Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από τη γενικότερη πορεία ανάπτυξης της κεντρικής πολιτικής. Νησίδες ευημερίας δεν μπορούν να υπάρξουν όταν γύρω μας τα πάντα ξεθεμελιώνονται. Εξάλλου το επιχειρησιακό πρόγραμμα στηρίζεται στην στρατηγική Ευρώπη 2020 και είναι συνέχεια της στρατηγικής της Λισσαβόνας.
Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στην εισήγηση παρουσιάζεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΠΕ Κοζάνης υψηλό και την κατατάσσει στην 5η θέση σε επίπεδο χώρας, λόγω της εξόρυξης και της παραγωγής ενέργειας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν για την περίοδο 2007 – 2009 85,6% του αντίστοιχου της ΕΕ – 27, ενώ σήμερα είναι στο 80% του αντίστοιχου μέσου όρου. Τα στοιχεία παραπλανούν.
Ενώ οι αυτοί οι αριθμοί ευημερούν, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που αποκαλύπτουν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία με ποσοστό 32,5%, ενώ στους νέους αγγίζει το 60%. Βεβαίως για αυτή την κατάσταση δεν βρίσκονται ποτέ να ειπωθούν δυο λόγια από τη δημοτική αρχή, να αναδείξουν τις αιτίες. Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συνεπάγεται και ευημερία για το λαό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η ΔΕΗ. Το 1994 οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ξεπερνούσαν τους 36.000 σε πανελλαδικό επίπεδο με σχέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι είναι 18.000. Την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών του ομίλου της ΔΕΗ διπλασιάστηκε και η εγκαταστημένη ισχύς των μονάδων της ΔΕΗ αυξήθηκε. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι βιώνουν απανωτές μειώσεις, ενώ κυριαρχούν οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, 8μηνες, 2μηνες στους εργολάβους κυριαρχούν εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα. Αυτό είναι το όραμά σας και των κομμάτων σας; Είναι η απλήρωτη δουλειά, οι απολύσεις, η αβεβαιότητα για το μέλλον;
Την ίδια ώρα οι καταναλωτές βιώνουν απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάστηκαν τα πράσινα τέλη ρύπων με το περιβόητο ΕΤΜΕΑΡ να εκτινάσσεται από 30 λεπτά το 2010 σε 26 ευρώ το 2014 για κάθε 1.000kWh κατανάλωσης.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στη βούληση του Δήμου να προχωρήσει δυναμικά στον χώρο των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας όπως λέει στην εισήγηση προκειμένου να συμβάλλει έμπρακτα στην σταδιακή απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το λιγνίτη και την επίτευξη του στόχου με κωδικό 20 – 20 – 20. Λέτε ότι οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη ιδιαίτερα των ΑΠΕ θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ζωής μας. Η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης σαν στόχο είχε να διαμορφώσει κίνητρα επενδύσεων, κίνητρα εισαγωγής νέων τεχνολογιών για να δώσει προσωρινή διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Ιδιαίτερα στην ΕΕ η προώθηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ έχει σαφείς στόχους:
-
Την επιτάχυνση της ¨απελευθέρωσης» του ενεργειακού τομέα των κρατών μελών.
-
Τον περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα εισαγόμενα καύσιμα, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από τη γεωπολιτική υπεροχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο σκέλος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
-
Την προώθηση της σχετικής ευρωενωσιακής τεχνολογίας και των αντίστοιχων προϊόντων στη διεθνή αγορά.
Κανείς δε διαφωνεί ότι οι ΑΠΕ είναι φιλικές προς το περιβάλλον, όμως η πρότασή σας δεν απαντά στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή τους στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής και στην επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στην αξιοπιστία του συστήματος τις ώρες αιχμής όταν τα αιολικά πάρκα δεν θα είναι διαθέσιμα για λειτουργία.
Νισάφι πια για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της ΕΕ. Τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου έριξε η ΕΕ στη γειτονιά μας, στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του πολέμου πριν μερικά χρόνια
Η εισήγηση λέει ότι είμαστε η δεύτερη χώρα στην εξόρυξη λιγνίτη, δεν υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση και το κόστος του λιγνίτη είναι 40% χαμηλότερο από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Επομένως μπορούν να εξοπλιστούν οι υπάρχουσες μονάδες και να κατασκευαστούν νέες με φιλικότερες τεχνολογίες προς το περιβάλλον. Εξάλλου όπως λέτε στην εισήγηση έχει εξορυχθεί το 29% περίπου των συνολικών ενεργειακών εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη, υπάρχει η δυνατότητα για το υπόλοιπο 71% των αποθεμάτων για την παραγωγή ενέργειας που επαρκεί για τα επόμενα 40 χρόνια.
Η διέλευση του αγωγού TAP τίποτα καλό δεν θα φέρει στο λαό της περιοχής. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν θα είναι ελαστικές. Αντίθετα εγκυμονεί κινδύνους για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στη διαπάλη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τα ενεργειακά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για την ενέργεια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον πόλεμο.
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτυπώνεται ο προσανατολισμός στην υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι ανοιχτή πρόσκληση στο μεγάλο κεφάλαιο να εισβάλει σε κάθε κοινωνική υποδομή. Μοντέλο στη διοίκηση είναι είτε η ιδιωτικοποίηση είτε η ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών και υποδομών του Δήμου.
Οι πόροι του νέου 5ου ΚΠΣ και του ΠΕΠ και τα σχέδια αξιοποίησης του από το Δήμο δεν θα γίνουν αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, υποδομές κλπ που έχει ανάγκη ο λαός. Επανειλημμένα ζητήσαμε μαζί με τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών την σύνδεση στο δίκτυο τηλεθέρμανσης, έργο αναγκαίο που όμως δεν πραγματοποιείται εδώ και χρόνια για να λάβουμε υποσχέσεις και μεγάλα λόγια και αυτά μόνο μετά από τις κινητοποιήσεις μας.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το ερώτημα που τίθεται είναι ανάπτυξη από ποιον για ποιον; Όσο η ανάπτυξη θα έχει ως εργαλεία την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων αυτό θα γίνεται σε βάρος της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.
Ένα είναι καθαρό για εμάς, ότι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν κάθε φορά και την καπιταλιστική κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια να κυριαρχούν δεν υπάρχει διέξοδος για το λαό, παρά μόνο στην επιλογή της αποδέσμευσης, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και την εξουσία στα χέρια των παραγωγών του πλούτου για να μπορεί να επιβάλλει τη δική του λαϊκή οικονομία.
Ο λαός χρειάζεται μια διαφορετική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με εργατικό λαϊκό έλεγχο και αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε, θα στοχεύει πραγματικά στη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας.
Για όλα τα παραπάνω καταψηφίζουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία