Ποιοι θα είναι οι τελευταίοι επιζώντες στη μελλοντική Γη;??!!!

By on 04/07/2013

Μικροοργανισμοί που ζουν βαθειά στο υπέδαφος θα είναι οι τελευταίοι επιζώντες στη Γη, σύμφωνα με νέα έρευνα κατά την οποία οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπολογιστικό μοντέλο για να προβλέψουν την τύχη του πλανήτη μας μερικά δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

Η έρευνα, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους, του Νταντί και του Εδιμβούργου στη Σκωτία, βασίζεται στην υπόθεση ότι το μέλλον της ζωής στη Γη εξαρτάται από τον Ήλιο και ότι με την πάροδο του χρόνου το άστρο μας θα γίνεται όλο και πιο φωτεινό.

Ειδικότερα υπολογίζεται ότι σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια η θερμότητα του Ήλιου θα είναι τόσο έντονη που οι ωκεανοί θα αρχίσουν να εξατμίζονται.

Σε αυτό το οριακό σημείο θα εισέλθουν μεγάλες ποσότητες νερού στην ατμόσφαιρα και επειδή οι υδρατμοί θα λειτουργήσουν ως αέριο του θερμοκηπίου οι θερμοκρασίες στη Γη θα ξεπεράσουν τις σημερινές τουλάχιστον κατά 100 βαθμούς Κελσίου.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιπέδων του οξυγόνου, θα οδηγήσει στην ταχύτατη εξαφάνιση φυτών και ζώων.

Σε συνθήκες ανυπαρξίας οξυγόνου, μεγάλων πιέσεων και υψηλής αλατότητας, λόγω της εξάτμισης των ωκεανών, αναμένεται να επιβιώσουν μόνο ορισμένα ακραιόφιλα (ή εξτρεμόφιλα) βακτήρια.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί υπάρχουν στη Γη σήμερα και μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες και εχθρικό περιβάλλον.

Μάλιστα οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόνο αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα θα αντέξουν την υπερβολική ζέστη, την ξηρασία και την τοξική ατμόσφαιρα της μελλοντικής Γης.

Το πιθανότερο είναι ότι θα συγκεντρωθούν σε μεγάλες ομάδες γύρω από τις τελευταίες σταγόνες νερού, βαθειά στο υπέδαφος.

Ωστόσο, σε 2,8 δισεκατομμύρια χρόνια που οι συνθήκες θα έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο θα πεθάνουν και αυτοί οι μικροοργανισμοί.

Σημειώνεται ότι τα βακτήρια μεταβάλλουν ελαφρώς τις αναλογίες των αερίων στην ατμόσφαιρα, γεγονός που βοηθά τους αστρονόμους στον εντοπισμό εξωπλανητών, παρόμοιων με τη Γη.

ΠΗΓΗ : ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: