Πώς διαμορφώνεται ο φόρος ακινήτων του 2014

By on 15/09/2013

Φόρο ανα τετραγωνικό από 2 έως και 23,1 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2014 το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου θα έχει 33 κλιμάκια και το κλιμάκιο στο οποίο θα εμπίπτει κάθε ακίνητο θα καθορίζεται με βάση την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται.

Για παράδειγμα με 23,1 ευρώ ανά τετραγωνικό θα φορολογούνται τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού του τρόπου φορολόγησης θα είναι να αυξηγθεί σε σχέση με το υφιστάμενο χαράτσι ο φόρος ακινήτων για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.200 ευρώ και να επέλθει μικρή ελάφρυνση για τα κτίσματα σε φτηνότερες περιοχές.

Οι δύο παγίδες του νέου φόρου που φέρνουν επιβαρύνσεις είναι ότι θα φορολογούνται πλέον και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ θα επιβάλλεται φόρος και στα αγροτεμάχια ( εκτός σχεδίου εκτάσεις).

Το υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα αναζητά το 2014 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων συνολικά έσοδα τουλάχισυον 2,9 δις ευρώ.

Περίπου τα 950 θα προέλθουν από τα αγροτεμάχια. Ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογίζεται κατά μέσο όρο με 10 ερώ ανα στρέμμα ενώ:

-Για τους κατα κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι 1-3 ευρώ ανα στρέμμα.

– Για τους μη αγρότες 3-6 ευρώ ανα στρέμμα όσον αφορά τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για εκτός σχεδίου οικόπεδα αξίας πχ παραθαλάσσια θα φτάνει έως και τα 40 ευρώ ανα στρέμμα.

Το σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων πρόκειται να επεξεργαστεί εντός του σαββατούριακου και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου τη Δεευτέρα ή την Τρίτη να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο σαββατοκύριακο θα τεθεί υπόψη και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα το οποίο βρίσκεται ήδη στην Αθηνα

axortagos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: