Έχουν γραφτεί αμέτρητες λέξεις για τον κεραυνοβόλο έρωτα και την πρωτοφανή έντασή του, ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι μερικές φορές, δεν αρκεί η “πρώτη ματιά”, για να ερωτευθεί κανείς, αλλά ίσως χρειάζεται μία δεύτερη, μία τρίτη ή ακόμα και μία τέταρτη.
Πρόκειται, ειδικότερα, για μελέτη ερευνητών από το Κολέγιο Χάμιλτον της Νέας Υόρκης, οι οποίοι θέλησαν να διερευνήσουν τα αντανακλαστικά της έλξης, με τα αποτελέσματά τους να πηγαίνουν κόντρα στη λαϊκή σοφία που λέει ότι “η οικειότητα σκοτώνει τον έρωτα”. Αντιθέτως…
Η ερευνητική ομάδα, μέσα από τη δουλειά της, διαπίστωσε πως ορισμένες φορές ο έρωτας είναι λίγο “τεμπέλης” και αρχίζει να παίρνει μπρος μετά την πρώτη ματιά, καθώς τα αποτελέσματα του σχετικού πειράματος έδειξαν ότι η έλξη που αισθάνεται κανείς για κάποιον άλλο, ισχυροποιείται όσο περισσότερο τον βλέπει.
Στα πλαίσια του εν λόγω πειράματος, οι ερευνητές συγκέντρωσαν μία μεγάλη ποικιλία φωτογραφιών ανδρών και γυναικών. Αφού ζήτησαν από μία ομάδα ανθρώπων να αξιολογήσουν τα πρόσωπα που απεικονίζονταν σε αυτές όσο αφορά την ελκυστικότητά τους, οι ερευνητές επέλεξαν 112 φωτογραφίες, οι μισές εκ των οποίων ήταν πορτραίτα ατόμων που είχαν αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ελκυστικά.
Στη συνέχεια, οι 112 φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη -μία ομάδα 22 ελεύθερων, νεαρών ανδρών και γυναικών. Οι συμμετέχοντες καλούνταν να αξιολογήσουν τα πρόσωπα στις φωτογραφίες, βαθμολογώντας την ελκυστικότητά τους, ενώ παράλληλα οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
Μετά τον πρώτο γύρο αξιολογήσεων, η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε ακόμα τρεις φορές, με τη μοναδική διαφορά ότι οι φωτογραφίες παρουσιάζονταν σε διαφορετική σειρά κάθε φορά. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, κάθε επαναληπτική θέαση των φωτογραφιών, ενίσχυε την έλξη που ένιωθαν οι συμμετέχοντες για τα πρόσωπα σε αυτές.
Ειδικότερα, τα πρόσωπα στις φωτογραφίες τα οποία την πρώτη φορά αξιολογήθηκαν ως ελκυστικά, αξιολογήθηκαν ως ακόμα πιο ελκυστικά τη δεύτερη φορά και ως ακόμα περισσότερο την τρίτη, με τις βαθμολογίες ελκυστικότητας να εκτοξεύονται ακόμα παραπάνω την τέταρτη φορά.
Μάλιστα, η προοδευτικά θετικότερη αξιολόγηση από τους συμμετέχοντες επιβεβαιώθηκε και από την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, καθώς παρατηρήθηκε γεωμετρική αύξηση δύο εγκεφαλικών κυμάτων τα οποία παράγονται όταν ενθουσιαζόμαστε, κάθε φορά που έβλεπαν ξανά μία φωτογραφία κάποιου.
“Χωρίς να το καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι, οι άνθρωποι έλκονται σε άτομα τα οποία συναντούν συχνά, ακόμα και αν δεν αισθάνονται έλξη την πρώτη φορά. Το βέλος του έρωτα συχνά χτυπά αργοπορημένα. Το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται στη σταδιακή μεταβολή της ελκυστικότητας διά της επανάληψης”, σχολίασε ο ψυχολόγος του Κολεγίου Χάμιλτον, Δρ. Ravi Thiruchselvam.
Εσείς, τι λέτε; Μπορεί η τριβή να γεννήσει τον έρωτα;
pathfinder