Γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας… «εις υγείαν»!
Πώς όμως άρχισε ο άνθρωπος να τσουγκρίζει τα ποτήρια και να κάνει προπόσεις;
Σύμφωνα με το mentalfloss.com υπάρχουν πολλές θεωρίες.
Μερικές από αυτές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πίστευαν ότι με τις προπόσεις έδιωχναν τα κακά πνεύματα. Άλλες ότι ήταν απλά μια «παρανοϊκή» συνήθεια, ένας τρόπος με τον οποίο καταλάβαιναν αν το ποτό τους είχε δηλητηριαστεί ή όχι. (Ένα δυνατό τσούγκρισμα θα πιτσιλούσε τα ποτήρια των υπολοίπων, σκορπίζοντας το δηλητήριο).
Καμία πλευρά δε φαίνεται να πλησιάζει την αλήθεια.
Παρότι πολλές από τις παραδόσεις που έχουμε σήμερα προέρχονται από τις παλαιότερες γενεές και συνδέονται με την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να μας λέει με σιγουριά ότι οι πρόγονοί μας έκαναν προπόσεις γι’ αυτόν το λόγο. Επιπλέον, η θεωρία με το δηλητήριο δε μπορεί να στέκει, κι αυτό γιατί οι άνθρωποι «πρόσθεσαν» το τσούγκρισμα στις προπόσεις πριν από 300 περίπου χρόνια, πολύ καιρό μετά αφότου πρωτοεμφανίστηκαν!
Πιο πιθανό φαίνεται η παράδοση αυτή να γεννήθηκε από αρχαία, κοινωνικά τελετουργικά όταν οι άνθρωποι έπιναν από το ίδιο δοχείο, το οποίο αποκαλούνταν «δοχείο της αγάπης», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Με το πέρασμα των αιώνων οι άνθρωποι άρχισαν σιγά σιγά να προτιμούν να πίνουν από τα δικά τους ποτήρια, και όχι από ένα κοινό όλοι μαζί. Σίγουρα αυτό είχε θετικές επιπτώσεις σε θέματα υγιεινής, όμως χαλούσε την αίσθηση «ενότητας» που προκαλούσε η κίνηση του να πίνει κανείς από το ίδιο δοχείο με άλλους.
Έτσι, προκειμένου να επαναφέρουν το αίσθημα αυτό, άρχισαν να υψώνουν τα ποτήρια τους και να τα τσουγκρίζουν.
Φέρνοντάς τα κοντά συμβόλιζαν τη συντροφικότητα, την επανένωση του ποτού… σε ένα.
Στα αγγλικά η λέξη πρόποση («toast») μάλλον προέρχεται από μια συνήθεια του 17ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι συνήθιζαν να βάζουν μέσα στα ποτήρια με το αλκοόλ ένα κομμάτι ψωμί (toast) με μπαχαρικά για να ενισχύσουν τη γεύση.
newsbeast.gr