- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Π. Κουκουλόπουλος: Διασφαλίσαμε τα συμφέροντα του τόπου και την επιστροφή των εδαφών στο δημόσιο!
«Με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι η γη στη Φλώρινα επιστρέφει με τον οποιονδήποτε τρόπο στο δημόσιο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος, για να λύσουμε τα επόμενα χρόνια ένα πολύ δύσκολο θέμα που ξεκίνησε με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ πριν από δεκατρία χρόνια και σήμερα υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το τι θα γίνει με τη γη την επαύριον της εξάντλησης των ορυχείων. Γιατί η ΔΕΗ τα έχει εγγράψει στο μετοχικό της κεφάλαιο. Στη Φλώρινα όμως η γη επιστρέφει στο δημόσιο και αυτό το εξασφαλίζουμε». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας σήμερα στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά τη ¨Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας¨.
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Π.Ε. Κοζάνης μιλώντας σήμερα απ΄ το βήμα της Βουλής είπε τα εξής: «Zήτησα από τον κύριο Πρόεδρο -και τον ευχαριστώ- να μιλήσω από το Βήμα της Βουλής σήμερα για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους:
Ο πρώτος είναι πως με την ενέργεια σχετίζομαι και ασχολούμαι από τα χρόνια των σπουδών μου. Κατάγομαι, εκλέγομαι και εκπροσωπώ στη Βουλή την ενεργειακή καρδιά της χώρας. Δούλεψα οκτώ χρόνια στα λιγνιτωρυχεία και ακόμα και σήμερα εξακολουθώ να είμαι -εδώ και πολλά χρόνια άνευ αποδοχών φυσικά- υπάλληλος της ΔΕΗ. Έχω, λοιπόν, ένα κάποιο τεκμήριο γνώσης και εμπειρίας. Και, βέβαια, με βάση τις πεποιθήσεις μου, θεωρώ καθήκον μου και υποχρέωσή μου να μιλήσω και να μιλήσω από το Βήμα της Βουλής.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως πριν τρεις εβδομάδες μια δήλωσή μου σε μια ραδιοφωνική μου συνέντευξη έκανε το γύρο της χώρας, κυριολεκτικά, και προκάλεσε πάρα πολλά πολιτικά και παραπολιτικά σχόλια. Είπα συγκεκριμένα -και το επαναλαμβάνω- πως το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος. Απορώ γιατί τόσος θόρυβος. Δεν ξέρω κανέναν που να ισχυρίζεται το αντίθετο.
Και επειδή άκουσα και τον τελευταίο ομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα το πρωί τον κ. Τσίπρα να επαναλαμβάνουν μονότονα μια φράση και να βάζουν δίπλα στην ενέργεια και τον αιγιαλό, θέλω, λοιπόν, να σας πω το εξής: Μην κουράζεστε να κάνετε την ατζέντα που δεν έχετε.
Το δημοψήφισμα για το νερό το προκάλεσαν στη Θεσσαλονίκη οι δήμαρχοι τους οποίους στήριξε το ΠΑΣΟΚ. Και έχει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν περιμέναμε υποδείξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τον αιγιαλό διατύπωσε δημόσια μεγάλος αριθμός Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες ενστάσεις, χωρίς πάλι να περιμένει τις υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς βγαίνουμε από τις αναγκαστικές συνθήκες των μνημονίων και της κρίσης, θέλω να ξέρει όλος ο ελληνικός λαός πως ούτε τη ψυχή μας ούτε τη λογική μας, βέβαια, χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου. Επιτελέσαμε ένα υπέρτατο πατριωτικό καθήκον και καθώς βγαίνουμε, όπως είπα, από την κρίση, θα ανακτούμε μέρα με τη μέρα την πολιτική μας ατζέντα της ελληνικής κεντροαριστεράς, της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, την οποία χρόνια ολόκληρα αυθεντικά εκπροσωπούσαμε.
Βέβαια, θέλω να πω από το Βήμα της Βουλής στους συναδέλφους μου ότι αυτές τις τρεις εβδομάδες πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες, όπως είναι εύλογο, μου ζήτησαν να μιλήσω. Εγώ επέλεξα μαζί με τους συναδέλφους μου Βουλευτές, με τον παριστάμενο Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να κάνουμε μια προσπάθεια για την οποία θα μιλήσω στη συνέχεια. Και προτίμησα, βέβαια, να τοποθετηθώ εδώ, από το Βήμα της Βουλής. Αυτό είναι απόρροια μιας συγκεκριμένης αντίληψης σεβασμού των θεσμών και συγκεκριμένα του κορυφαίου θεσμού της Ελληνικής Δημοκρατίας που είναι η Βουλή.
Ο τρίτος λόγος, κ. Πρόεδρε που ζήτησα να μιλήσω είναι ότι στη Δυτική Μακεδονία, που βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου εδώ και λίγες εβδομάδες λόγω της «μικρής ΔΕΗ», ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε να είμαι ο μόνος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω, όμως, τη δυνατότητα να συμμετέχω λόγω της πρόσφατης υπουργοποίησης στα Τμήματα Διακοπών της Βουλής. Έτσι λέει ο Κανονισμός της Βουλής. Γι’ αυτό και ζήτησα κατ’ εξαίρεση το λόγο σήμερα.
Ο κ. Τσίπρας πριν μία εβδομάδα, την προηγούμενη Τετάρτη, μιλώντας στο Αμύνταιο, την πατρίδα μου -κοντά στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα- μίλησε για κάποιους που «τάχα μου διαφωνούν, αλλά κρύβονται». Γι’ αυτό και θα φέρει το θέμα παντοιοτρόπως στην Ολομέλεια, για να εμφανιστούν όλοι αυτοί που κρύβονται.
Αν αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ και σε εμένα, στο μοναδικό Δυτικομακεδόνα, είμαι εδώ. Ως μέλος, όμως, της ηρωικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που μόνη της σήκωνε για μεγάλο διάστημα το βάρος για την έξοδο από την κρίση και ως ο μόνος Δυτικομακεδόνας σήμερα Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απαντώ εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Αν είχαμε κρυφτεί, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν σαν την Αργεντινή, που τόσο πολύ αρέσει στον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ». Ποιο είναι το θέμα μας; Πρέπει να βάλουμε μια πραγματική βάση στη συζήτηση. Πολύ απλά, έχει ειπωθεί από όλους τους συναδέλφους μου του ΠΑΣΟΚ και τελευταία από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε όλους τους τόνους, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, τον Εισηγητή κ.α., μια απλή και μεγάλη αλήθεια. Είναι η εκκρεμότητα που έχει η χώρα για την απελευθέρωση της ενέργειας από τις 5/3/2008. Εβδομήντα έξι μήνες και τέσσερις ημέρες εκκρεμότητα! Αυτό το θέμα έχει η χώρα.
Αν με ρωτάτε, απαντώ χωρίς περιστροφές. Ναι, έχω επιφυλάξεις για την απελευθέρωση της ενέργειας και τα αποτελέσματά της, γιατί διαχρονικά στοιχεία που υπάρχουν λένε ότι η ενέργεια δεν είναι σαν τις τηλεπικοινωνίες. Αυτή, όμως, είναι η ευρωπαϊκή πολιτική. Να την αλλάξουμε; Ναι. Να παλέψουμε όλοι μαζί για να την αλλάξουμε. Αλλά, πάντως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση a la carte δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Αυτή είναι μια απλή και συγκεκριμένη αλήθεια και δεν αποτελεί, βέβαια, καθόλου υπεκφυγή. Όσοι λένε διαφορετικά πράγματα, προφανώς προβαίνουν σε ψευδείς ισχυρισμούς.
Υπάρχει ένα ερώτημα και θα το θέσω μόνος μου. Θα είναι ευθύ το ερώτημα. Είναι μονόδρομος αυτό που κάνουμε για να ανταποκριθούμε στην απαίτηση για απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας; Όχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ποιος είναι αυτός; Το άνοιγμα των λιγνιτωρυχείων Δράμας και Ελασσόνας σε ιδιώτες.
Αυτή τη λύση, ως δήμαρχος ακόμα από το 2008 και στη συνέχεια ως Βουλευτής, την πάλεψα -ο κ. Μανιάτης και ο κ. Μαθιουδάκης που είναι εδώ το ξέρουν πολύ καλά- με συνέπεια επί έξι χρόνια. Βρήκα ελάχιστους συμμάχους σε αυτό τον αγώνα και αμέτρητους αντιπάλους και εχθρούς. Αμέτρητους! Κανένα κόμμα δεν έχω υπόψη μου μέσα στη Βουλή που να ζητάει αυτή την εξέλιξη.
Επειδή εγώ ασχολήθηκα και πήγα και μίλησα στη Δράμα και την Ελασσόνα παλαιότερα ως δήμαρχος και μετά ως Βουλευτής και ξέρω πολύ καλά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, θέλω να πω ότι αυτοί που ζητάνε δημοψήφισμα ας πάνε να κάνουν τοπικό δημοψήφισμα στη Δράμα και την Ελασσόνα για να δουν αν είναι αποδεκτή μια τέτοια εξέλιξη.
Το ΚΚΕ είναι καθαρό από τη μεριά του. Λέει ότι «εγώ στο δημοψήφισμα θα βάλω και την απελευθέρωση της ενέργειας, διότι αμφισβητώ συνολικά τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Όλοι οι άλλοι δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς προσπαθούν να κάνουν με τον προσχηματικό τρόπο με τον οποίο μιλάνε για συγκεκριμένα δημοψηφίσματα. Ας προτείνουν το άνοιγμα, όπως είπα, των ορυχείων στη Δράμα και την Ελασσόνα.
Με αυτά τα δεδομένα, με συγκεκριμένη γνώση και ευαισθησία για το ενεργειακό ζήτημα της χώρας, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, όπως πίστευα ότι είχα υποχρέωση, πριν από τρεις εβδομάδες. Έκανα μια δημόσια παρέμβαση. Σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά, μπορώ να δηλώσω καθαρά και απερίφραστα και με απόλυτη ειλικρίνεια, κοιτώντας και τους συναδέλφους μου και τους συμπολίτες μου στα μάτια, ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, κύριε Υπουργέ, από την εξέλιξη που έχει υπάρξει στο νομοσχέδιο.
Πολύ απλά, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, το νομοσχέδιο που σε λίγες ώρες θα ψηφιστεί δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τρεις εβδομάδες. Καμία σχέση!
Όλες οι αλλαγές που έχουν κάνει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας Ευάγγελο Βενιζέλο, και τις οποίες έκανε αποδεκτές ο Υπουργός κ. Μανιάτης, έχουν οδηγήσει σε πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Έχουμε πλήρη διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Έχουμε πλήρη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου τοπικού συμφέροντος. Έχουμε πλήρη διασφάλιση των αγροτών, στην πλάτη των οποίων πολλοί προσπάθησαν να κινδυνολογήσουν με τα νερά των αρδεύσεων. Έχουμε πλήρη διασφάλιση στο νέο τοπίο ανταγωνισμού της ΔΕΗ. Έλειπαν πολλές προβλέψεις και σήμερα υπάρχουν με πρωτοβουλία μας και πρωτοβουλία του κυρίου Υπουργού. Έχει ενισχυθεί συγκεκριμένα και αποφασιστικά ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, γιατί με συγκεκριμένες τροπολογίες που έγιναν αποδεκτές, μιλάμε για συγκεκριμένες επενδύσεις.
Επίσης, διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και η διαφάνεια με την εκ νέου ενημέρωση της Βουλής πριν τη διακήρυξη, για να κάνει τις όποιες παρατηρήσεις υπάρχουν στο τελικό σχέδιο διακήρυξης, πέραν από αυτά που λέει ο νόμος.
Επειδή, όμως, όπως είπα ήδη, ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη Δυτική Μακεδονία, θέλω να πω κάτι που, επειδή ξέρω να μετρώ τα λόγια μου, ξέρω καλά ότι είναι βαρύ, αλλά θα το αποδείξω.
Ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έδειξε όψιμο ενδιαφέρον και καθόλου ειλικρινές για τη Δυτική Μακεδονία. Και θα σας πω γιατί. Μετράω τα λόγια μου, όπως είπα, και ξέρω πολύ καλά τι λέω. Αυτά που θα σας πω τα ξέρει ο Υπουργός, γιατί ήταν στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, όπως και ο Γραμματέας τότε του κόμματός μας.
Προσέξτε αυτό που θα πω. Όποιοι κλαίνε και βγάζουν οιμωγές για τη Δυτική Μακεδονία, ας ακούσουν παρακαλώ αυτό που θα πω, γιατί μιλάω για τον τόπο μου, μιλάω για τον ενεργότοπο, για την ενεργειακή καρδιά της χώρας, αυτή που στις πλάτες της κράτησε όρθια την Ελλάδα ενεργειακά με την φθηνή κιλοβατώρα. Και υποδείξεις δεν δέχομαι εύκολα από τρίτους, γιατί τα ξέρω καλύτερα.
Τον Οκτώβριο 2007 στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης έρχεται η τότε διοίκηση της ΔΕΗ παρουσία όλων των φορέων και μας ανακοινώνει τη σταδιακή απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων σταδιακά από το 2016 και ότι από το 2016 -σε ενάμιση χρόνο δηλαδή από σήμερα- περνάνε μία-μία σταδιακά σε ψυχρή εφεδρεία και η Δυτική Μακεδονία στην εποχή των παγετώνων. Καμία μετεγκατάσταση οικισμού, φυσικά. Καμία μετεγκατάσταση οικισμού δεν προβλεπόταν ούτε Ποντοκώμη, ούτε Άγιοι Ανάργυροι, ούτε Ακρινή και εξακολούθηση της ληστρικής εκμετάλλευσης του λιγνίτη.
Σήμερα, μετά από έναν αγώνα πολλών ετών που δώσαμε όλοι μαζί, το τοπίο είναι ολότελα διαφορετικό. Η νέα μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5, που δεν υπήρχε πουθενά στο χάρτη, υπερσύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και υψηλού βαθμού απόδοσης, έχει πάρει το δρόμο της κατασκευής. Ο μεγαλύτερος σταθμός της χώρας, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αυτή τη στιγμή αναβαθμίζεται, με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής του και να αποκτά άλλα περιβαλλοντικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά.
Με το συζητούμενο νομοσχέδιο εξασφαλίζεται, με συγκεκριμένη τροπολογία που έκανε αποδεκτή ο Υπουργός, η κατασκευή της μονάδας ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ και δεσμεύονται λεφτά από το τίμημα για να αντικατασταθεί την επαύριον, μετά από περίπου πέντε χρόνια από σήμερα, ο ΑΗΣ Καρδιάς, που αποσύρεται στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Οι επιλογές αυτές έχουν συγκεκριμένο και μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη Δυτική Μακεδονία. Μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλού βαθμού απόδοσης και επιμήκυνση της ζωής των λιγνιτορυχείων μαζί με τις τέσσερις μετεγκαταστάσεις στη Δυτική Μακεδονία συγκροτούν και συνιστούν μία συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική για τη Δυτική Μακεδονία, την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος και της επιφυλάσσουν μια τύχη που της αξίζει.
Τέλος, και για όποιον έχει αμφιβολίες, επειδή είπα μια βαριά κουβέντα για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν δεν έχετε πειστεί για τα περί οψιμότητας, να σας πω και το κορυφαίο. Πήγε, ήρθε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Δυτική Μακεδονία και δεν είδε το σημαντικότερο θέμα που έλειπε από το νομοσχέδιο. Είναι η τροπολογία που κατατέθηκε και με κάποιες αλλαγές -αυτό συζητάμε τώρα- κάνει δεκτή ο Υπουργός.
Υπήρχε τεράστιο ζήτημα με τη γη. Με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι η γη στη Φλώρινα επιστρέφει με τον οποιονδήποτε τρόπο στο δημόσιο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος, για να λύσουμε τα επόμενα χρόνια ένα πολύ δύσκολο θέμα που ξεκίνησε με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ πριν από δεκατρία χρόνια και σήμερα υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το τι θα γίνει με τη γη την επαύριον της εξάντλησης των ορυχείων. Γιατί η ΔΕΗ τα έχει εγγράψει στο μετοχικό της κεφάλαιο. Στη Φλώρινα όμως η γη επιστρέφει στο δημόσιο και αυτό το εξασφαλίζουμε με τη συγκεκριμένη τροπολογία. Γι’ αυτό μιλώ για όψιμο ενδιαφέρον. Αυτό ήταν το μείζον θέμα της περιοχής και το εξασφαλίσαμε εμείς και όχι κάποιοι άλλοι που δηλώνουν επαναστάτες.
Ολοκληρώνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας παρακαλέσω και να σας προτείνω όχι σήμερα βέβαια αλλά τις επόμενες εβδομάδες, μήνες, ενόψει του νέου τοπίου και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με ένα νέο ενεργειακό παίκτη, τη μικρή ΔΕΗ και ενόψει και των εξελίξεων στους υδρογονάνθρακες που καλύτερα από τον καθένα γνωρίζετε, να βρεθεί τρόπος να αναβαθμιστεί παντοιοτρόπως, επιστημονικά, να στηριχθεί και οικονομικά -θα έλεγα- η Επιτροπή Ενεργειακού Σχεδιασμού που ήδη λειτουργεί, γιατί η χώρα περνά με αυτές τις επιλογές σε άλλη φάση στο χώρο της ενέργειας».
0 comments