• Τροπολογία για αύξηση των ποσοστών προκαταβολών φόρου από ΑΕ, ΕΠΕ και Τράπεζες
Τροπολογία με την οποία αυξάνεται το ποσοστό προκαταβολής φόρου των ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των λοιπών νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν. 2238/1994, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις στο φορολογικό καθεστώς των συνδεδεμένων εταιρειών και άλλες διατάξεις».
Συγκεκριμένα, αυξάνεται από 55% σε 65% το ποσοστό προκαταβολής φόρου των ημεδαπών ΑΕ, των ΕΠΕ και των λοιπών νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν. 2238/1994, ενώ για τραπεζικές ημεδαπές ΑΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, το ποσοστό της προκαταβολής αυξάνεται από 60% σε 80%.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η αύξηση αυτή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να εξομαλυνθεί η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των νομικών προσώπων και των μισθωτών, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια απόκτησης των εισοδημάτων από τους τελευταίους ενεργείται παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη στο συνολικό ποσό των εισοδημάτων (μισθούς), το οποίο ουσιαστικά αποτελεί προκαταβολή.
Επίσης, ανάλογο αυξημένο ποσό προκαταβολής φόρου εισοδήματος καταβάλλεται και από τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία 100%, Δανία 100%, Ιταλία 93,5%, Πορτογαλία 85%, Αυστρία 80%, Ισπανία 75%, κλπ). Τα αυξημένα ποσοστά προκαταβολής ισχύουν για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2006 και επομένων.
Στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους φαίνεται ότι «από τις προτεινόμενες διατάξεις επισπεύδεται η είσπραξη εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ποσού 450.000.000 ευρώ, περίπου, λόγω της αύξησης των προκαταβολών φόρου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες γενικά για τις εταιρείες, συνεταιρισμούς κ.λπ. και κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες για τις τράπεζες».
• Στην υπηρεσία διαχείρισης του INTERREG η διαχείριση προγραμμάτων του Δ’ ΚΠΣ
Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στα γραφεία της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Interreg III θα εδρεύει μετά το 2007 το “στρατηγείο” της Ελλάδας για τη διαχείριση του 100% των προγραμμάτων του “στόχου 3” του Δ´ΚΠΣ περί χωρικής συνεργασίας.
Αν και το Interreg φτάνει τυπικά στη λήξη του, η υπηρεσία δεν θα απαξιωθεί, αλλά αντίθετα θα διατηρήσει τον κομβικό ρόλο της, όπως προέκυψε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστου Φώλια.
Με σημαντική “προίκα” από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (περίπου 192 εκατ. ευρώ για τη χωρική συνεργασία από τα συνολικά 20,1 δισ.) και με νέα επωνυμία, η υπηρεσία αναμένεται στην περίοδο 2007-2013 να αναλάβει -μεταξύ άλλων- και τα διακρατικά προγράμματα του «στόχου 3», που θα διευρύνουν τη γεωγραφική εμβέλειά της προς τον Δούναβη, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή.
Η ειδική υπηρεσία διαχείρισης του Ιnterreg III, που μετεγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη μόλις τον περασμένο Μάρτιο, έχει ήδη να επιδείξει σημαντική αύξηση της απορρόφησης στα κονδύλια του Interreg, από το 22% στο τέλος του 2004 στο 35% στις 31 Δεκεμβρίου του 2005.
'Οπως ανακοίνωσε ο κ.Φώλιας, ο στόχος που έχει τεθεί για το τέλος του 2008 είναι να απορροφηθεί το 100% των διαθέσιμων κονδυλίων, ύψους 777,13 εκατ. ευρώ, για τα έξι διασυνοριακά προγράμματα του Interreg III (ήτοι για αυτά που “τρέχουν” ήδη μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών: Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ιταλίας και Τουρκίας).
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, Δρ Τάσος Αλεξανδρίδης, επεσήμανε ότι ο “πήχης” για την απορρόφηση κονδυλίων του Interreg III μέχρι το τέλος του 2006 έχει τεθεί στα συν 133 εκατ. ευρώ (το 2005 η συνολική απορρόφηση έφτασε στα 233,5 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στην περίοδο 2000-2004 δεν υπερέβη τα 161,8 εκατ.).
Οι δε εντάξεις έργων έφτασαν πέρυσι σε 236 από μόλις 44 έναν χρόνο πριν (με τα έργα να αφορούν υποδομές, ασφάλεια συνόρων, επιχειρηματικές δραστηριότητες, δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, περιβάλλον, πολιτισμό και προστασία της υγείας).
Παράλληλα, ο κ.Αλεξανδρίδης διευκρίνισε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2006 είναι η επίτευξη συμβασιοποίησης 100% σε όλα τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας του Interreg III, ακόμη και σε αυτά που υστερούν σημαντικά (Ελλάδας-Τουρκίας και Ελλάδας-Ιταλίας).
Αναφερόμενος στο σύνολο των κοινοτικών πρωτοβουλιών (Interreg, Leader, Equal και τρία προγράμματα Urban), o κ.Φώλιας τόνισε ότι η απορρόφησή τους έφτασε από το 6,5% τον Μάρτιο του 2004 σε 20,5% τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και σε 32% στις 31/12/2005. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να επιτευχθεί απορροφητικότητα 25% ετησίως κατά μέσο όρο στα επόμενα χρόνια.
“Αισιοδοξούμε για τη νέα χρονιά”, είπε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι η αισιοδοξία εκπορεύεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η επιτυχημένη πορεία του παρελθόντος, που προεξοφλεί το μέλλον. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, μέσα στο 2006 προβλέπεται να ενεργοποιηθούν όλα τα έργα (εντός του Φεβρουαρίου δίνεται η εκκίνηση για ένα μεγάλο αριθμό προσκλήσεων), αλλά να είναι διαθέσιμα και νέα “εργαλεία” (πχ. οι κοινές τεχνικές γραμματείες με τα συμμετέχοντα στο πρόγραμμα κράτη).
Σχετικά με το Γ' ΚΠΣ, ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι η απορροφητικότητα έφτασε στο 41,8% στο τέλος του 2005 από 21,5% τον Μάρτιο του 2004, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε σε 22 μήνες. Όσον αφορά τον κανόνα “ν+2”, o κ.Φώλιας σημείωσε ότι ήδη ελαχιστοποιήθηκε το άνοιγμα της σχετικής “ψαλίδας” και ότι “μέχρι το τέλος του Μαρτίου, που θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το άνοιγμα θα έχει ελαχιστοποιηθεί σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα”.
Όσον αφορά τα επιμέρους διασυνοριακά προγράμματα, η απορρόφηση σε εκείνο που «τρέχει» με την Αλβανία έφτασε πέρυσι στο 26% (16% το 2004) και η συμβασιοποίηση στο 30% από 21%. Στο πρόγραμμα με την πΓΔΜ, η απορρόφηση διαμορφώθηκε το 2005 στο 27% από 25% το 2004 και η συμβασιοποίηση στο 54% από 26%. Και στα δύο προγράμματα συστήνεται κοινή τεχνική γραμματεία και αναμένεται δημοσίευση κοινής πρόσκλησης με τις δύο πλευρές τον Φεβρουάριο. Στο πρόγραμμα Ελλάδας-Κύπρου, με το οποίο θωρακίζεται η κοινή ασφάλεια σε σύνορα και θαλάσσιες οδούς, η συμβασιοποίηση έφτασε στο 62%.
Σε αντίθεση με το πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας που είναι το πιο “δραστήριο” (ενεργοποίηση 92%, συμβασιοποίηση 63%, απορρόφηση 42% το 2005), καθυστερήσεις σημειώνονται σε εκείνα με Τουρκία και Ιταλία. Στην πρώτη περίπτωση, η απορρόφηση και η συμβασιοποίηση παρέμειναν και πέρυσι μηδενικές, κυρίως λόγω αδράνειας της τουρκικής πλευράς (πάντως, δημοσιεύτηκαν συνολικά οκτώ προσκλήσεις και υποβλήθηκαν-αξιολογήθηκαν 245 προτάσεις, οπότε το μέλλον προδιαγράφεται πιο ευοίωνο). Πρόοδος αναμένεται το 2006 και στην περίπτωση της Ιταλίας, όπου η απορρόφηση δεν ξεπερνά σήμερα το 18% (0% το 2004) και η συμβασιοποίηση το 25% (επίσης 0% το 2004).
• Ανταγωνιστική μόνο 1 στις 6 εταιρείες
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ και σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο αντίστοιχος δείκτης για τη χώρα μας υπολείπεται συστηματικά της Eυρώπης των 25.
O κυριότερος λόγος για τις απογοητευτικές αυτές επιδόσεις, εντοπίζεται, κατά βάση, στις επιχειρήσεις, που έχουν δυσκολία να αναπτυχθούν συστηματικά και κερδοφόρα. Eίναι ενδεικτικό ότι μόλις το περίπου 15% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ανταγωνιστικές σε διεθνή βάση, περισσότερες από τις μισές δεν φαίνεται να είναι ανταγωνιστικές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενώ πολλοί κλάδοι έχουν υψηλή συγκέντρωση μη αποδοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν επιτυγχάνουν συστηματική ανάπτυξη.
Tα ανωτέρω στοιχεία και οι εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία «Kantor», προσεγγίζοντας -με δείγμα 3.400 ελληνικών επιχειρήσεων κι ετήσια έσοδα άνω των 1,5 εκατ. ευρώ, τα τελευταία 5 χρόνια- την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας από μικροοικονομική σκοπιά.H παρουσίαση της εργασίας έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε ο ΣBBE, με θέμα «H επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα στην Eλλάδα»
Διαπιστώσεις της μελέτης
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, για την περίοδο 2000-04
• μόνο το ένα έκτο (περί το 15%) των επιχειρήσεων είναι διεθνώς ανταγωνιστικές.
• Πάνω από τις μισές (περίπου 67%) αντιμετωπίζουν δυσκολίες συστηματικής ανάπτυξης.
• Eλάχιστες είναι οι επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής αποδοτικότητας.
• Tο 18% του δείγματος χαρακτηρίζονται δυνητικά ανταγωνιστικές ( σύμφωνα με την έρευνα η βιομηχανία εμφανίζεται ανταγωνιστικότερη του εμπορίου και του τουρισμού, ενώ οι υπηρεσίες, πλην των χρηματοοικονομικών και των μεταφορών, με τη σειρά τους, είναι πιο ανταγωνιστικές από τη βιομηχανία).
• Συγκεκριμένα το 51% των επιχειρήσεων που είχαν χαρακτηριστεί το έτος 2003 ως δυνητικά ανταγωνιστικές, ένα μόλις χρόνο μετά, μετακινήθηκαν προς τη μη ανταγωνιστική ομάδα. Στο ίδιο διάστημα ποσοστό μόλις 14% του δείγματος βελτίωσε τη θέση του.
• Σε ανάλογα αποθαρρυντικό συμπέρασμα κατατείνουν δύο ακόμη διαπιστώσεις, ήτοι το ότι το 93% των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων παρέμειναν στην ίδια κατάσταση, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, καθώς και ότι ένα πρόσθετο 16% των ανταγωνιστικών, «κατρακύλησε» στις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
• Aπό άποψη μεγέθους, οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες από εκείνες στο εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες, στις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, στα χρηματοοικονομικά, στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και στις διαφημιστικές.
• Eπιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας (οι ανταγωνιστικές ή το 15% του δείγματος) είναι υπεύθυνες για το 55% των λειτουργικών κερδών και το 44% των καθαρών κερδών, ενώ η μέση ανάπτυξη των εσόδων τους στην πενταετία κινείται στο 44,8%, όταν για το υπόλοιπο 67% των μη ανταγωνιστικών ο ρυθμός είναι αρνητικός κατά 70,9%.
• Στις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις είναι τοποθετημένο το 70% των συνολικά απασχολούμενων κεφαλαίων, τη στιγμή που δημιουργούν μόνο το 27% των κερδών.
• H βιομηχανία έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά αξίας, κυρίως γιατί και οι επιχειρήσεις αυτού του κλάδου που είναι μη ανταγωνιστικές, παράγουν κι αυτές αξία. Aκολουθούν οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο και οι διάφορες υπηρεσίες, ενώ οι μεταφορές, τα χρηματοοικονομικά και ο τουρισμός καταστρέφουν αξία.
• Eιδικότερα, η αξία που κατέστρεψαν, κατά το 2004, οι μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο περίπου 70% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν εκεί.
• Tην ίδια χρονιά, συνολικά για το δείγμα, τα απασχολούμενα κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 δισ. ευρώ, στις ανταγωνιστικές και δυνητικά ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του ΣBBE Γιώργος Mυλωνάς, τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία διότι «καθημερινά παλεύουμε με τεράστιο και αντιπαραγωγικό κράτος, το οποίο διαρκώς μεγεθύνει τις δαπάνες του και το δημόσιο χρέος». O κ. Mυλωνάς ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία, και από τις επιχειρήσεις να δράσουν διεθνώς, ενώ πρότεινε και τη λειτουργία ενός «Συντονιστικού Συμβουλίου Oικονομικών Σχέσεων με τις Bαλκανικές Xώρες».
• Τελεσίγραφο Κομισιόν για τις τηλεπικοινωνίες
Προθεσμία έως τις 20 Φεβρουαρίου δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα, προκειμένου να εντάξει στην ελληνική νομοθεσία τις κοινοτικές οδηγίες για την απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη.
Στις 14 Απριλίου το ευρωπαϊκό δικαστήριο είχε κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στην δέσμευση για απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
“Αν η Ελλάδα δεν ενημερώσει την Κομισιόν ότι συμμορφώθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου, τότε η Κομισιόν θα προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη και θα ζητήσει την επιβολή προστίμου αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσθέτει μάλιστα, ότι όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ έχουν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκτός από την Ελλάδα.
• Κονδύλια 138,4 δισ. ευρώ για προτάσεις μεταποίησης στον Γ’ κύκλο των Π.Ε.Π.
Mε συνολικούς πόρους ύψους 138,4 δισ. ευρώ θα επιδοτηθούν μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν από μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Ενισχύσεις μπορούν να λάβουν υφιστάμενες ή οι υπό ίδρυση νέες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στην ελληνική επικράτεια και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες.
Πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις:
Οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα πρέπει να έχουν κύκλο εργασιών ή σύνολο ισολογισμού κατά την τελευταία ολοκληρωμένη και κλεισμένη χρήση από 150.000 μέχρι 10.000.000 ευρώ (δεν ισχύει για τις νέες επιχειρήσεις).
Για τις νήσους της Περιφέρειας Αττικής και την Επαρχία Τροιζηνίας το κριτήριο διαφοροποιείται ως εξής: 30.000 έως 10.000.000 ευρώ.
Οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 25% επί του συνόλου του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης επενδυτικής πρότασης.
Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ, πλην των επιχειρήσεων που λειτουργούν με τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρίας του αστικού δικαίου, της κοινοπραξίας ή του συνεταιρισμού.
Οι Mικρομεσαίες Eπιχειρήσεις με μικτή δραστηριότητα μπορεί να είναι δυνητικοί δικαιούχοι ενίσχυσης, με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό των μεταποιητικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης είναι μεγαλύτερο του ποσοστού 50% επί του κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα τρία τελευταία έτη, λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Οι νέες υπό ίδρυση επιχειρήσεις που μετά τη σύστασή τους θα τηρούν υποχρεωτικά βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ και θα λειτουργούν με τη νομική μορφή της ατομικής επιχείρησης ή της Α.Ε. ή της ΕΠΕ ή της Ο.Ε. ή της Ε.Ε.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 18 μήνες.
ΑΝΚΟ Α.Ε. –ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις (Euro Info Centre)
Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη
Τηλ. 24610.24022, 27946 (εσωτερικά 677,676,674), Fax: 24610.49210
E-mail: eic_gr167@anko.gr;ή lpapaterpou@anko.gr
www.anko.gr/eic