«Όχι στην κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας»

By on 07/02/2013

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υφίσταται ως αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από το 2003. Με την ίδρυσή του, σε μια Περιφέρεια (Δυτική Μακεδονία) η οποία είναι ο εθνικός ενεργειακός κόμβος και παράλληλα ένα ανοικτό μουσείο, διαθέτοντας μοναδικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον και ανθρώπινο δυναμικό ιδιαίτερα αξιόλογο, αναπτύχθηκαν εξ αρχής προοπτικές σύνδεσης και συνεργασιών του με τον παραγωγικό ιστό της Περιφέρειας.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να έχει μια υποδειγματική λειτουργία και μια συνεχώς αυξανόμενη ποιοτικά και ποσοτικά ερευνητική δράση και εκπαιδευτική λειτουργία. Και παρότι, δυο χρόνια τώρα, οι συχνές αναφορές για συγχώνευση με άλλο Πανεπιστήμιο ή η κατάργησή του δημιούργησε αβεβαιότητα, η λειτουργία του δεν έπαυσε να είναι υποδειγματική αν και νεοσύστατο Ίδρυμα. Το γεγονός αυτό δηλώνει την πίστη του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας να δημιουργήσουν ακαδημαϊκό χώρο που θα αποτελέσει τη δεξαμενή ανάδειξης και αξιοποίησης νέων ανθρώπων – νέων επιστημόνων και επιπρόσθετα της σύνδεσής του με τις παραγωγικές δυνάμεις της περιφέρειας και της ανάδειξης του πολιτισμικού και παραγωγικού της πλούτου.

Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο έχει ολοκληρώσει τις μελέτες δημιουργίας Campus στην Κοζάνη σε ιδιόκτητη έκτασή του και παράλληλα συμπληρώνει τις υποδομές του για τις αυξημένες πλέον εκπαιδευτικές ανάγκες του στη Φλώρινα, σηματοδοτεί την προσέγγιση του οράματος για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο με άρτιες δομές και υποδομές.

Η προτεινόμενη κατάργησή του, ως Ν.Π.Δ.Δ. και η ενσωμάτωση των Τμημάτων του σε δύο Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, με βάση το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που εξήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας, θα αποτελέσει μέγα εθνικό σφάλμα, γιατί θα αφαιρεθεί η δυνατότητα από μια ιστορική περιοχή – την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας – να συμπορευτεί με τις εξελίξεις και ν’ αποτελέσει όχημα και στην κατεύθυνση της χώρας μας για διαβαλκανικές δράσεις και συνεργασίες. Μια Περιφέρεια που συνεχώς πλήττεται με πολλαπλούς τρόπους και η οποία πρέπει να επενδύει συνεχώς στη γνώση, θα οδηγηθεί με την κατάργηση του Πανεπιστημίου σε παραπέρα μαρασμό, κάτι που συμβαίνει τις δυο τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας κυρίως της αποβιομηχάνισής της, η οποία, απ΄ ότι ήδη σχεδιάζεται κεντρικά, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται η συστράτευση όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής, όλου του ανθρώπινου δυναμικού της, όχι απλά για την αποφυγή κατάργησης του Πανεπιστημίου, αλλά για ένα κοινό σχεδιασμό, με αιχμή τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειάς μας, ο οποίος θα δώσει δυνατότητες και προοπτικές τόσο για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όσο και για τη χώρα μας.
Και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων. Της Κυβέρνησης, όλων των κομμάτων, των θεσμικών εκφράσεων της Περιφέρειάς μας, της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Και όλοι μας, πολίτες και φορείς που ζούμε στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να συστρατευτούμε σε αυτόν τον κοινό αγώνα και να βροντοφωνάξουμε!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: