Ομιλία της Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, στην ολομέλεια της Βουλής στο Νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του ν. 2190/1920”
Κυρία πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η 11η Ιουνίου του 2013, η μέρα που έγινε το πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πραξικόπημα με το κλείσιμο και το μαύρο στην ΕΡΤ, είναι μια σημαδιακή μέρα για τη δημοκρατία μας. Ο αυταρχισμός της τότε κυβέρνησης, υποδόριος και με θεσμικό μανδύα μέχρι τότε, πήρε το χρώμα που του άξιζε. Μαύρο. Δεν θα αναφερθώ στο τάϊμινγκ του μαύρου, λίγο πριν παραδοθεί στη DIGEA όλο το εθνικό δίκτυο. Οι ημερομηνίες μιλάνε από μόνες τους.
Ο κόσμος, που μπορεί να είχε χίλιους ενδοιασμούς για τον τρόπο λειτουργίας τη ΕΡΤ όπως την είχαν καταντήσει οι τότε κυβερνώντες, είχε ακριβώς αυτό, ενδοιασμούς για την τρέχουσα λειτουργία της και όχι για την ύπαρξη της, ούτε για την ιστορική συνεισφορά της στην κοινωνία. Για αυτό και αντέδρασε αυθόρμητα και μαζικά, προς έκπληξη των εμπνευστών. Αυτό το απλό, που ένιωσε ο κόσμος, δεν το κατάλαβαν και παραδομένοι στην οίηση και στον αυταρχισμό, ίσως για να ισοφαρίσουν τη υπακοή προς τα ξένα κέντρα, έκαναν το μοιραίο σφάλμα. Για να το πω πιο απλά, να το καταλάβουν και οι ευσεβείς συνάδελφοι, αν μια μητρόπολη δεν κάνει καλά τη δουλειά της, δεν καταργείς τη μητρόπολή, βελτιώνεις τη λειτουργία της.
Κατά τη γνώμη μου, το αντιδημοκρατικό μαύρο στην ΕΡΤ είναι σημείο καμπής για την τότε κυβέρνηση, που σήμανε ανεπιστρεπτί την αποδρομή και τελικά την πτώση της.
Το παρόν νομοσχέδιο που υποβάλλεται προς συζήτηση από την κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται να αποκαταστήσει τη δημοκρατική ομαλότητα στα βασικά αγαθά της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας του ελληνικού λαού.
Η κυβέρνηση υλοποιεί μία από τις βασικές δεσμεύσεις των δύο κομμάτων και θέτει τα θεμέλια για την ικανοποίηση της ανάγκης και του δικαιώματος της κοινωνίας για μία δημόσια και όχι κρατική ραδιοτηλεόραση, παραγωγό και πομπό πλουραλιστικής, πολυφωνικής ενημέρωσης, πολιτιστικής παραγωγής και κατ’ επέκταση ποιοτικής ψυχαγωγίας, για μία ΕΡΤ που θα λογοδοτεί στην κοινωνία..
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου ξαναβρίσκουν την ελπίδα, επανακτούν το δικαίωμά τους στην εργασία.
Για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, για τους οποίους ανησύχησε όψιμα η αξιωματική αντιπολίτευση, ας αφήσει τα κροκοδείλια δάκρυα. Όλοι θυμούνται να επιχαίρουν για χιλιάδες επί χιλιάδων απολύσεις, διαθεσιμότητες κ.ο.κ
Για τους συμβασιούχους, λοιπόν, ορισμένου χρόνου, με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Υπουργός στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής, αυξάνονται ουσιαστικά οι δυνατότητες απασχόλησης, αφού σε προκηρύξεις της ΕΡΤ θα μοριοδοτείται η εμπειρία τους στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ενώ, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός, θα δοθεί δυνατότητα επανάκαμψης και σε όσους υποχρεώθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
Η ουσιαστική συζήτηση που αναπτύχθηκε στην Επιτροπή, με την έκφραση 23 φορέων, είχε ως συνέπεια σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την πρόβλεψη ρητής υποχρέωσης για τη διάθεση του 1,5% του ετήσιου κύκλου των εργασιών της ΕΡΤ για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και τη στήριξη εκδόσεων βιβλίων.
Πρόκειται για νομοτεχνική βελτίωση που επιδρά θετικά όχι μόνο στο παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν αλλά και στις δυνατότητες απασχόλησης μίας σειράς ειδικοτήτων του τομέα, όπως σκηνοθετών, παραγωγών ντοκιμαντέρ, κ.ά.
Σημαντική επίσης είναι και η πρόβλεψη για τους συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, όπως για τη παραμελημένη νοηματική, για τον υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή. Είναι συνιδιοκτήτες της δημόσιας ΕΡΤ και δικαιούνται τις δυνατότητες να απολαύσουν το κοινό μας αγαθό.
Επιτρέψτε μου και μία αναφορά στους περιφερειακούς σταθμούς.
Σε μία περιφέρεια όπως η δική μου, περιφέρεια συνόρων, όπου το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι σκοτεινό, κατακλυσμένο από σερβικές, βουλγαρικές και σκοπιανές εκπομπές, όπως αντίστοιχα στο Αιγαίο από τουρκικές, σε μία περιφέρεια, την οποία εγκατέλειψε η ιδιωτική τηλεόραση, όπως εξάλλου όλη τη Β. Ελλάδα, παρότι διαχειρίζεται εθνικό αγαθό-τις ραδιοσυχνότητες-, η επαναλειτουργία των περιφερειακών είναι μέγιστης σημασίας για τον τόπο μας.
Γιατί οι περιφερειακοί σταθμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της περιφερειακής μας ιστορίας, αναπόσπαστο και ουσιαστικό κομμάτι επί 50 και πλέον έτη της δημόσιας ενημέρωσης στην επικράτεια, μία ισχυρή φωνή δημοκρατίας.
Τους τελευταίους 22 μήνες οι Περιφερειακοί Σταθμοί είναι εκείνοι που πρωτοστάτησαν και κράτησαν, μαζί με την ΕΡΤ3 και όλες τις υπόλοιπες δομές της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ζωντανή τη φωνή της ΕΡΤ.
Δεν υποστηρίζουμε ότι λύθηκαν όλες οι στρεβλώσεις με αυτό το νομοσχέδιο.
Απομένουν ακόμα:
• να ληφθεί μέριμνα για τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις ή κανονιστικές πράξεις για την είσπραξη του 2% φόρου επί των ακαθάριστων εσόδων για τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014 των ιδιωτικών καναλιών- και η θέση μας, κύριοι συνάδελφοι, πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, καθώς και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματικά αναδεικνύουν για άλλη μία φορά με ποιους ταυτίζεται κάθε χώρος-
• και να προχωρήσει, επιτέλους, ο διαγωνισμός για την πώληση των τηλεοπτικών αδειών
Υποστηρίζουμε, ωστόσο, ότι μπήκε η θεμέλια λίθος , αναγεννήθηκε η ΕΡΤ και είμαστε αισιόδοξοι για όσα απομένουν να γίνουν.
Δημοκρατία, πολυφωνία, πολυχρωμία και κυρίως δημόσια και όχι κρατική. Αυτά είναι που έρχονται για την αναγεννημένη ΕΡΤ.