- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 04 έως 10-11-2024)
- Συνελήφθησαν δύο άτομα για απόπειρα κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, ημεδαπός για κατοχή ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Κοζάνης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα
Πανελλαδικές εξετάσεις: Τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας
Περίπου δύο μήνες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι πάνω από 100.000 φετινοί υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (Γενικό Λύκειο, Κατηγορία 10%, ΕΠΑ.Λ. Α’ και ΕΠΑ.Λ. Β’) αναμένουν από το Υπουργείο Παιδείας τις αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων και το πρόγραμμα, τον αριθμό των εισακτέων και τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές.
Φέτος οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε 6 βασικά μαθήματα, για να διεκδικήσουν μία θέση στις Σχολές, που είναι κατανεμημένες – βάσει αντικειμένου – στα 5 επιστημονικά πεδία.
Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν Σχολές από 2 πεδία.
Όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων και το πρόγραμμά τους, οι πληροφορίες εστιάζουν στο γεγονός, ότι οι εξετάσεις θα αρχίσουν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους (με τα ειδικά μαθήματα) στο τέλος Ιουνίου.
Ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα (μέχρι το τέλος Μαρτίου), καθώς το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαβούλευση με τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι.
Η “γραμμή” του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. είναι, ο αριθμός των εισακτέων να καθοριστεί έπειτα από κοινή συμφωνία των Ιδρυμάτων, της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.) στην Ανώτατη Εκπαίδευση και του Υπουργείου.
Ωστόσο, για τον καθορισμό του φετινού αριθμού των εισακτέων είναι πιθανό να παρακαμφθεί η Α.ΔΙ.Π., καθώς πρέπει να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και ήδη έχουν ζητηθεί απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις των Ιδρυμάτων.
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι, ο φετινός αριθμός εισακτέων δεν θα διαφοροποιείται αισθητά από τον περσινό και θα κινηθεί περίπου στις 70.000 για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. (χωρίς τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές).
Στον αριθμό αυτόν, τα Πανεπιστήμια μαζί με τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα έχουν τη “μερίδα του λέοντος” (περίπου 45.000 – 47.000).
Στις εσωτερικές κατανομές των εισακτέων, η “γενική γραμμή” πρότασης είναι να κρατηθούν ψηλά τα ποσοστά εισαγομένων στα Περιφερειακά Α.Ε.Ι. και να μειωθούν στα Κεντρικά.
Το σύστημα πρόσβασης το 2016
Αν για τους φετινούς υποψηφίους τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, το ίδιο δεν φαίνεται να συμβαίνει με τους μαθητές της φετινής Β’ Λυκείου, οι οποίοι “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα”, καθώς δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το σύστημα πρόσβασης το 2016, όταν οι ίδιοι θα είναι υποψήφιοι.
Όπως είναι γνωστό, έχει εκπνεύσει εδώ και πολλούς μήνες η προθεσμία, μέσα στην οποία θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί σε ποιο εκ των πεδίων θα συμπεριληφθεί κάθε Σχολή (όταν το σύστημα αλλάζει, οι τελικές ανακοινώσεις πρέπει να γίνουν έως την 1η Μαρτίου του προηγούμενου έτους). Αυτό σημαίνει, ότι οι μαθητές δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποια επιστημονική κατεύθυνση θα ενταχθεί καθένα από τα 450 Τμήματα Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι., ούτε και το μάθημα βαρύτητας.
Παράλληλα, σύγχυση επικρατεί όσον αφορά τον αριθμό των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν του χρόνου (2016) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές της φετινής Β’ Λυκείου, που θα είναι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι.
Με βάση το ισχύον εξεταστικό σύστημα (Νέο Λύκειο), από το 2016 οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα, με τις Σχολές να χωρίζονται σε επίσης 5 πεδία, τα οποία όμως δεν θα είναι ίδια με τα ισχύοντα. Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν Σχολές μόνο από ένα πεδίο, δηλαδή κατά περίπτωση έως και 40 Σχολές.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγές του νέου συστήματος, με στόχο να εισαχθεί ως εξεταζόμενο μάθημα η Πληροφορική και να αυξηθεί ο αριθμός των Σχολών που μπορεί να δηλώσει κάθε υποψήφιος. Δηλαδή, ο προβληματισμός του Υπουργείου Παιδείας εστιάζεται στη δυνατότητα επικοινωνίας των επιστημονικών πεδίων, για να αυξηθούν οι επιλογές των υποψηφίων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. εξετάζει την προσθήκη ενός πέμπτου μαθήματος «μπαλαντέρ», που θα αυξάνει τον αριθμό των επιλογών των υποψηφίων.
Το 5ο μάθημα αναμένεται να είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό και θα “ξεκλειδώνει” τις Σχολές άλλων επιστημονικών πεδίων.
Μικροαλλαγές θα γίνουν και στο ωρολόγιο πρόγραμμα, αφού λόγω και της εισόδου ακόμη ενός μαθήματος αναμένεται οι ώρες κάποιων μαθημάτων να τροποποιηθούν προς τα κάτω.
Ωστόσο, το άθροισμα των συνολικών ωρών του ωρολογίου προγράμματος δεν θα διαφοροποιηθεί.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
0 comments