Οξινο και πικρό το νερό σε 30 χρόνια

By on 31/10/2015

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις των ερευνητών σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του στο νερό της Γης. Τα αέρια του θερμοκηπίου θα αλλάξουν
τη σύσταση των ωκεανών του πλανήτη, δημιουργώντας ζεστές, ξινές θάλασσες, χωρίς οξυγόνο.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε απ μία διεθνή ομάδα 540 επιστημόνων, συνιστά ότι οι ωκεανοί του πλανήτη γίνονται όλο και πιο όξινοι και μάλιστα με πρωτοφανή ρυθμό, ταχύτερα από κάθε προηγούμενη φορά τα τελευταία 300.000.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη υπολογιστεί πώς οι ωκεανοί είχαν γίνει 26% περισσότερο όξινοι από τη δεκαετία του 1880, λόγω του αυξημένου διοξειδίου του άνθρακα στ νερό.

Επίσης, στο παρελθόν οι ερευνητές είχαν μετρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών λόγω του διοξειδίου του άνθρακα από την καύση άνθρακα , πετρελαίου και φυσικού αερίου και παρατήρησαν ότι λόγω της αυξημένης θερμότητας τα βάθη των ωκεανών έχουν πολύ λιγότερο οξυγόνο απ’ ότι παλιότερα.

Οπως αναφέρει ο Ουλφ Ριεμπέσελ, βιοχημικός στο Κέντρο Θαλάσσιας Ερευνας Geomar Helmholtz στη Γερμανία, που συμμετείχε στην έρευνα, οι μελλοντικές προοπτικές του ωκεανού είναι μία μάζα ζεστή , ξινή και χωρίς οξυγόνο.

Η 26σέλιδη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορους ερευνητικούς οργανισμούς, συγκεντρώνει τις μελέτες σε όλους τους ωκεανούς για τν κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα , από στην ακτή του Ειρηνικού στις ΗΠΑ παρατηρείται 80% περισσότερο οξίνιση ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Είδη όπως τα καλαμάρια μπορούν να ζουν μόνο σε ύδατα με ορισμένα επίπεδα θερμοκρασίας , οξύτητας και το οξυγόνου, και τα σημεία όπου συνδυάζονται οι παράγοντες αυτοί γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν.

Το pH των ωκεανών κόσμος έχει ήδη πέσει στο 8,1 με 8,0 -το οποίο σημαίνει ένα 26% αύξησης της οξύτητας τους.

Άλλα υπολογιστικά μοντέλα προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το pH των ωκεανών θα πέσει έως και 7,9 και όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σε αυτά τα επίπεδα ορισμένα κοχύλια και μαλάκια , όπως τα κυδώνια και τα μύδια δε μπορούν να επιβιώσουν , οπότε μιλάμε και για επίδραση στην τροφική αλυσίδα.

fotovoltos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: