- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
- Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας στην Κορυτσά
- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
Ολογράμματα «ζωντανεύουν» τη μνήμη του Ολοκαυτώματος
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια δημιούργησαν «ψηφιακούς σωσίες» επιζώντων, που διηγούνται τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Με όπλο την τεχνολογία, επιστήμονες από το Ίδρυμα Shoah στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια θέλουν να κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Γι’ αυτό τον σκοπό, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει τα ολογράμματα περισσότερων από δέκα ανθρώπων, οι οποίοι επέζησαν στα ναζιστικά κρεματόρια.
Εγκαθιστώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα ολογράμματα θα μπορούν να κάνουν την «εμφάνισή» τους σε οποιοδήποτε μουσείο ή έκθεση, για να «διηγηθούν» στους επισκέπτες τη ναζιστική θηριωδία. Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει επίσης λογισμικό αναγνώρισης φωνής, ώστε οι «ψηφιακοί σωσίες» να «καταλαβαίνουν» και να απαντούν στις ερωτήσεις των επισκεπτών.
Παρόλο που υπάρχουν ήδη πολλές βιογραφίες και συνεντεύξεις από επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προσωπικές μαρτυρίες – ειδικά από τη στιγμή που, τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται ανησυχητικά οι αρνητές του Ολοκαυτώματος. Κάτι που θα πρέπει να γίνει άμεσα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των επιζώντων αγγίζει τα 79 χρόνια.
Ένα από τα ολογράμματα ανήκει στον Pinchus Gutter, ο οποίος σε ηλικία 10 ετών βρέθηκε μαζί με τους γονείς και την αδερφή του στο ναζιστικό στρατόπεδο του Μαϊντάνεκ, στην Πολωνία. Για να δημιουργηθεί το ολόγραμμά του, ο 80χρονος σήμερα Gutter χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετές ώρες μέσα σε έναν ειδικό θόλο, όπου ειδικές στερεοσκοπικές κάμερες κατέγραφαν με λεπτομέρεια το πρόσωπο και το σώμα του.
Παράλληλα, μικρόφωνα ηχογραφούσαν την τραγική μαρτυρία του, με τον Gutter να περιγράφει την τελευταία σκηνή που θυμάται από την οικογένειά του, παρακολουθώντας τους γονείς και την αδερφή του μαζί με άλλους κρατούμενους να οδηγούνται από τους δεσμοφύλακες στους θαλάμους αερίων.
Εκτός από την αφήγηση, κατά τη διαδικασία της καταγραφής ο 80χρονος απάντησε σε 500 ερωτήσεις, έτσι ώστε το ολόγραμμά του να μπορεί επίσης να απαντά και στις απορίες των επισκεπτών. Οι επιστήμονες επεξεργάζονται τώρα αυτές τις απαντήσεις, ώστε το αργότερο σε μία πενταετία ο «ψηφιακός σωσίας» του Gutter να πάρει τη θέση του στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.
kathimerini
0 comments