giapraki.com

Περιστέρη: Η Αμφίπολη έχει ακόμη να δώσει πολλά

Λευκωσία: Ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις και στοιχεία αναμένει από την έρευνα στην Αμφίπολη η Κατερίνα Περιστέρη.

Η ανασκαφέας του μακεδονικού μνημείου στον Τύμβο Καστά είπε από την Κύπρο ότι η μοναδικότητα της κατασκευής του περιβόλου από θασίτικο μάρμαρο αλλά και η χρονική περίοδος στην οποία πέραν πάσης αμφιβολίας ανάγεται το μνημείο οδηγούν τη σκέψη στην ύπαρξη σημαντικών τάφων στο εσωτερικό του περιβόλου τους οποίους θα αποκαλύψει μια ανασκαφική συνέχεια.

«Η αρχαιολογία είναι μαγεία. Δεν ξέρουμε το αύριο τι μας επιφυλάσσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εύχομαι να προχωρήσει η έρευνα για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να φέρουμε τον Πολιτισμό μπροστά από οτιδήποτε άλλο» είπε η Κ. Περιστέρη.

Η διακεκριμένη αρχαιολόγος βρέθηκε στην Κύπρο όπου το βράδυ της Πέμπτης έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Μακεδονικό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά, Αμφίπολη: Ανασκαφική έρευνα 2012-2014», δίνοντας μια πρώτη γεύση από νέα στοιχεία, ενώ χθες Παρασκευή παραχώρησε διάσκεψη Τύπου στους δημοσιογράφους. Η διάλεξη έγινε στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων Β108 στην Πανεπιστημιούπολη με το κοινό να κάθεται ακόμη και στις σκάλες προκειμένου να την παρακολουθήσει. Εκτενέστερα στοιχεία αναμένεται να παραθέσει στη σύσκεψη επιστημόνων που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας στο Μουσείο της Αμφίπολης, στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.

Η επικεφαλής της διασημότερης ανασκαφής των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα εμφανίστηκε βέβαιη ότι η έρευνα στον Τύμβο Καστά έχει τη δυνατότητα να δώσει πολλά περισσότερα και σημείωσε ότι, από τα έως τώρα αποτελέσματα των ηλεκτρικών τομογραφιών, η ομάδα της γνωρίζει πολύ καλά πού πρέπει να σκάψει στο μέλλον. Σημείωσε ωστόσο ότι στο στάδιο αυτό προέχει να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και στερέωσης ώστε να το μνημείο να μπορέσει να καταστεί επισκέψιμο.

Παράλληλα, έδωσε μια ακόμη εμφατική απάντηση σε όσους χρονολογούν το μνημείο σε μεταγενέστερη εποχή τονίζοντας ότι η χρονολόγησή του στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας κι ότι όλα συγκλίνουν στο ότι οικοδομήθηκε για μια ιστορική προσωπικότητα. Η ίδια εκτιμά ότι πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα και πιστεύει ότι στο παρόν στάδιο είναι αρκετά σοβαρά στοιχεία οι επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου και αναγράφουν «Παρέλαβον» με το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Το συμπίλημα του Ηφαιστίωνα εντοπίστηκε επίσης και σε ρόδακες εσωτερικά του μνημείου.

Πολύ σημαντική θεωρείται η ιστορία του ήρωα που εξελίσσεται ζωγραφισμένη στη ζωφόρο του μνημείου. Η ίδια αναφέρθηκε λεπτομερώς στις μορφές, μεταξύ των οποίων κάποιες είναι πάνω σε άρματα και απεικονίζουν τη μεταφορά του νεκρού σε κάποια συγκέντρωση θεών. Ακόμη, ανέφερε ότι στον ταφικό θάλαμο, δίπλα στη θήκη του τάφου, υπάρχει η ειδική διαμόρφωση ενός χώρου με τη μορφή «Π». Μέσα στο θάλαμο αυτό βρέθηκαν υπολείμματα νεκρικής κλίνης, αλλά και διακοσμητικά στολίδια από γυαλί και κόκκαλο και χρυσά κυκλικά διακοσμητικά. Αναφορά έγινε και στα χάλκινα νομίσματα που βρέθηκαν στο χώρο της ανασκαφής. Κάποια από αυτά φέρουν το μονόγραμμα και τη μορφή του Αλέξανδρου του Γ’, ενώ κάποια άλλα του Κασσάνδρου.

Σε ό,τι αφορά δε τους πέντε ενταφιασθέντες τα οστά των οποίων ανακαλύφθηκαν, η είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη εικόνα, καθώς η κατάσταση των σκελετών ήταν αρκετά διαταραγμένη και έχει ακόμη δουλειά η έρευνα σε ό,τι αφορά το σκελετικό υλικό, δουλειά την οποία διεξάγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι αρχαιολόγοι δεν είναι για να κρύβονται στα μουσεία   

«Πρόκειται για μια ανασκαφή που δεν είναι μόνο για την Αμφίπολη, δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Όλοι πρέπει να γίνουν κοινωνοί αυτής της μεγάλης ανακάλυψης» σημείωσε στη χθεσινή διάσκεψη. Στο ερώτημα αν το ενδιαφέρον και η ανυπομονησία της κοινής γνώμης άσκησε πίεση και επηρέασε την ανασκαφή απάντησε ότι οι αρχαιολόγοι δεν είναι για να κρύβονται στα μουσεία ή στον εαυτό τους και να κρύβουν τα ευρήματα που ανακαλύπτουν. «Θα πρέπει να είμαστε κοινωνοί αυτών που έχουμε ανακαλύψει για το ευρύ κοινό» είπε.

Παράλληλα, η Κ. Περιστέρη, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ανέσκαπτε ποτέ στην Κύπρο ανέφερε ότι αγαπά την επιστήμη της τόσο που θα ήθελε να σκάψει οπουδήποτε, πόσω μάλλον σε ένα νησί πλούσιο σε πολιτισμό και αρχαιολογική αξία.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου   

Ο πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανακοίνωσε δύο συμφωνίες του ιδρύματος με τη διακεκριμένη αρχαιολόγο. Η πρώτη αφορά επίσκεψη της Κατερίνα Περιστέρη στην Κύπρο το ερχόμενο καλοκαίρι προκειμένου να διδάξει στους μαθητές λυκείων και γυμνασίων του Θερινού Σχολείου, σχετικά με την έρευνα στην Αμφίπολη. Η δεύτερη, αφορά στην αναζήτηση τρόπων ώστε φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου να συνεργαστούν μαζί της στις έρευνες της Αμφίπολης.

Μαυρογιάννης: Η σημαντικότερη ανασκαφή από την εποχή του Ανδρόνικου   

Στη σημαντικότητα των ευρημάτων στην Αμφίπολη αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, κάνοντας λόγο για ένα εκπληκτικό ταφικό μνημείο που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη. «Ομολογουμένως από την εποχή της ανασκαφής του Μανώλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα δεν είχαμε κάτι ανάλογο» είπε. Σημείωσε επίσης πως αυτό το οποίο κατάφερε η Κ. Περιστέρη είναι να καταστήσει σαφές σε όλους είναι ότι το μνημείο είναι σημαντικότατο. «Η ανασκαφή ήταν πάρα πολύ δύσκολη και ήταν εξαιρετική η δουλειά που πραγματοποίησε η Κατερίνα Περιστέρη με τους συνεργάτες της» συμπλήρωσε.

Γράφει: Γιώργος Σαββινίδης

amfipolinews.gr

Exit mobile version