροφίμων φυτικής προέλευσης με τη σύγχρονη διατροφή στην Ελλάδα.

Τέλος ακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την αρχαιοβοτανολόγο Χαρούλα Στυλιανάκου, σε παιδιά νηπιαγωγείων της Αιανής και της Κοζάνης με σκοπό τη μύηση τους στον κόσμο της αρχαιοβοτανικής, δηλαδή στον κόσμο των σπόρων της αρχαίας διατροφής. Ευρύτερος στόχος ήταν η επαφή των παιδιών με διατηρημένους μέσω της απανθράκωσης σπόρους από αρχαιολογικές ανασκαφές του νομού Κοζάνης και πως αυτοί προκύπτουν μέσα από την διαδικασία της επίπλευσης, δηλαδή του λεγόμενου «νεροκόσκινου». Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και για την διαδικασία παρασκευής του ψωμιού στην αρχαιότητα, ενώ δοκίμασαν και ψωμί από δίκοκκο σιτάρι και σιτάρι σπέλτα, το γνωστό «dinkel».

Σε όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση διανεμήθηκε σχετικό εποπτικό υλικό (δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο, σελιδοδείκτη και κονκάρδα), που διέθεσε στις Περιφερειακές Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. η Διεύθυνση Μουσείων. Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής ήταν δωρεάν για το κοινό.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: