- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
PhotoFucket: Πώς οι φωτογραφίες μας μπορούν να βρεθούν online χωρίς την έγκρισή μας
Δύο άντρες στις ΗΠΑ, ο Μπράντον Μπουρέτ και ο ελληνικής καταγωγής Αθανάσιος Ανδριανάκης δικάζονται για ποινή κάθειρξης 15 χρόνων. Ο λόγος είναι η δημιουργία ενός λογισμικού software, το οποίο είχε τη δυνατότητα να χακάρει τα προσωπικά και κρυφά φωτογραφικά album γυναικών που ήταν αναρτημένα σε προσωπικές ιστοσελίδες στο internet και να απομονώσει και να υποκλέψει τις γυμνές φωτογραφίες τους.
Οι δυο άντρες συνελήφθησαν μόλις την προηγούμενη Παρασκευή. Η εφαρμογή που είχαν δημιουργήσει άκουγε στο όνομα PhotoFucket, λόγω του ότι χάκαραν τους λογαριασμούς χρηστών του PhotoBucket, που είναι μια εφαρμογή για την online αποθήκευση προσωπικών φωτογραφιών και album. Πολλοί χρήστες παγκοσμίως χρησιμοποιούν την εφαρμογή PhotoBucket για την αποθήκευση των προσωπικών τους φωτογραφιών. Η εταιρία PhotoBucket εξαγοράστηκε το 2007 από την MySpace για 250 εκατ. δολάρια, και παρ όλο που δεν είναι πλέον τόσο διαδεδομένη όσο ήταν κάποτε, συνεχίζει να χρησιμοποιείται είτε από τους χρήστες που διατηρούν προφίλ στο MySpace είτε από τους χρήστες που βρίσκουν στην εφαρμογή μια εύκολη και εύχρηστη λύση για την αποθήκευση των πολλών megabyte φωτογραφιών τους.
Φυσικά, όπως είναι προφανές, αυτή η τεράστια πηγή φωτογραφιών -όλων των ειδών- από χρήστες που βρίσκονται παντού στον κόσμο, αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό στόχο για τους hackers.
Φυσικά γνωρίζουμε ότι ήδη υπήρχαν εργαλεία τα οποία μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να απομονώσεις τις γυμνές φωτογραφίες κάποιου. Ωστόσο, αυτά τα εργαλεία σου έδιναν την δυνατότητα να «χακάρεις» μεμονωμένα μόνο έναν λογαριασμό κάθε φορά και ήταν μάλιστα μια πολύ επίφοβη πράξη καθώς ήταν πολύ εύκολο να σε εντοπίσουν και να σε συλλάβουν.
Ωστόσο οι Μπουρέτ και Ανδριανάκης έκαναν όλη αυτή τη διαδικασία αυτοματοποιημένη, χρησιμοποιώντας την μέθοδο του fusking, όπου με συνεχόμενες δοκιμές βρίσκεις URLs οι οποίες είναι κρυφές και δεν θα έπρεπε να μπορεί κάποιος να τις δει. Έτσι, εντοπίζουν και αποκτούν πρόσβαση «άμεσα και αποτελεσματικά» στις γυμνές φωτογραφίες στις οποίες στοχεύουν.
Είναι λοιπόν εύλογο να αναρωτιόμαστε: πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα μας; Μήπως έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε το backup των αρχείων μας σε άλλα μέρη μακριά από το Διαδίκτυο; Μήπως θα έπρεπε να προσανατολιστούμε στη χρήση κάποιου εξωτερικού σκληρού δίσκου μεγάλης χωρητικότητας ή άλλων ανάλογων συσκευών;
Όποια και εάν είναι η απόφαση μας, ένα είναι σίγουρο: όσο το internet μεγαλώνει τόσο θα μεγαλώνει και το internet – ικό έγκλημα. Για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να πάρουμε προφυλάξεις άμεσα.
digitallife.gr
0 comments