Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε στον κατάλογο των παγκόσμιων απειλών για την ανθρωπότητα τον κοροναϊό που προκαλεί άτυπη πνευμονία (SARS). Στις 28 Μαΐου στη Γαλλία καταγράφτηκε μια άλλη περίπτωση προσβολής απ’ αυτό τον ιό με θανατηφόρα έκβαση.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή είναι η 23η ήδη θανατηφόρα έκβαση από το Σεπτέμβριο του 2012. Καταγράφτηκαν συνολικά 44 προσβεβλημένοι από το νέο κορονοϊό. Η εστία εξάπλωσης, απ’ ότι φαίνεται, βρίσκεται στη Μέση Ανατολή.Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τη παραμονή σ’αυτές τις χώρες είναι επίσης συνδεδεμένες μεμονωμένες περιπτώσεις πάθησης στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο νέος κορονοϊός μοιάζει πολύ με τον δόλιο συγγενή του, ο οποίος το 2003 θανάτωσε 800 ανθρώπους,- είπε ο Βλαντίμιρ Ζαρουμπάγιεφ, επικεφαλής Εργαστηρίου του Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Γρίπης στην Αγία Πετρούπολη.
– Η ασθένεια ήταν βαριά – το ποσοστό θνησιµότητας είναι περίπου 50%. Τώρα βλέπουμε ότι ο ιός σε κάπως μεταλλαγμένη μορφή του επιστρέφει στο ανθρώπινο περιβάλλον. Δεν πρέπει να πανικοβάλουμε. Δίνουμε ωστόσο επισταμένη προσοχή στις εξελίξεις σ΄ αυτό τον τομέα. Παίρνουμε αρκετά γρήγορα πληροφορίες για αυτό τον ιό. Υπάρχουν ειδικές αποστολές και επαγγελματικά κανάλια πληροφοριών, μέσω των οποίων μαθαίνουμε κυριολεκτικά ύστερα από ένα λεπτό για τις περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου.
Οι κορονοϊοί προκαλούν ασθένειες, παρόμοιες ως προς τα συμπτώματά τους με τη γρίπη και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις παρατηρούνται επιπλοκές τύπου πνευμονίας,- είπε ο Γιούρι Γκέντον, Ακαδημαϊκός της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών.
– Η ύπαρξη των θανατηφόρων περιπτώσεων σε μερικά κράτη δείχνει ότι έχουν γίνει μετάλλαξεις αυτού του ιού. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξαπλώνεται περαιτέρω. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα φάρμακο. Η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο ότι δεν θεωρούταν πολύ σοβαρός ιός. Οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονταν για την παραγωγή τέτοιου παρασκευάσματος. Τα εμβόλια όμως δεν κατασκευάζονται γρήγορα. Απαιτούνται τουλάχιστον 3 χρόνια και μερικά δισεκατομμύρια δολάρια. Το χημικό δε παρασκεύασμα κατασκευάζεται γρηγορότερα.
Κατά την διάρκεια της τακτικής Συνόδου του ΠΟΥ, που οι εργασίες της έληξαν αυτές τις μέρες στη Γενεύη, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τη «διαφορά ανάμεσα στην ταχύτητα εξάπλωσης του ιού και τις συσσωρευμένες επιστημονικές πληροφορίες για τον ιό αυτό». Η επικεφαλής του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν χαρακτήρισε το νέο κορονοϊο ως κύρια παγκόσμια απειλή για την ανθρωπότητα. Επισήμανε επίσης την ανάγκη της αλληλέγγυας απάντησης της διεθνούς κοινότητας σ΄ αυτή την κατάσταση.
ShareNews.gr