Στις 28 Μαρτίου 2013 εισήχθη στην ολομέλεια της Βουλής προσθήκη- τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο Νόμου «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», και υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές, ένας εκ των οποίων ήμουν και εγώ.
Στην αιτιολογική έκθεση υπήρχε φυσικά και η επίμαχη ρύθμιση, για την οποία γίνεται ήδη πολύς λόγος και τεράστια προσπάθεια να διαστρεβλωθεί το πνεύμα και η ουσία της, η οποία λέει, επακριβώς, τα εξής:
Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; Να ξεκινήσουμε απ΄ το μείζον. Η δυνατότητα στον κάθε Υπουργό Παιδείας να πραγματοποιεί εκτεταμένες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μεταφορές έδρας πανεπιστημίων, ΤΕΙ, σχολών και τμημάτων), δόθηκε με το Νόμο 4009/2011 (Νόμος Διαμαντοπούλου), ο οποίος υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.
Με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, πολύ απλά, η εξουσιοδότηση που έχει ο Υπουργός διευρύνεται και στα ζητήματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις διαφόρων τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Με δεδομένο πως με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ έχουμε την κατάργηση 130 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, κάποια εκ των οποίων θα συμπεριλαμβάνονται, πλέον, ως κατευθύνσεις σε παραμένοντα τμήματα, αυτή η τροπολογία ήταν απαραίτητη.
Ας έρθουμε, όμως, και στα της περιοχής μας και ας δούμε τι σημαίνει η υπερψήφιση της τροπολογίας για το ΤΕΙ μας, γιατί αυτό και μόνο αφορούσε και επ΄ ουδενί το Πανεπιστήμιο.
Με την υπερψήφιση της τροπολογίας ωφελούνται ουσιαστικά οι Σχολές των Τεχνολόγων Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) και Διοίκησης Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.), του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργούν στην Κοζάνη.
Η μεν Σ.Τ.ΕΦ. διότι εκτός του ότι διατηρεί τα τμήματα Τεχνολόγων Αντιρρύπανσης και Γεωτεχνολογίας Περιβάλλοντος, επιπροσθέτως, διατηρεί και το ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ως κατεύθυνση.
Η δε Σ.Δ.Ο. διότι ενσωματώνει και την κατεύθυνση ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, η οποία μέχρι τώρα λειτουργούσε στην Καστοριά.
Το τι σημαίνουν τα παραπάνω, προφανώς το γνωρίζουν καλύτερα οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι στο ΤΕΙ, αλλά και οι πτυχιούχοι διαφόρων τμημάτων του, παρελθόντων ετών, διότι μέσω της τροπολογίας αυτής επιτυγχάνεται και μια άλλη σημαντική εξέλιξη. Με τη θεσμική θωράκιση των κατευθύνσεων, διατηρούνται και τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων προηγουμένων ετών, των οποίων τα τμήματα θα λειτουργούν πλέον ως κατευθύνσεις.
Τα οφέλη που προκύπτουν απ΄ την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογία είναι πολλά και συγκεκριμένα. Αναρωτιέμαι, όμως, τι θα γινόταν αν καταψηφιζόταν και τι θα σήμαινε για το δικό μας ΤΕΙ; Αυτό το αντιλήφθηκαν, άραγε, όσοι την καταψήφισαν, οι οποίοι συμβαίνει να είναι και οι ίδιοι που, υποτίθεται πως, έδιναν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα;
Προσωπικά, η στάση τους μου θυμίζει το Κυπριακό όχι. Αν τους ακούγαμε θα μετρούσαμε σήμερα συντρίμμια στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω κάτι που έχω ξαναπεί πολλές φορές. Όλοι κρινόμαστε. Και για όλους έρχεται η ώρα του απολογισμού. Ο απολογισμός όμως γίνεται όταν έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ελπίζω και εύχομαι όταν έρθει η ώρα του απολογισμού να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.