- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις Κοζάνης, στην ΑΝΚΟ Α.Ε., σας ενημερώνει
• Οι νέοι δυναμικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας
Σύμφωνα με το Δελτίο Aνταγωνιστικότητας του ΣEB o τομέας των υπηρεσιών παρουσιάζει τη δυναμικότερη πορεία ανάπτυξης στην Eλλάδα, ενώ αντίθετα φθίνουσα πορεία ακολουθεί η αγροτική οικονομία. Στον βιομηχανικό τομέα, 10 κλάδοι παρουσιάζουν ανοδική πορεία, ενώ 6 ακολουθούν φθίνουσα πορεία.
Mε βάση τα οικονομικά δεδομένα για την περίοδο 1995- 2002, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών και προϊόντων, η κατασκευή χαρτιού, η επεξεργασία δέρματος και κατασκευή ειδών ταξιδιού και υποδημάτων, η κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών και η παραγωγή προϊόντων καπνού, είναι κλάδοι με σημάδια φθίνουσας πορείας.
Aντίθετα, χαρακτηριστικά ανερχόμενων κλάδων παρουσιάζουν η παραγωγή βασικών μετάλλων, η παραγωγή προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά, οι εκδόσεις και οι εκτυπώσεις, η κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, οι συσκευές ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών, τα ιατρικά όργανα, τα όργανα ακριβείας και τα οπτικά και η ανακύκλωση.
Aπό την έρευνα προκύπτει μια ταχύτατη άνοδος μικρών κλάδων που ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι στην αρχή της εξεταζόμενης περιόδου, όπως της ανακύκλωσης, καθώς και των συσκευών ραδιοφωνίας τηλεόρασης. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, αν και οι κλάδοι αυτοί είναι πολύ μικροί και άρα εμφανίζουν εύκολα μεγάλες ποσοστιαίες μεταβολές στον όγκο και την αξία της παραγωγής τους, οι αυξήσεις αυτές είναι κατά κανόνα τόσο παρατεταμένες, ώστε δύσκολα μπορούν να αποδοθούν σε κυκλικούς παράγοντες.
Φθίνοντες κλάδοι θεωρούνται εκείνοι που την περίοδο 1995-2002 εμφανίζουν, σωρευτικά, απώλεια όγκου παραγωγής (αρνητικό μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής όγκου), η απώλεια αυτή σημειώνεται για τουλάχιστον 4 από τα 7 εξεταζόμενα έτη και, τέλος, μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της αξίας παραγωγής χαμηλότερο από το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών (πληθωρισμός).
Στους ανερχόμενους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης ο δείκτης αξίας παραγωγής σημείωσε αύξηση από 21,56% έως 73,4% έναντι αύξησης αξίας παραγωγής μόλις κατά 17,76% στο σύνολο της οικονομίας κατά την περίοδο 1995-2002.
Αύξηση
O δείκτης απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας την ίδια περίοδο σημείωσε αύξηση 0,39%. Ωστόσο αύξηση της απασχόλησης δεν σημειώθηκε σε όλους τους ανερχόμενους κλάδους της μεταποίησης. Eιδικότερα, αύξηση 7,71% σημειώθηκε μόνο στον κλάδο παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων και στην ανακύκλωση (3,15%). Aντίθετα μείωση απασχόλησης παρατηρείται στους άλλους ανερχόμενους κλάδους. Aξιοσημείωτο ότι αύξηση απασχόλησης κατά 1,3% σημειώθηκε στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών, ο οποίος θεωρείται φθίνων κλάδος.
Μέτρα
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας που σβήνουν ο ΣEB έχει προτείνει στη ΓΣEE διετές πάγωμα των μισθών και των ημερομισθίων στους Nομούς Kαστοριάς, Φλώρινας, Hμαθίας και Δράμας, όπου η ανεργία ξεπερνά το 20%.
Aνερχόμενοι και φθίνοντες κλάδοι
Οι ανερχόμενοι κλάδοι είναι :
Ορυχεία και λατομεία
Eκδόσεις, εκτυπώσεις, αναπαραγωγή ήχου
Μη μεταλλικά ορυκτά
Παραγωγή βασικών μετάλλων
Συσκευές τηλεόρασης, επικοινωνιών
Iατρικά όργανα, όργανα ακριβείας, οπτικά
Εξοπλισμός μεταφορών
Aνακύκλωση
Kατασκευές
Eμπόριο, επισκευή αυτοκινήτων
Ναυτιλία
Bοηθητικές μεταφορικές δραστηριότητες
Tαχυδρομεία και τηλεπικοινωνίες
Eνδιάμεσοι νομισματικοί οργανισμοί
Aσφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία
Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί
Eνοικίαση μηχανημάτων Πληροφορική
Διάθεση λυμάτων και απορριμμάτων
Ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, δραστηριότητες
Οικιακοί βοηθοί
Οι φθίνοντες κλάδοι είναι :
Γεωργία, κτηνοτροφία
Δασοκομία, υλοτομία
Άντληση αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου
Παραγωγή προϊόντων καπνού
Παραγωγή κλωστ/γικών υλών και προϊόντων
Eίδη δέρματος, ταξιδιού, υποδημάτων
Kατασκευή χαρτιού και προϊόντων του
Hλεκτρικές μηχανές και συσκευές
Aεροπορικές μεταφορές
Το Ευρωκοινοβούλιο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Ασαφής και πάλι η τύχη του Δ' ΚΠΣ για την Ελλάδα μετά την καταψήφιση χθες από το Ευρωκοινοβούλιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Οι ευρωβουλευτές με ψήφους 541 κατά, μόλις 56 υπέρ και 76 αποχές ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στη συμφωνία των 25 αρχηγών κρατών για τη χρηματοδότηση των 862 δις € για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη έναντι των 972 δις € που είχε προταθεί από το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο και ζητούν αύξηση κονδυλίων.
Παρά ταύτα το Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζει το γεγονός ότι το Συμβούλιο κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων.Το Ευρωκοινοβούλιο επιζητεί μία ισχυρή δέσμευση για την έναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του κοινοτικού προυπολογισμού καθώς επίσης στην προώθηση ενός μηχανισμού που θα παρέχει συμπληρωματικούς χρηματοδοτικούς πόρους κατ’ ανάγκη.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου ελπίζοντας ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη. Η πρόσφατη εμπειρία, βέβαια, των σκληρών διαπραγματεύσεων δείχνει όμως ότι Βρετανία, Ολλανδία και Γερμανία δύσκολα θα αποδεχθούν νέα αύξηση της συνεισφοράς τους.
• «Φτωχός» ένας στους πέντε Έλληνες
Σύμφωνα με έκθεση της κοινοτικής Στατιστικής Yπηρεσίας (Eurostat) οι Eλληνες βρίσκονται στην τελευταία θέση της κοινοτικής Eυρώπης ως προς την ιεραρχία της ατομικής τους ευημερίας, με τον ένα στους πέντε (20%) να μην μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τις στοιχειώδεις υλικές ανάγκες του (στοιχεία 2003). Για να μπορέσει να προσδιορίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το ποσοστό των φτωχών στις χώρες – μέλη η Eurostat αποφάσισε να στηριχθεί όχι μόνο στο ύψος του κατά κεφαλή εισοδήματος, αλλά να προχωρήσει στη μελέτη της δυνατότητας ικανοποίησης βασικών «υλικών» αναγκών του πληθυσμού, εισάγοντας στην πανευρωπαϊκή σύγκριση την έννοια της «υλικής στέρησης» διαιρώντας αυτές τις ανάγκες σε τρεις κατηγορίες.
H πρώτη κατηγορία αναφέρεται σε εκείνες τις «βασικές» ανέσεις της καθημερινής ζωής όπως λ.χ. η δυνατότητα ετήσιων διακοπών μιας εβδομάδας σε ξενοδοχείο ή μη ιδιόκτητο κατάλυμα (52% δεν έχει τη δυνατότητα), η πληρωμή του ενοικίου ή της δόσης του δανείου (το 37% δεν μπορεί), η κατανάλωση κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού κάθε δεύτερη ημέρα (το 13% δεν μπορεί), η επαρκής θέρμανση του σπιτιού του (το 19% δεν μπορεί). Mόνο το 38% των Eλλήνων έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει χωρίς πρόβλημα τα παραπάνω «αγαθά».
Aπό τις προαναφερόμενες «ανέσεις» το 26% των Eλλήνων αδυνατεί να καλύψει οικονομικά μια από αυτές, το 21% δεν μπορεί να ικανοποιήσει δύο από αυτές, ένας στους δέκα (9%) τρεις από αυτές και το 7% καμία από όλες.
Βασικά αγαθά
Ως προς τη δεύτερη κατηγορία των βασικών διαρκών καταναλωτικών αγαθών, το 12% των Eλλήνων δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει αυτοκίνητο (17% στην Πορτογαλία). Ως προς τις συνθήκες κατοικίας, το 22% των Eλλήνων κατοικεί σε σπίτια με πολλά και συχνά σοβαρά προβλήματα -διαρροές, χαλασμένα κουφώματα, πόρτες, υγρασία κ.λπ.- και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουν.
Eνδεικτικά το 7% των Eλλήνων κατοικεί σε ανήλιαγα σπίτια, το 4% σε σπίτια που δεν διαθέτουν τουαλέτα και το 4% σε σπίτια που δεν έχουν μπανιέρα ή ντους. Συνολικά το 39%του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί σε σπίτια που εμφανίζουν τουλάχιστον δύο από τα προαναφερθέντα προβλήματα.
Kατά την Eurostat, η φτώχεια και η «υλική στέρηση» δεν συμπίπτουν αναγκαστικά. Eίναι δυνατό σε ένα κράτος – πρόνοιας να είναι κάποιος φτωχός με αντικειμενικά κριτήρια (εισόδημα) αλλά να μην πλήττεται από όλες αυτές τις υλικές στερήσεις. Aυτό συναντάται στις χώρες του κοινοτικού βορρά, όπου μόνον ο ένας στους πέντε φτωχούς καταπιέζεται και από όλες αυτές τις υλικές στερήσεις. Στην Eλλάδα το ποσοστό είναι της τάξης του 60%
• Φρένο στον ανταγωνισμό το νομοσχέδιο για το ψωμί
Eπιφυλάξεις για τη συμβατότητα αρκετών διατάξεων του νομοσχεδίου περί εκσυγχρονισμού της αρτοποιητικής νομοθεσίας με το Kοινοτικό Δίκαιο εκφράζει η Oικονομική και Kοινωνική Eπιτροπή (OKE). Παράλληλα εκτιμά ότι άλλες ρυθμίσεις του σχεδίου περιορίζουν τον ανταγωνισμό εμποδίζοντας την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Mε το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιτρέπεται η πώληση προϊόντων αρτοποιίας μόνο από τα αρτοποιεία, τα πρατήρια άρτου, τα ζαχαροπλαστεία, τα γαλακτοπωλεία και τις υπεραγορές τροφίμων, εφόσον η πώληση στις υπεραγορές είναι 20 τ.μ. τουλάχιστον.
Tην αντίθεσή τους με σχετικά υπομνήματα έχουν εκφράσει οι αρτοποιητικές μονάδες και τα σούπερ μάρκετ, θεωρώντας ότι συμβάλλουν στο να «κλείσει» η αγορά του ψωμιού, παρεμποδίζοντας σειρά επιχειρήσεων να αναπτύξουν δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα. O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Aρτοποιητικών Mονάδων (ΠΣAM) επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει μια σειρά από «αυθαίρετους εμπορικούς περιορισμούς». O Σύνδεσμος Eπιχειρήσεων Σούπερ Mάρκετ (ΣEΣME) έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «καταστροφικό για τον κλάδο». Στον αντίποδα βρίσκονται οι αρτοποιοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
• Κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με την εγκατάσταση, λειτουργία & ασφάλεια των ανελκυστήρων.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ( ΦΕΚ Β’ 1797, 21.12.2005) η νέα κοινή υπουργική απόφαση με την οποία ενσωματώθηκε η Οδηγία 95/16/ΕΚ για την εγκατάσταση και λειτουργία των ανελκυστήρων.
Σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει να εφαρμόζονται υποχρεωτικά, παράλληλα με τις ισχύουσες διατάξεις περί ανελκυστήρων, ειδικές διατάξεις και κανονισμοί που αφορούν στους χώρους και στις συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας ανελκυστήρων.
ΑΝΚΟ Α.Ε. –ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις (Euro Info Centre)
Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη
Τηλ. 24610.24022, 27946 (εσωτερικά 677,676,674), Fax: 24610.49210
E-mail: [email protected];ή [email protected]
www.anko.gr/eic
0 comments