giapraki.com

Τρίτη 21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
κ. Ανδρέα Λεούδη

«Σήμερα, 21η Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, η επέτειος αυτή παραμένει επίκαιρη, αφού είναι πλέον εμφανές ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προστασία των Δασών, που άρχισε ήδη να επηρεάζει αποφασιστικά την πολιτική πολλών οργανισμών και κυβερνήσεων.
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο Δάσος και το δασικό οικοσύστημα ως το σημαντικότερο δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Τα Δάση, λόγω των προστατευτικών και περιβαλλοντικών λειτουργιών τους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη μας, τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και του πολιτισμού μας.
Τα Δάση, παρ’ όλο που αποτελούν παράγοντα εξυγίανσης της ατμόσφαιρας, βοηθούν στη σταθερότητα του κλίματος, διατηρούν τα υδατικά αποθέματα και περιέχουν μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας, συνεχώς υποβαθμίζονται και εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό.
Το γεγονός ότι η Φύση βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου αποτελεί κοινή παραδοχή. Η εύθραυστη ισορροπία ανθρώπου – Δάσους που διατηρήθηκε επί αιώνες, έχει στις μέρες μας διαταραχθεί σε βάρος του Δάσους. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας προβλέπει τη λήψη μέτρων για την αναστροφή αυτής της τάσης. Η αειφορική χρήση των φυσικών πόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση, καθώς και τη συνεχή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου. Επομένως η προστασία της φύσης είναι ζήτημα κοινού συμφέροντος των πολιτών.
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από πλούσια δασική βλάστηση, μοναδική ποικιλία Δασών, άφθονους υδάτινους πόρους καθώς και πανέμορφους ορεινούς όγκους.
Η οροσειρά της Πίνδου, που κατέχει δεσπόζουσα θέση στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας, με τον εθνικό δρυμό που βρίσκεται εκεί καθώς και τα μοναδικής αξίας οικοσυστήματα των ακριτικών Πρεσπών, εξ’ αιτίας της περιορισμένης ανθρώπινης παρέμβασης, έχουν διατηρήσει τα φυσικά χαρακτηριστικά όντας τοπία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προστατεύουν τα πιο σπάνια είδη πουλιών και ζώων της Ευρώπης.
Οι ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας προσφέρονται για τη διεξαγωγή φυσιολατρικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, αφού στην περιοχή λειτουργούν, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τέσσερα χιονοδρομικά κέντρα και υπάρχουν δύο διεθνή ορειβατικά μονοπάτια (Ε4 και Ε6) που διασχίζουν την περιοχή. Η φυσική κληρονομιά της Περιφέρειας περιλαμβάνει επτά φυσικές λίμνες και έντεκα οικοτόπους του δικτύου Natura 2000.
Τα δυνατά σημεία της Περιφέρειας είναι η βιοποικιλότητα και η φυσική ομορφιά, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχουν σαν αποτέλεσμα το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον. Είναι ιδιαίτερη επομένως η σημασία αυτής της επετείου και είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τα Δάση μας, να τα σεβαστούμε με οδηγό την αειφορική διαχείριση και να τα διατηρήσουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το μήνυμά μας αυτή τη μέρα είναι μια ευκαιρία θύμησης του καθημερινού μας χρέους να διαφυλάξουμε την εθνική μας κληρονομιά για να την παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές.
Ας αποτελέσει η σημερινή επέτειος αφορμή προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για τον κάθε ένα από εμάς, με σκοπό την προστασία και την ανάπτυξη του Δάσους. Κύριος στόχος μας ας είναι η μεγιστοποίηση του πολυλειτουργικού του ρόλου, διαχρονικά και διαπεριφερειακά, καθώς και η διεύρυνση της έννοιας «αειφορική ανάπτυξη».

www.kozani.net

Exit mobile version