- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Πανελλαδικές εξετάσεις: Κίνδυνος για 4 μαθήματα
Φόβος μεγάλος υπάρχει να αναβληθεί η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Παρασκευή 17 Μαΐου εξαιτίας της απεργίας των καθηγητών. Η πλειοψηφία των παρατάξεων του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ συνέκλινε σε απεργία από την Παρασκευή 17 έως και την Παρασκευή 24 Μαΐου, αλλά τελικά δεν πήρε απόφαση την Πέμπτη. Και αυτό διότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κατηγόρησαν τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ ότι η πρότασή της λειτουργεί ως «λαγός» ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού για αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τον τρόπο λήψης των απεργιακών αποφάσεων. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα.
Ειδικότερα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ ήταν στις θέσεις τους τις 12.00 το μεσημέρι. Οι δύο προτάσεις που «κονταροχτυπήθηκαν» από την αρχή ήταν της ΔΑΚΕ από τη μια, και των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΡΙΖΑ) με τις οποίες συνέπλευσαν οι εκπρόσωποι της Παρέμβασης (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) από την άλλη.
Και οι δύο πλευρές πρότειναν 24ωρη απεργία την εναρκτήρια ημέρα των εξετάσεων στις 17 Μαΐου και 5νθήμεργη από τη Δευτέρα 20 Μαΐου έως την Παρασκευή 24 Μαΐου. Ομως, η ΔΑΚΕ θεωρώντας την κήρυξη απεργίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξαιρετικό γεγονός, ζήτησε οι καθηγητές να λάβουν απόφαση αφού ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία με κάλπες. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η απόφαση να ληφθεί από τη συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) και τα μέλη της πρότειναν η συνέλευση της κάθε ΕΛΜΕ να αποφασίσει πώς θα ψηφίσουν οι καθηγητές για την πραγματοποίηση της απεργίας.
Τελικά, μετά από τις πολύωρες συνδικαλιστικές τοποθετήσεις – η συνεδρίαση κράτησε ως τις 9 μ.μ. με ένα ωριαίο διάλλειμμα – τους διαξιφισμούς και το παιχνίδι με κρυμμένα (;) χαρτιά βγήκε ο άσσος από το μανίκι της ΔΑΚΕ. Ο προερχόμενος από την παράταξη και πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος, παρουσίασε νέα πρόταση βάση της οποίας για τη λήψη απόφασης από κάθε ΕΛΜΕ θα πρέπει να παρίσταται τουλάχιστον το 30% των μελών της Ενωσης. Δηλαδή, η ΔΑΚΕ απάλειψε τον όρο της προσφυγής σε κάλπη των εκπαιδευτικών. Βάση της νέας πρότασης της ΔΑΚΕ, στην οποία συναίνεσαν όλες οι παρατάξεις -πλην του ΠΑΜΕ- το πρόγραμμα ορίστηκε ως εξής:
– Μέχρι τις 13 Μαΐου θα ενημερωθούν οι σύλλογοι των καθηγητών (ΕΛΜΕ) κάθε περιοχής για το θέμα και την πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
– Στις 14 Μαΐου θα γίνουν σε κάθε περιοχή γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που θα αποφασίσουν επί της πρότασης.
– Στις 15 Μαΐου θα γίνει στην Αθήνα η συνέλευση της ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ στην οποία θα ληφθεί η τελική απόφαση με αυξημένη πλειοψηφία 2/3.
– Στις 23 Μαΐου νέες συνελεύσεις των ΕΛΜΕ για επαναξιολόγηση της κατάστασης και,
– Στις 24 Μαΐου νέα συνέλευση της ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ.
Ομως, η πρόταση της ΔΑΚΕ προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των μελών του ΠΑΜΕ της ΟΛΜΕ, που κατηγόρησαν τους συναδέλφους τους από τη ΔΑΚΕ ότι η πρόταση είναι προπομπός κυβερνητικού σχεδίου, βάση του οποίου τις απεργίες θα πρέπει να αποφασίζουν όχι τα Δ.Σ. των σωματείων αλλά η βάση κάθε κλάδου.
Η διακοπή της συνεδρίασης για σήμερα θα δώσει περιθώρια για νέες διαβουλεύσεις. Πάντως εάν προκριθεί η δεύτερη πρόταση της ΔΑΚΕ τότε οι υποψήφιοι θα χάσουν τα τέσσερα από τα συνολικά έξι υποχρεωτικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων και το πρόγραμμα θα γίνει άνω κάτω.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
0 comments