Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στην Ήπειρο και στην Δυτική Μακεδονία από τις 6 – 8 Ιουνίου. Στην Δυτική Μακεδονία επισκέφτηκε μαζί με τον Βουλευτή Κοζάνης και τομεάρχη Δυτικής Μακεδονίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Χάρη Κάτανα τους Νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης. Τον Υπουργό συνόδεψαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο Διοικητής της Πρώτης Στρατιάς.
Πιο συγκεκριμένα επισκέφτηκαν όλα τα ενεργά και μη, φυλάκια της παραμεθόριας περιοχής, της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη φύλαξης των συνόρων και ανακοίνωσε την επάνδρωση των φυλακίων με στρατιώτες που θα παρουσιασθούν από τις επόμενες ΕΣΣΟ. Η παρουσία του Στρατού στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας μπορεί να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό την εγκληματικότητα και να επαναφέρει το αίσθημα της ασφάλειας κυρίως στους κατοίκους των παραμεθόριων χωριών. Παράλληλα εξετάζεται η δημιουργία Κέντρων Εκπαίδευσης στην περιοχή, η ενεργοποίηση της Εθνοφυλακής αλλά και υπό εξέταση είναι η δημιουργία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας , η Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού ¨ ΔΙΔΕΡΓΩΝ¨(ΜΟΜΑ).
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα μονάδες καταδρομών θα κάνουν ασκήσεις στην περιοχή, αλλά και ελικόπτερα θα επιχειρούν στην περιοχή σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση όπου και δήλωσε ότι «Η Εθνική Κυριαρχία της χώρας δεν είναι προς διαπραγμάτευση και κανένας δεν μπορεί να την διαπραγματευτεί, είτε αυτό λέγεται οικονομική απειλή, είτε λέγεται εξωτερική απειλή. Η Ελλάδα, ούτε φοβάται ούτε παραδίδει χιλιοστό της γης του αέρα και της θάλασσας της»
Επίσης ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος και η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλια μαζί με τον Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χάρη Κάτανα συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη , εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εκκλησίας για να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας στην έδρα της ΠΔΜ.
Στην συνάντηση επίσης παραβρέθηκε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης.
Η επίσκεψη του ΥΕΘΑ έκλεισε με συνάντηση των Συντονιστικών Επιτροπών Δυτικής Μακεδονίας, όπου συζητηθήκαν οργανωτικά και πολιτικά θέματα που αφορούν το κίνημα.