ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την υπογραφή του πρώτου κιόλας μνημονίου, ο ελληνικός λαός εν γένει και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στοχοποιήθηκαν από την προπαγανδιστική πολιτική των Κυβερνήσεων, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες από την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε ο κοινωνικός ιστός.
Η νεοφιλελεύθερη ουτοπία της τρόικας, η οποία βαφτίστηκε «λύση», επέβαλε τη διάλυση οποιουδήποτε θεσμού μπορούσε να αποτελέσει δίκτυ κοινωνικής προστασίας αλλά και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την οποία οι πολιτικοί επέβαλαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τροϊκανής λαίλαπας στην προοπτική βιωσιμότητας της χώρας αποτέλεσε η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής κατοικίας. Τα αποτελέσματα των πράξεων αυτών ήταν να ακυρωθούν δράσεις στήριξης των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, ακυρώθηκε το κατασκευαστικό πρόγραμμα σε πανελλαδικό επίπεδο τη στιγμή που οι Οργανισμοί αυτοί είχαν κατασκευάσει πλέον των πενήντα χιλιάδων κατοικιών.
Σταμάτησε η επιδότηση ενοικίου για εκατόν είκοσι χιλιάδες οικογένειες και καταργήθηκε η παροχή δέκα χιλιάδων δανείων ανά έτος για αγορά αλλά και επισκευή κατοικίας. Με την απόφαση αυτή καταστράφηκε η ελπίδα χιλιάδων εργαζομένων να στεγαστούν σε συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας που να καλύπτουν έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες της οικογένειάς τους.
Επιπλέον, όπως είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ Γρεβενών σε ανακοίνωσή τους, έμειναν εκκρεμή τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού, τη στιγμή που βρίσκονται υπό ανέγερση είκοσι οικισμοί πανελλαδικά που συνολικά περιλάμβαναν χίλιες τριακόσιες κατοικίες. Σε πολλούς από αυτούς είχε διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περίμεναν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους. Οι αποφάσεις των Κομμάτων που στηρίζουν και σήμερα τη Συγκυβέρνηση οδήγησαν χίλιες εξακόσιες φτωχές οικογένειες να περιμένουν ματαίως να στεγαστούν.
Επιπρόσθετα, παρέμεινε ανολοκλήρωτο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη και αποτελούσε ανάσα ζωής για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες που το βιοτικό τους επίπεδο ολισθαίνει διαρκώς.
Φυσικά, ακυρώθηκε και η διαδικασία που είχε ξεκινήσει για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ που περιελάμβανε διακόσιες είκοσι μία ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άνω των πέντε εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων σε σαράντα πέντε νομούς της χώρας.
Να τονιστεί ότι οι Υπηρεσίες του ΟΕΚ είχαν προβεί στην επεξεργασία νέων προγραμμάτων στεγαστικής συνδρομής που ήταν απόλυτα επικαιροποιημένα, εμπεριστατωμένα και εξορθολογισμένα και λάμβαναν υπόψη τα πραγματικά οικονομικά του Οργανισμού και τις δυνατότητες που είχε να στηρίζει την ελληνική κοινωνία.
Με συγκεκριμένη πρόταση νόμου διαπιστώνουμε από την αιτιολογική έκθεση ότι με το προτεινόμενο άρθρο 1 καταργούνται οι διατάξεις της ΠΥΣ 6/28-2-2012, οι οποίες επιπλέον, όσο παραμένουν σε ισχύ, αναμένεται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες σε όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να οδηγήσουν σε μαζική φτώχεια και οικονομική εξαθλίωση μεγάλα στρώματα των εργαζομένων.
Ασφαλώς, η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία δεν αποτελεί παρά μία πρώτη κατεπείγουσας σπουδαιότητας διορθωτική παρέμβαση στις αντεργατικές ανατροπές στο συλλογικό εργατικό δίκαιο της χώρας μας. Είναι απαραίτητο να επιδιωχτεί στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πρότασης νόμου η επανόρθωση όλων των απορρυθμίσεων που υπέστησαν οι συλλογικές ελευθερίες και τα απορρέοντα εργατικά δικαιώματα, καθώς επίσης και η βαθμιαία ανατροπή όλων των αποτελεσμάτων που επήλθαν δυνάμει ενεργειών που στηρίχτηκαν στις ρυθμίσεις της υπό κατάργηση ΠΥΣ 6/28-2-2012.
Αντικείμενο νέας πρότασης νόμου, που θα καταθέσουμε σε συνέχεια της παρούσας για τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις, θα αποτελέσουν μεταξύ άλλων: Πρώτον, η επαναφορά του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία. Δεύτερον η επαναφορά των καταργημένων αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ και η απόδοση πλήρους ρυθμιστικής εξουσίας στον διαιτητή για όλα τα ζητήματα που ρυθμίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας.
Τρίτον, η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τέταρτον, η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων εργασίας διαφόρων επιπέδων, όπως προβλεπόταν από το άρθρο 10 του ν. 1876/1990.
Αναγνωρίζουμε ότι η παρούσα πρόταση νόμου αποτελεί μόνο ένα βήμα στην προσπάθεια ανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας και απελευθέρωσης της χώρας από το ζυγό των δανειστών τοκογλύφων στην οποία την έχετε σύρει. Μπορεί να μην αποτελεί τη σημαντικότερη ή την πιο αναγκαία ενέργεια, αλλά κινείται σε σωστή κατεύθυνση, γι’ αυτό χρήζει της στήριξης όλων μας, ειδικά για τους εργαζόμενους της δυτικής Μακεδονίας η οποία πλήττεται από τα μεγαλύτερα, αν όχι από το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας της χώρας και βασίζει την επιβίωση των κατοίκων της στην παραγωγή ενέργειας.
Όπως καταλαβαίνετε, οι συνθήκες εργασίας εκεί είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες, συνθήκες που η οικονομική κρίση στην οποία εισάγατε τη χώρα επιδεινώθηκαν και έχουν οδηγήσει σε θανατηφόρα ατυχήματα στα εργοστάσια και τα ορυχεία της ΔΕΗ. Η αποδυνάμωση των προληπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και τα δύο συνεχόμενα ατυχήματα που έλαβαν χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας μ’ ένα νεκρό στο νότιο πεδίο στις αρχές του έτους και δύο σοβαρά τραυματίες στις 12 Μαρτίου του 2013. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ δεν τηρούνται στο έπακρο οι όροι εργασίας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.
Λόγω της ανωτέρω οικονομικής κρίσης και στενότητας, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες ότι δεν επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό για την ασφαλή διεκπεραίωση των εργασιών και επίσης ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, ιατροφαρμακευτικός ή άλλος, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, σε συνδυασμό με την έλλειψη στελεχών στην επιθεώρηση μεταλλείων βορείου Ελλάδος, όπως επίσης και στις επιθεωρήσεις εργασίας της γύρω περιοχής. Τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να ενταθούν εκ των πραγμάτων από την ίδια την εταιρεία που οφείλει να τηρεί τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις.
Αυστηρές προυποθέσεις όμως πρέπει να τηρούνται και από την Κυβέρνηση προκειμένου να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και να μην επιτρέπεται να υπάρχουν εργαζόμενοι στα ορυχεία που να εργάζονται για «ψίχουλα» και αυτά να μην τα πληρώνονται επί μήνες από εργολάβους-«νταβατζήδες».
Αντίθετα με το πρόσταγμα της λογικής και της κοινωνικής ευαισθησίας, η συγκυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την αποπληρωμή χρεών τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελούν λογιστικές εγγραφές και αναφέρονται σε ποσά που ουδέποτε εκταμιεύθηκαν.
Για την εξοικονόμηση αυτών των ποσών καταργήσατε και τους οργανισμούς ΟΕΚ και ΟΕΕ. Τώρα έχετε την ευκαιρία να επανορθώσετε τα ολέθρια σφάλματα που πράξατε κατά της ελληνικής κοινωνίας. Εκμεταλλευθείτε το, έστω και την ύστατη ώρα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξάρτητων Ελλήνων)