- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Πόλος έλξης για επισκέπτες και επιστήμονες η γεωλογική μοναδικότητα της περιοχής Χρωμίου του Δήμου Κοζάνης
Εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία, επεφύλαξαν οι κάτοικοι του Χρωμίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου, στην ομάδα των γεωλόγων επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, που αξιολογεί την ένταξη της ευρύτερης περιοχής Όρλιακα – Βουνάσας – Μπούρινου στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που υποστηρίζεται από την UNESCO, την Τρίτη 21 Ιουλίου.
Τους δύο ξένους αντιπροσώπους του Δικτύου καλωσόρισαν με σύντομους χαιρετισμούς στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης , ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χρωμίου Ευάγγελος Γαμβρέλας ενώ στην Ιστορία του τόπου αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Σιαμπανόπουλος.
To παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη γεωλογική ιδιαιτερότητα – μοναδικότητα της περιοχής, δεν είναι κάτι καινούριο για τους κατοίκους της περιοχής. Ξεκίνησε το 1938, όταν πρωτοήρθε στο Μπούρινο, ο παγκοσμίου φήμης γεωλόγος Jan Brunn, τον οποίο μάλιστα τίμησαν ο Δήμος Αιανής, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν.Κοζάνης και το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Σεπτέμβριο του 2004, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Η παρουσία κάθε καλοκαίρι τις τελευταίες δεκαετίες γεωλόγων ερευνητών και φοιτητών από όλα τα μέρη του κόσμου είναι έντονη στη μικρή κοινότητα Χρωμίου. Ιδιαίτερα κορυφώθηκε με τη 40χρονη εγκατάσταση και δράση της γεωλόγου Άννας Ράσσιου, η οποία αδιάκοπα συμβάλει στην έρευνα, την ανάδειξη και προβολή των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής με κορύφωση την πρόταση για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Τηθύος σε συνεργασία με τους εξαίρετους επιστήμονες Άννα Μπατσή, Ντίνα Γκίκα και Θέμη Λαζαρίδη.
Είναι ευχής έργον και επιθυμία των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής του Μπούρινου, η επιτυχία του στόχου της ένταξης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
0 comments