Χρησιμοποιώντας τη φράση αυτή, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης θέλησε να τονίσει την αναγκαιότητα που ο ίδιος θεωρεί ότι επείγει για τη χώρα. «Πείτε στους Έλληνες ότι πρέπει να μπούμε δυναμικά στην παραγωγή» τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενους στους υπουργούς της Κυβέρνησης, «προετοιμάστε ένα σχέδιο για την εθνική παραγωγή. Δώστε το παράδειγμα!» επεσήμανε με έμφαση σε μια αποστροφή της ομιλίας του.
Στη χθεσινή συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Κοζάνης κατέδειξε την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση για τη χώρα. Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες των κυβερνώντων εδώ και δύο χρόνια περί του αντιθέτου, οι βασικές προτάσεις που παρουσίασαν οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός, τόσο στη Βουλή όσο και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν παρεκκλίνουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ό,τι, δηλαδή, οι ίδιοι ξόρκιζαν πριν από οκτώ μήνες ως καταστροφικό και ολέθριο για τη χώρα.
Ο κ. Κασαπίδης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναγκαιότητα ρηξικέλευθων ανατροπών και μεταρρυθμίσεων στο περιβάλλον της πραγματικής οικονομίας στη χώρα. Χαρακτήρισε επείγουσα προτεραιότητα το σχεδιασμό ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να ξεκινήσει από τον αγροτικό τομέα και θα επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της αυτάρκειας στη χώρα.
Διαφώνησε έντονα με την προβλεπόμενη υπερφορολόγηση των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής, επισημαίνοντας ότι αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με οδυνηρές επιπτώσεις για τη χώρα.
Ο κ. Κασαπίδης κατέθεσε ενδεικτικά συγκεκριμένες προτάσεις που εμπεριέχουν ισοδύναμα μεγέθη προς αποτροπή των υφεσιακών μέτρων που προτείνει η Κυβέρνηση. Οι προτάσεις αυτές είναι άμεσης εφαρμογής με σημαντικότατο περιεχόμενο τόσο σε νέες θέσεις εργασίας όσο και σε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Τέλος ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε και στο πολύκροτο θέμα της ΦΕΤΑΣ καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση προς την Κυβέρνηση και ολοκληρωμένη εμπειρογνωμοσύνη αναφορικά με την τεράστια προοπτική αυτού του εμβληματικού για τη χώρα μας, στην παγκόσμια αγορά με θετικότατες επιπτώσεις στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Παρακάτω ακολουθεί τμήμα της ομιλίας του κ. Κασαπίδη κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται στα επίσημα πρακτικά:
“Θα ήθελα να εκμεταλλευθώ και την παρουσία του Υπουργού Υγείας, του κ. Ξανθού.
Θα παρακαλέσω, κύριε Ξανθέ, από αυτό το Βήμα και για ακόμη μια φορά να μεριμνήσετε για τις ελλείψεις σε προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό, για τα νοσοκομεία του Νομού Κοζάνης. Κλείνουν περιοδικά οι κλινικές, η Παθολογική, η Μαιευτική, η Παιδιατρική -το ξέρετε πολύ καλά το θέμα- μέχρι που αναγκάζονται και οι αιρετοί γιατροί που είναι περιφερειακοί σύμβουλοι ή δημοτικοί σύμβουλοι να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία.
Επίσης, θα ήθελα να εκθέσω και την απορία μου στα λεγόμενα του Υπουργού Περιβάλλοντος, του κ. Τσιρώνη, ο οποίος μίλησε πολύ γλαφυρά για το σχεδιασμό του Υπουργείου του σχετικά με την αποτροπή και αλλαγή ως ενεργειακού καυσίμου της χώρας των λιγνιτών. Δεν μας είπε, όμως, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση για το ενεργειακό μείγμα της χώρας, που θα πάρει τη θέση των λιγνιτών, ώστε να εξασφαλίσουμε στην οικονομία μας χαμηλή τιμή ενέργειας, που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη ειδικά τώρα σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγοντας τους περισσότερους Υπουργούς της Συγκυβέρνησης δυσκολεύομαι να κατανοήσω την αισιοδοξία τους για την πορεία των πραγμάτων που αφορούν την πατρίδα μας. Η ανησυχία μου αυτή μεγαλώνει όσο διαπιστώνω ότι, πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων που ξόρκιζαν από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης ως καταστροφικές και ολέθριες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, σήμερα δεν έχουν τίποτε άλλο να προτείνουν και να παρουσιάσουν.
Μετά το σκίσιμο του μνημονίου και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των μνημονιακών νόμων με μία πράξη που ποτέ δεν έγιναν, μέχρι στιγμής άνθρακας αποδεικνύεται και το περιβόητο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που εδώ και δύο χρόνια, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ως Κυβέρνηση διακηρύττετε και εξαγγέλλετε, κύριοι της Κυβέρνησης, προς τον ελληνικό λαό.
Είναι πασιφανές πλέον ότι δεν έχετε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα. Ελάχιστοι Υπουργοί σας, καθαρά χάριν δικής τους φιλοτιμίας, προσπάθησαν να αναδείξουν και να παρουσιάσουν προβλήματα, λύσεις και προτεραιότητες, που δεν είναι εναρμονισμένες όμως σε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο που λέγατε ότι εσείς θα έχετε παράλληλα με το μνημόνιο που φέρατε και εφαρμόζετε.
Πιο ειλικρινής απ’ όλους βέβαια ο Υπουργός, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος έχει και την ευθύνη της οικονομίας, έκλεισε χθες την ομιλία του με τη φράση: «Ή όλοι μαζί θα πετύχουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε». Όμως, η αποτυχία αυτήν τη στιγμή για τη χώρα μετά από τόσες στερήσεις, αδικίες και θυσίες θα είναι ολέθρια, ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Η έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης στην πραγματική οικονομία της χώρας, που τόσο αναγκαία όσο ποτέ είναι σήμερα, μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα και με τους φόβους του Υπουργείου Οικονομικών, στην έξοδο της χώρας από το ευρώ και την άτακτη επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα.
Το τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο γίνεται κατανοητό, αν παραδεχθούμε -σύμφωνα και με τη ρήση ότι σε καιρό ειρήνης, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο – ότι για να παραμείνουμε στο ευρώ, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη δραχμή, δηλαδή πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε ως χώρα.
Χρειάζεται, όμως –και μάλιστα επειγόντως- σχέδιο εθνικής παραγωγής για την ισχυροποίηση της εθνικής μας οικονομίας και την ενδυνάμωση της χώρας.
Προετοιμάστε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, τον ελληνικό λαό για την πιο σκληρή και κοπιώδη προσπάθεια που πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουμε, για να πετύχουμε με ενδογενείς δυνάμεις ολοένα και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για τη χώρα μας μέχρι την πλήρη ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας από τους άσπονδους δανειστές μας.
Πείτε στους Έλληνες ότι πρέπει να μπούμε δυναμικά στην παραγωγή. Προετοιμάστε ένα σχέδιο για την εθνική παραγωγή -δώστε το παράδειγμα!- ένα σχέδιο με κεντρικό σχεδιασμό για κάθε κλάδο της οικονομίας και για κάθε περιφέρεια της χώρας, που θα περιγράφει με δίκαιο και ξεκάθαρο τρόπο τόσο τον καταμερισμό της παραγωγής και της εργασίας όσο και του παραγόμενου πλούτου, δίνοντας έμφαση στις περιοχές της πατρίδας μας με τα εντονότερα κοινωνικά, δημογραφικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά και στις περιοχές με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που ευνοούν την παραγωγή. Παραγωγή είναι η λέξη η μαγική, που δίνει περιεχόμενο στην έννοια της ανάπτυξης και δεν υφίσταται σε μνημονιακό έλεγχο και περιορισμούς.
Μιλήστε, λοιπόν, για αυτά και στη χώρα και σχεδιάστε έξυπνα την κατάκτησή της, αυτάρκεια στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και σε πολλά άλλα αγαθά, που είναι εύκολο να γίνουν στην Ελλάδα.
Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για ρήξεις με τους μεγαλοεισαγωγείς και άλλα συμφέροντα άλλων χωρών, που εδώ και είκοσι πέντε χρόνια αποικιοποίησαν την οικονομία της πατρίδας μας, όχι μόνο στα τεχνολογικά είδη, αλλά και στα τρόφιμα.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τη διατροφή μας, αλλάζοντάς τα όλα, το σάπιο συνεταιριστικό κίνημα, τη σαθρή διοικητική κρατική οργάνωση, τη φυγόπονη νοοτροπία των παραγωγών, τις κακές μας διατροφικές συνήθειες, την ξενομανία και την κουτοπόνηρη επιχειρηματικότητα, επενδύοντας στην επιστημονική γνώση που διαφωτίζει και καθοδηγεί ορθά κάθε ειλικρινή παραγωγό και απομονώνει κάθε πονηρά και τυχοδιωκτικά σκεπτόμενο.
Και μόνο το γεγονός ότι εισάγουμε ως χώρα το 70% των αναγκαίων για τη διατροφή μας αποδεικνύει την εδώ και είκοσι χρόνια τουλάχιστον διατροφική εξάρτηση και χρεοκοπία της πατρίδας μας και σηματοδοτεί την αναγκαιότητα των εκ βάθρων αλλαγών που πρέπει να γίνουν.
Έχετε υποχρέωση, κύριοι της Κυβέρνησης, να ξεκινήσετε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας από την πραγματική οικονομία. Θα μας βρείτε αρωγούς με εποικοδομητικές προτάσεις και βοήθεια στην πράξη.
Μην επιβαρύνετε, όμως, περαιτέρω τους μικρομεσαίους αγρότες, εκτός και αν θέλετε να τους μετατρέψετε σε εργάτες γης στα δικά τους χωράφια, που θα ανήκουν σε μεγαλοτσιφλικάδες ή σε πολυεθνικές. Η υπερφορολόγησή τους, η αύξηση της προκαταβολής του φόρου και ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει τη μέση ελληνική αγροτική οικογένεια με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση, περαιτέρω δηλαδή αύξηση της ανεργίας, της ερήμωσης και της γήρανσης της υπαίθρου, του ελλείμματος στο εμπορικό μας ισοζύγιο, συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής και περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών.
Εάν επιθυμείτε ακριβώς τα αντίθετα, τότε καταθέστε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με στόχο τη μεγιστοποίηση της αυτάρκειας.
Σας λέμε ότι με πραγματικά δεδομένα μπορεί η χώρα, κατακτώντας το 80% της διατροφικής της αυτάρκειας, να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως το πολύ σε πέντε έως έξι χρόνια. Παράλληλα, μπορούν να δημιουργηθούν τετρακόσιες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, αναζωογονώντας την με νέο αίμα νέων ανθρώπων που θέλουν να μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα και την ανεργία στις αγροτικές περιοχές και την παραγωγή.
Επιτρέψτε μου, κυρία Πρόεδρε –και κλείνω με αυτό- να κάνω τρεις πρακτικές προτάσεις με άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο προς την κατεύθυνση που σας προτείνω, οι οποίες είναι, πρώτον, αποτροπή περαιτέρω φορολόγησης των μικρομεσαίων παραγωγών και της παραγωγής, δεύτερον, επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος στις πέντε ημέρες και τρίτον, αλλαγή της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την εκχώρηση του ονόματος της φέτας στον Καναδά.
Τα οφέλη θα είναι, πρώτον, η αποτροπή επιδείνωσης της οικονομικότητας της αγροτικής παραγωγής και της μέσης ελληνικής αγροτικής οικογένειας που θα την καταστήσουν μη βιώσιμη, δεύτερον, η διασφάλιση δεκάδων χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας γύρω από τις τέσσερις χιλιάδες αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, που προσφέρουν το στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία πολύτιμο αυτό αγαθό και τρίτον, η διασφάλιση των ελληνικών δικαιωμάτων και της τεράστιας προοπτικής στην παγκόσμια αγορά για τη φέτα που αποτελεί το παγκόσμιο αεροπλανοφόρο στην αγορά των τυροκομικών.
Καταθέτω, κυρία Πρόεδρε και μία εμπειρογνωμοσύνη που έχω διενεργήσει ο ίδιος πριν από τέσσερα χρόνια, σχετικά με αυτήν την προοπτική της φέτας στην παγκόσμια αγορά.
Μόνο, λοιπόν, από το διπλασιασμό της παραγωγής της φέτας για τη μερική κάλυψη κατά τα 2/5 της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία ανέρχεται στους πεντακόσιους χιλιάδες τόνους ετησίως, μέσα σε δύο χρόνια μπορούν άνετα να προκύψουν εκατό χιλιάδες νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο και επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως αύξηση του ΑΕΠ. Αρκεί να προχωρήσετε…
Αρκεί να προχωρήσετε στη χάραξη ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την κοπαδιάρικη κτηνοτροφία και τη φέτα, ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου που, όπως προανέφερα, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν το βλέπουμε.
Ευχαριστώ, κύρια Πρόεδρε.”