Ποιοι φόροι πρόκειται να κοπούν σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζονται από το υπουργείο Οικονομικών; Ποια εισφορά πρόκειται να καταργηθεί;
Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε προσωπικές τους συνομιλίες εκτιμούν ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξουν, σε συνεννόηση με την τρόικα, σημαντικές αλλαγές στη φορολογία.
Οπως πληροφορείται το «business stories», ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Γιώργος Μαυραγάνης και ο κ. Χάρης Θεοχάρης προσπαθούν να βρουν από μια μακρά λίστα φόρων ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να καταργηθούν άμεσα.
Φόροι οι οποίοι, πέραν του ότι είναι άδικοι, δεν έχουν αποδώσει και τα αναμενόμενα. Ενας από αυτούς που έχει πλήξει μια μεγάλη μερίδα φορολογουμένων είναι η έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία αγγίζει τα 600 ευρώ.
«Ο φόρος αυτός είναι από τους πλέον άδικους καθώς πλήττει κυρίως όσους έχουν μικρά εισοδήματα», λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, ένα άλλο μέτρο που δεν έχει αποδώσει είναι ο φόρος πολυτελείας στα Ι.Χ. αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κ.ε. Τα έσοδα είναι ιδιαίτερα μικρά καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που τα έχουν παροπλίσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές παράπλευρες απώλειες στην οικονομία (ανασφάλιστα Ι.Χ., παράλειψη σέρβις κ.λπ.). Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συσταθεί επιτροπή που θα αξιολογήσει και θα ερευνήσει τις προοπτικές μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Σε αυτήν συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι.
Ο κ. Σαμαράς έχει αναφέρει εδώ και λίγες ημέρες, σχετικά με την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, ότι έπεσαν μαζεμένα τα βάρη, σημειώνοντας ωστόσο ότι ήδη έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ενώ στόχος είναι ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις να φτάσει στο 15%, για τα φυσικά πρόσωπα στο 33% και ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ στο 12%. Ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι το θέμα της φορολογίας θα τεθεί στην τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αυτές οι διορθωτικές κινήσεις ωστόσο θα γίνουν χωρίς να αμφισβητείται η βασική πορεία, εξέλιξη που θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και θα διακινδύνευε τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι ο επόμενος μεγάλος εθνικός στόχος. Κορυφαίο στέλεχος της τρόικας, μιλώντας στο «b.s.», ξεκαθαρίζει: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να καταργηθούν κάποιοι φόροι, αρκεί να υπάρξουν αυξημένα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής».
«Σε κάθε περίπτωση, όλα θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για το χρέος», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος της τρόικας. Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία για μείωση των συντελεστών των φυσικών προσώπων εντός του 2014. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ το περιουσιολόγιο.
Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από 26% που είναι σήμερα στο 15% σταδιακά από το 2015.
Για τα φυσικά πρόσωπα που στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τα του Προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία για μείωση του ανώτατου συντελεστή, που σήμερα ανέρχεται στο 42%, στο 33%. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι δεν μπορεί να μειωθεί μόνο ο ανώτατος συντελεστής χωρίς να μειωθούν και οι συντελεστές φορολόγησης των μεσαίων εισοδημάτων, που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε εισοδηματική τάξη τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο 12% είναι ιδιαίτερα σύνθετο. Ακόμα και αν δεν υπήρχε η τρόικα, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μειώσει μονομερώς τον ανώτατο συντελεστή του φόρου (23%), καθώς απαιτείται προηγούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συνήθως τα αιτήματα για αύξηση των συντελεστών γίνονται αμέσως αποδεκτά, ενώ η μείωσή τους θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς. Το εγχείρημα της μείωσης των συντελεστών υπό τις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα δυσκολότερο δεδομένου ότι η τρόικα όχι μόνο ήταν αρνητική στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αλλά ζητά την κατάργηση των υπερμειωμένων συντελεστών του φόρου που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου. Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συγκέντρωση εσόδων από τη φοροδιαφυγή. Οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχονται σε 2.000, ενώ εξ αυτών έχουν ολοκληρωθεί 800, δηλαδή περίπου το 40%. Ενδεικτικό είναι ότι οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου ανέρχονται σε 250.
peiraxtiri.gr