Ομιλία Ουζουνίδου Ευγενίας στην Ολομέλεια για το σύστημα διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ και άλλες διατάξεις

By on 19/12/2014

Κυρίες και κύριοι,

Το ότι επείγει να έλθει επιτέλους ανάπτυξη στη χώρα, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο.. Το να έλθει όμως για συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η συζήτηση για τη διαχείριση του σημαντικότερου αναπτυξιακού εργαλείου της χώρας, αφού καθυστερήσατε δυο χρόνια, φανερώνει έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής. Για διαμόρφωση μακρόπνοης στρατηγικής δεν το συζητάμε

Έφτασε η ώρα της ανατροπής σας.
Σήμερα είναι μία καινούρια μέρα. Πολύ σύντομα ο λαός μας θα είναι ο πρωταγωνιστής στις εξελίξεις .και η λαϊκή ετυμηγορία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη στον τόπο μας.
Κυρίες και κύριοι, το άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποσκοπεί στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διάφορων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών.

Που φτάσαμε σήμερα κύριοι; Πως φτάσαμε; Και ποιοι έχουν την ευθύνη την πολιτική της συνοχής και της σύγκλισης να την αντικαθιστά η πολιτική της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Πως φθάσαμε και ποιοι έχουν την ευθύνη να περνούν συνθήκες τύπου Λισσαβόνας;

Κύριοι η σημερινή συζήτηση για το σύστημα διαχείρισης, θα έπρεπε να έπεται συζήτησης όταν καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναπτυξιακό σχέδιο της νεας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.
Και γιατί ήταν απαραίτητη αυτή η συζήτηση;

Μα για το βέλτιστο σχεδιασμό και προγραμματισμό, τη βέλτιστη και υπέρ του κοινωνικού συνόλου, υπέρ των παραγωγικών ομάδων, της παραγωγικής ανασυγκρότησης αξιοποίηση των πόρων.
Κύριοι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίζεται στη νέα «αναπτυξιακή» περίοδο είναι ότι ουσιαστικά αποβάλλεται εξ αρχής η μεγάλη μάζα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεδομένου ότι το ΣΕΣ απαιτεί,

1ον για να είναι επιλέξιμη μια εταιρεία για ενισχύσεις να έχει τρία χρόνια κερδοφορία, κάτι που ελάχιστες επιχειρήσεις μπορούν να υποστηρίξουν, σε τέτοια περίοδο ύφεσης,
2ον Από τις υπόλοιπες επιλέξιμες επιχειρήσεις οι μισές έχουν ένα λόγο Δανειακών / Ιδια Κεφαλαια που δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
για να δοθούν οι ενισχύσεις
3ον οι περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με βάση τα στοιχεία του 2008 θεωρούνται κορεσμένες και ως εκ τούτου ελάχιστες επενδύσεις θα στηριχθούν.,

Είναι πιθανόν λοιπόν, να εισβάλουν στο ΣΕΣ γερμανικές επιχειρήσεις που ήδη καραδοκούν για να υφαρπάξουν αυτά τα κονδύλια.
Ήταν λοιπόν ή όχι αναγκαία η συζήτηση, η ενημέρωση του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων;
Για τη δομή του συστήματος διαχείρισης μίλησε αναλυτικά η εισηγήτριά μας.

Κυρίες και κύριοι,

Ορθολογικό σύστημα διαχείρισης δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρξει υποστήριξη στο επίπεδο της υλοποίησης
δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν προχωρήσουμε στην βελτίωση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων από την πλευρά της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ενδυνάμωσης των τελικών δικαιούχων.

Αυτή δεν είναι και η βασική αιτία που 4 προγραμματικές περιόδους, πληρώσαμε έργα πάνω από το κόστος τους, έργα που δεν ολοκληρώθηκαν όπως ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ που σε αυτήν την περίοδο πρέπει επιτέλους να ολοκληρώσουμε;

Πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων θετική η αρνητική για να προχωρήσουμε με διαφάνεια, λογοδοσία κι όχι υπέρ των συμφερόντων των ολίγων.
Τέλος με τις ασκούμενες πολιτικές λιτότητας, με διαθεσιμότητες και απολύσεις, δυναμιτίζεται αντί να διευκολύνεται η δυνατότητα των δικαιούχων δήμων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, κα να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των διαδικασιών υλοποίησης.

Η άρση αύριο των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, η προστασία και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, και η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας θα αναθερμάνουν την οικονομία και θα βάλουν τις βάσεις για μια πραγματική ανάπτυξη.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: