giapraki.com

Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου στη βουλή περί εισφοροδιαφυγής

Κουκουλόπουλος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα χρόνια του μνημονίου έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η εθνική κυριαρχία τέθηκε εξ αντικειμένου σε δοκιμασία, γι’ αυτό και έχει τεράστια πολιτική και εθνική σημασία βέβαια να βγούμε με ασφάλεια από την εποχή των μνημονίων. Την ίδια στιγμή βέβαια πρέπει να σταματήσει η δοκιμασία της δημοκρατίας και των θεσμών της.

Γι’ αυτό ακριβώς, κύριε Υπουργέ, η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να συζητηθεί, αν δεν παραστεί εδώ ο Υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να αποσυρθεί. Δεν είναι ζήτημα τύπου, είναι ζήτημα ουσίας. Η τήρηση των διαδικασιών είναι ουσιαστικό θέμα για τη δημοκρατία και δεν μας αφορούν οι υπερβολές περί πραξικοπημάτων και οτιδήποτε άλλο. Έχει μία ουσία η τροπολογία για την οποία θέλουμε εξηγήσεις. Κατά συνέπεια, πρέπει να είναι εδώ παρών ο κύριος Υπουργός. Το είπε και ο εισηγητής μας το πρωί. Ας έρθει κάποιος από την πολιτική ηγεσία, εν πάση περιπτώσει, να δώσει εξηγήσεις, αν δεν μπορεί ο ίδιος, δεδομένου ότι είναι σήμερα εδώ η Τρόικα. Δεν θέτουμε ζήτημα ονομαστικά του κ. Στουρνάρα που υπογράφει. Έχει άλλους δυο Υπουργούς η πολιτική ηγεσία. Ας έρθει ένας να μας πει επακριβώς τι σημαίνουν οι διατάξεις. Έχουμε απορίες, έχουμε ερωτήματα, έχουμε επιφυλάξεις.

Κύριε Πρόεδρε, πιθανά να χρειαστώ και ένα μέρος από τη δευτερολογία γιατί, έχοντας εξαντληθεί η συζήτηση, θα μιλήσω αποκλειστικά για την τροπολογία που έχουμε καταθέσει η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μολονότι υπογράφεται μόνο από τον κ. Κουτσούκο και εμένα. Είναι τροπολογία κοινή όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Προκαταβολικά θέλω να ευχαριστήσω και τα κόμματα και τους συναδέλφους Βουλευτές που αναφέρθηκαν σ’ αυτή την τροπολογία στηρίζοντάς την, διότι έτυχε μιας σχεδόν ομόθυμης και ομόφωνης στήριξης η τροπολογία μας.

Μία εξέλιξη στην οποία όλοι πιστεύω ότι συμφωνούμε, γιατί τουλάχιστον οι κοινές διαπιστώσεις πρέπει να μας χαρακτηρίζουν, αν θέλουμε να υπάρξει ένα έδαφος για γόνιμο διάλογο, είναι ότι μια εξέλιξη, όχι αναπότρεπτη αλλά αντικειμενικά υπαρκτή, είναι η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία τρία χρόνια. Υπήρχαν έτσι και αλλιώς και έχουν εκραγεί πραγματικά. Έχουν φτάσει σε βαθμό μη αποδεκτό.

Το αν μπορούσε ή δεν μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η έκρηξη ανισοτήτων αυτά τα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια είναι μια ολόκληρη συζήτηση. Εγώ περιορίζομαι με ευθύτητα και ειλικρίνεια να πω ότι οι Κυβερνήσεις, όπως διαπιστώνει και η παρούσα Κυβέρνηση, από την εποχή του πρώτου μνημονίου ήταν αντιμέτωπες με έναν αμείλικτο εχθρό που ήταν ο χρόνος. Πολλές φορές δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν άλλες αποφάσεις παρά αυτές που ονομάσαμε όλοι μας οριζόντιες και κανένας δεν τις ήθελε. Αλλά υπήρχε και ένα ζήτημα με το κλίμα που δεν επέτρεπε ψύχραιμες και ήρεμες συζητήσεις προκειμένου να αποφεύγαμε κάποια μέτρα και να παίρναμε κάποια άλλα λιγότερο άδικα ή και δικαιότερα καμιά φορά.

Θα σας πω δυο παραδείγματα. Το ένα το ζήσαμε πρόσφατα στη Βουλή, σε μια πολύ κακή μέρα για το Κοινοβούλιο, με το φάρμακο. Είχα πει και τότε και επαναλαμβάνω και σήμερα ότι τα προηγούμενα δυο χρόνια μόνη της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήκωσε το βάρος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης από 5,5 δισεκατομμύρια στα 2,5 δισεκατομμύρια. Μόνη της. Δεν ήταν μόνο οριζόντιες οι περικοπές που ψηφίζαμε εμείς οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όντας αντιμέτωποι με τον αμείλικτο χρόνο πολλές φορές. Ήταν και ισοπεδωτικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονταν όλες οι πρωτοβουλίες. Και οι πρωτοβουλίες που παίρναμε για το φάρμακο αντιμετωπίζονταν εξίσου οριζόντια και ισοπεδωτικά απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Θέλετε δεύτερο παράδειγμα; Αυτό στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης –μάλλον δεν έχει ενημερωθεί- για το PSI των ασφαλιστικών ταμείων.

Για πολλοστή φορά θα πω από το Βήμα της Βουλής ότι το ΙΚΑ που άκουσε τις οδηγίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ λίγο μετά την αποχώρησή του από το Υπουργείο Οικονομικών και έκανε ανταλλαγή των ομολόγων έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο πολύ καλύτερο απ’ ό,τι την ημέρα του κουρέματος.

Αντιμετωπίστηκε αυτή η πρωτοβουλία με καχυποψία, δυσπιστία και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, δεν προσχώρησε σε αυτήν την πολιτική κανένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο και έχασαν οι ασφαλισμένοι εκατοντάδες εκατομμύρια. Περισσότερα στοιχεία θα έχετε προσεχώς στη Βουλή με ντοκουμέντα και όχι με λόγια.

Εξήγηση, λοιπόν, υπάρχει. Οφείλεται δηλαδή στο χρόνο και στο κλίμα ο περαιτέρω άδικος χαρακτήρας πολλών πραγμάτων που αποφασίστηκαν. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι ότι από την ώρα που αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία, από την ώρα που καταφέραμε να μείνουμε στο ευρώ και να αποφύγουμε το κούρεμα των καταθέσεων, μιας και έγινε αρκετή κουβέντα και γι’ αυτό σήμερα, οι προτεραιότητες είναι απολύτως καθαρές και σαφείς για τη χώρα: Είναι η ανάπτυξη, είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών, είναι η άμεση, ταχύτατη αποκατάσταση –όσο γίνεται πιο γρήγορα- της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, διότι η κουβέντα για ανάπτυξη, απασχόληση και οτιδήποτε άλλο στερείται νοήματος, αν δεν αποκαταστήσουμε τη ρευστότητα.

Αυτές, όμως, οι προτεραιότητες για τις οποίες λεκτικά όλοι συμφωνούμε δεν αναιρούν τη μεγάλη προτεραιότητα για την οποία μίλησα στην αρχή. Η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων που έχουν πάρει εκρηκτικό χαρακτήρα και εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία τρία χρόνια είναι μία αυτοτελής διαδικασία που, αν θέλετε, υπερβαίνει και τη γενικότερη έννοια της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Πρέπει να υπάρξει ένα άμεσο πρόγραμμα άρσης κοινωνικών ανισοτήτων και αυτό αποτυπώνεται στην τροπολογία του ΠΑΣΟΚ. Η τροπολογία μας είναι υπεύθυνη, στοχευμένη και κοστολογημένη.

Επαναλαμβάνω ότι, αντί να αμφισβητούμε τα πλεονάσματα, ταυτιζόμενοι με τις επιφυλάξεις της τρόικας, είναι καλύτερο να ανοίξουμε ένα γόνιμο διάλογο που θα ανεβάζει το κύρος του Κοινοβουλίου και των κομμάτων -που είναι θεμελιώδεις θεσμοί της Δημοκρατίας- για το πώς διανέμεται με καλύτερο τρόπο, όχι δίκην κατοστάρικων όπως τα παλιά πεντοχίλιαρα, αλλά πώς θα πάει στοχευμένα αυτό το πλεόνασμα, είτε μικρό είτε μεγαλύτερο. Ποιες είναι ακριβώς οι αδικίες που είναι πιο κραυγαλέες από τις άλλες; Εμείς αυτήν την άσκηση προσπαθώντας να λύσουμε φέραμε αυτήν τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Η τροπολογία μας είναι περίπου γνωστή. Θα αναφέρω ενδεικτικά ότι με την παράγραφο 1 αποτρέπεται η περικοπή του ΕΚΑΣ στους ανάπηρους. Με τη παράγραφο 2 παρέχουμε τη δυνατότητα επαναχορήγησης σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες. Γι’ αυτό το θέμα έγινε αναφορά από πολλούς συναδέλφους. Με την παράγραφο 3 διώχνουμε ένα χρόνο μακριά την ταλαιπωρία των αναπήρων στα ΚΕΠΑ, στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Με την παράγραφο 4 διευρύνουμε και βελτιώνουμε το καθεστώς ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων ανέργων. Με την παράγραφο 6 αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν αναγνώριση χρόνου ασφάλισης. Με την παράγραφο 7 μία διαχειριστική δυνατότητα που έχει το ΙΚΑ επεκτείνεται και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Με την παράγραφο 8 υπάρχει μία διαδικασία που αφορά τα υπερβαρέα –θα κάνω μία αναφορά- και με την παράγραφο 9 παγώνει η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες.

Θα αναφερθώ τώρα στο ποιους και πόσους αφορούν οι τροπολογίες και τι κοστίζουν και θα είμαι εντελώς ακριβής και σαφής. Με την πρώτη παράγραφο, που αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ, αποφεύγουν την ταλαιπωρία, την περικοπή δηλαδή του ΕΚΑΣ, είκοσι χιλιάδες ανάπηροι που με βάση το ν. 4093 –το τρίτο μνημόνιο που ψηφίζαμε στις 7 Νοεμβρίου πέρυσι- έχει προγραμματιστεί να κοπεί την 1/1/14. Δεν κόβεται, λοιπόν. Αυτό λέμε με την τροπολογία μας και έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα γιατί η 1/1/14 έφτασε.

Δεύτερον –για να μην επανέρχομαι και κουράζω με νούμερα- κοστίζει η πρόταση μας αυτή 38 εκατομμύρια ευρώ.

Υπερβαίνει κατά πολύ τα 2/3 του όποιου πλεονάσματος η πρόταση μας για να μην γίνει αποδεκτή.

Δεύτερον, η τροπολογία που αφορά ανασφάλιστους υπερήλικες για την οποία έγινε τόση κουβέντα. Ευχαριστώ και τον συνάδελφο, κ. Αβραμίδη, που έκανε εκτενή αναφορά και στη δική μας πρωτοβουλία. Αυτή η τροπολογία αφορά 25.000 υπερήλικες -αυτό λένε τα στοιχεία που με υπεύθυνο τρόπο έχουμε συγκεντρώσει- και έχει κόστος 104 εκατομμύρια. Σπεύδω να πω ότι και αν δεν μπορεί άμεσα να ψηφιστεί, γιατί έχει ένα μετρήσιμο κόστος, θα πρέπει να υπάρχει κοινή δέσμευση όλων των πτερύγων της Βουλής για να είναι πρώτη σε προτεραιότητα επιλογή όταν συζητάμε για το πλεόνασμα, κάπου τον Μάρτη μήνα. Να δώσουμε ένα μήνυμα σε κάποιους συμπολίτες μας για τους οποίους έχει γίνει εκτενής αναφορά από πολλούς συναδέλφους.

Τρίτον, για το ζήτημα των ΚΕΠΑ. Είναι 55.000 οι ανάπηροι οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν προνοιακά επιδόματα από την 1/1/2014. Τα χάνουν μάλλον, θα μπουν δηλαδή σε κενό, θα πάνε σε μια διαδικασία ατελείωτης ταλαιπωρίας, εάν δεν κάνουμε τώρα παράταση για ένα έτος, όπως προτείνουμε. Έχει τα προβλήματα που έχει λόγω της αναταραχής στον ΕΟΠΥΥ, για την οποία πήραμε πρωτοβουλία για ένα moratorium μεταξύ των γιατρών και του Υπουργείου. Θέλω να πιστεύω ότι θα εισακουστεί η πρότασή μας. Εν πάση περιπτώσει, όμως όπως είπε και ο κ. Κεγκέρογλου, ο παριστάμενος Υφυπουργός, το πρωί, είναι σχετικά αυτόνομο το πρόβλημα των ΚΕΠΑ από αυτή τη διαδικασία. Και η 1/1/2014 φτάνει και εδώ δεν υπάρχει χρόνος για να περιμένουμε. Κόστος μηδέν, δεν έχει δημοσιονομικό κόστος για να κοιτάμε τη διάταξη.

Πάω στην επόμενη παράγραφο. Η επόμενη παράγραφος έχει κόστος 12 εκατομμύρια και ωφελούνται 350.000 ανασφάλιστοι. Δεν είναι δυνατόν μια τέτοια διάταξη να την προσπερνάμε. Είναι δουλεμένη με υπεύθυνο τρόπο. Να δώσουμε υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη με 12 εκατομμύρια ευρώ σε 350.000 κατά τεκμήριο νέους ανθρώπους. Είναι πάρα πολύ απλό. Είναι αναλυτικά γραμμένα όλα στην τροπολογία μας.

Πάω στην επόμενη τροπολογία. Το ζήτημα με τους υπαλλήλους της Αγροτικής. Έχει αναλυθεί από πάρα πολλούς συναδέλφους και δεν θέλω να επιμείνω. Είναι η τροπολογία που αφορά 800 ανθρώπους. Δεν υπάρχει λόγος να μπουν σε μια ταλαιπωρία. Θα δικαιωθούν έτσι και αλλιώς από αυτήν την παράλειψη που έχουν μια σειρά εγκύκλιοι, οπότε για ποιο λόγο να μην κλείσουμε το θέμα τώρα; Δεν κοστίζει κάτι. Δεν είναι σε βάρος κάποιου ταμείου ή κάποιου συμπολίτη μας αυτή η ρύθμιση.

Πάω στην επόμενη τροπολογία που αφορά το ασφαλιστικό κενό που έχει δημιουργηθεί σε περίπου 700 ανέργους από τα ειδικά προγράμματα που από το 2004 εφαρμόστηκαν στους Νομούς Πιερίας, Πρεβέζης, Ημαθίας Νάουσας, Χαλκιδικής και αλλού και έχουν μείνει έξω από μια εγκύκλιο του ΙΚΑ και δεν αναγνωρίζετε χρόνους πραγματικής ασφάλισης, ενώ έχουν καταβληθεί εισφορές. Πρέπει να υπάρξει και αυτή η πρωτοβουλία.

Πάμε στην επόμενη, η παράγραφος 7, αφορά τη βελτίωση των εσόδων των ταμείων, κύριε Υπουργέ. Λέμε να επεκταθεί μια δυνατότητα του ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν λέμε κάτι που κοστίζει, ίσα – ίσα αποφέρει μικρά ή περισσότερα έσοδα και στα άλλα ταμεία.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την έχετε κάνει δεκτή αυτή την παράγραφο;

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Την παράγραφο 7 που προεκτείνουμε…

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Όλη την τροπολογία την έκανε δεκτή;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Θα μας απαντήσει ο κύριος Υπουργός.

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν την έκανε δεκτή.

Πάω στην επόμενη παράγραφο, η οποία αφορά ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ, οι οποίοι έχουν υπερβαρέα ένσημα συνολικά 3.500 άνθρωποι και των οποίων η σύνταξη υπολογίζεται σε τριακοστά πέμπτα γνωστού όντως ότι είναι από 27 μέχρι 31 το πολύ χρόνια αυτά τα οποία έχουν εργαστεί.

Τέλος, με την τελευταία παράγραφο πάει πίσω για δύο έτη η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες σύνολο 60.000. Διορθώνω την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Είναι συνολικά ωφελούμενοι 515.000. Νομίζω ότι για αυτήν την τροπολογία πρέπει να έχουμε κάποιες καθαρές απαντήσεις από τον κύριο Υπουργό.

Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία τα οποία μπορούν να γίνουν αποδεκτά σήμερα και για τα υπόλοιπα θέλω να πω ότι αρκεί η δέσμευση που ακούσαμε προ ολίγου. Αυτό ακούσαμε, κύριε Μαριά, νωρίτερα. Ο κύριος Υπουργός είπε ότι επειδή οι τροπολογίες αυτές έχουν γενικά ένα θετικό περιεχόμενο, θέλει να τις δουλέψει με τις υπηρεσίες υπεύθυνα και επίσης είπε ότι δεσμεύεται πως ίσως και εντός του έτους να καταθέσει το νομοσχέδιο.

Για να μην δημιουργώ εντυπώσεις, πόσο πιο υπεύθυνα θα δουλέψουμε την παράταση των προνοιακών επιδομάτων στα ΚΕΠΑ; Είναι μηδενικό το δημοσιονομικό κόστος για την αποφυγή ταλαιπωρίας πενήντα πέντε χιλιάδων αναπήρων. Έλεος! Για ποιο λόγο δηλαδή να μην γίνει σήμερα δεκτή αυτή η τροπολογία; Έστω, αυτή!

Ευχαριστώ.

 

Exit mobile version