Τι μέλλει γενέσθαι με το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων Κοζάνης

By on 01/11/2007

Τι μέλλει γενέσθαι με το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων Κοζάνης

Το 1999 (προεκλογική περίοδος) υπό την αιγίδα του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων στο Δήμο Κοζάνης. Είναι πεποίθηση μας ότι η ίδρυση του οφείλεται στον διεκδικητικό αγώνα ορισμένων τοπικών πολιτικών παραγόντων. Ο στόχος τους ήταν η δημιουργία ενός νέου μοχλού ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και είναι απόλυτα θεμιτός. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι μοναδικός σκοπός τους ήταν η οικονομική τόνωση της περιοχής. Δηλαδή η ενέργεια αυτή αναλώθηκε καθαρά στην εισροή “ζεστού φοιτητικού” χρήματος στην τοπική αγορά. Αυτό αποδεικνύεται με επιχειρήματα.

Πρώτον, χρησιμοποιήθηκε ένας τίτλος με σαφής αναφορές στον χαρακτήρα της περιοχής ως ενεργειακό κέντρο. Ωστόσο, τα περισσότερα ερευνητικά προγράμματα που διαχειρίστηκε το τμήμα, και κυρίως τα οικονομικά σημαντικότερα, λίγες φορές έχουν σχέση με την παραγωγή ενέργειας από τα 5 εργοστάσια της περιοχής.

Δεύτερον, το συντεταγμένο κράτος δε χρησιμοποίησε ποτέ το εν λόγω τμήμα σε ενεργειακά ζητήματα και ποτέ δεν το χρησιμοποίησε ως μοχλό έρευνας και ανάπτυξης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

One Comment

  1. 659.οpen20h

    06/11/2007 at 10:21

    Απάντηση του Δήμου Κοζάνης

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
    Γραφείο Δημάρχου Κοζάνη 5/11/2007

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αυτή ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος έκανε την εξής δήλωση: «Πολλά απ´ όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση αδικούν κατάφωρα την τοπική κοινωνία του Δήμου Κοζάνης αλλά και τους ίδιους τους συντάκτες της.
    Οι όποιες αποφάσεις και ενέργειες που σχετίζονται με τη λειτουργία και την ενδυνάμωση τόσο του συγκεκριμένου τμήματος όσο και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως και του ΤΕΙ εξάλλου, δεν αποτέλεσαν ποτέ για κανένα από μας «πρόβλημα». Αντιθέτως, είναι εδώ και χρόνια από τις βασικές μας προτεραιότητες και αυτό αποδεικνύεται με πάρα πολλά στοιχεία.

    Αν και είναι γνωστό σε όλους πως η στήριξη και η εύρυθμη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας δεν είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν τούτοις ο Δήμος Κοζάνης δε δίστασε να διαθέσει το ποσό των 1.543.000 ευρώ, προκειμένου να ετοιμάσει και να διαθέσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δύο δημοτικά κτίρια, το κτίριο Χριστοφορίδη και το Πνευματικό Κέντρο. Τα χρήματα αυτά αφαιρέθηκαν από άλλα προγράμματα του Δήμου, με πολιτική απόφαση που πάρθηκε καθώς η ανάπτυξη και εξέλιξη του Πανεπιστημίου αξιολογήθηκε ως πολιτική απόφαση πρώτης προτεραιότητας. Και τέτοιες αποφάσεις δε συνιστούν «πρόβλημα» για τις τοπικές κοινωνίες, δείχνουν όμως πως αυτές αξιολογούν και κατατάσσουν τις προτεραιότητες για το παρόν και το μέλλον τους.
    Παράλληλα, προέβλεψε και χωροθέτησε τις νέες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου σε δημοτική έκταση, μέσω του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, περιμένοντας από την Πολιτεία να προβεί, ως οφείλει, στις δικές της ενέργειες.
    Πρωτοστάτησε και συνεχίζει να πρωτοστατεί στον αγώνα για την αναβάθμιση των περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, προτείνοντας στο Υπουργείο Παιδείας σειρά συγκεκριμένων μέτρων.
    Φυσικά ο Δήμος Κοζάνης δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Υπουργείο Παιδείας, ούτε την κεντρική Κυβέρνηση που μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί σε ανέξοδες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
    Θεωρώ πως οι προσπάθειες που καταβάλει ο Σύλλογος μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν το τμήμα τους και γι´ αυτό πολύ σύντομα, και με δική μας πρωτοβουλία, θα υπάρξει συνάντηση με το Προεδρείο του προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά και υπεύθυνα για τις ενέργειες του Δήμου Κοζάνης που δεν έχουν ημερομηνία λήξης αλλά συνεχίζονται και θα συνεχίζονται καθώς στρατηγική μας επιλογή αποτελεί η στήριξη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, τα οποία θεωρούμε ως δύο εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης του τόπου μας».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.