giapraki.com

«Όχι άλλες φωτογραφίες για τα νοσοκομεία ”σύντροφοι”, διάθεση για ριζικές αλλαγές χρειάζεται, την έχετε;» του Σπύρου Κουταβα

Πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης έστειλε ένα δελτίο τύπου και μια φωτογραφία όπου απεικονίζονται οι βουλευτές της

δυτικής Μακεδονίας  του ΣΥΡΙΖΑ από την τελευταία συνάντηση τους  με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Πολάκη.

Είναι μια από τις δεκάδες φωτογραφίες  που ο συγκεκριμένος  βουλευτής τώρα αλλά και παλιότερα με τον φίλο του από τους ΑΝΕΛ Χάρη Κάτανα έστελνε στα ΜΜΕ. Ως απόδειξη ότι «εδώ παλεύουμε για να λύσουμε τα προβλήματα της υγείας που οι προηγούμενοι  βουλευτές δεν έλυσαν».  Σημειωτέον ότι οιΔημητριάδης, Κάτανας και Ραχήλ Μακρή είναι οι βουλευτές που εγκαινίασαν ένα νέο τρόπο επαφής τους με τα ΜΜΕ και κατ’ επέκταση με τους πολίτες. Όπου και εάν πήγαιναν, όποια συνάντηση πραγματοποιούσαν με υπουργό η παράγοντα του δημόσιου βίου είχαν μαζί τους και ένα συνεργάτη από αυτούς που πληρώνει ο φορολογούμενος για να αποθανατίζει το στιγμιότυπο. Στην συνέχεια η εικόνα διαχέονταν στα media ως πειστήριο ότι «ο βουλευτής δουλεύει και δεν μας δουλεύει».

Εκτός από την φωτογραφία, στο δελτίο τύπου που την συνοδεύει επαναλαμβάνονται χιλιοειπωμένες υποσχέσεις από την εποχή του Άδωνη Γεωργιάδη  έως και την εποχή του Π. Κουρουπλή.  Ξαναζεσταμένες και ολίγον αναθεωρημένες για να κατευνάσουν την οργή των λιγοστών ιατρών και το κλίμα διάλυσης που εξαπλώνεται  εντός των νοσοκομειακών μονάδων.  Δηλαδή 21 νοσηλευτές και 29 διοικητικούς και άλλες ειδικότητες  από προκηρύξεις που τρέχουν η θα τρέξουν άμεσα. Και για ιατρικό προσωπικό, περίπου 20 ιατρούς σε διαφορές ειδικότητες για τα νοσοκομεία της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας από προκήρυξη που θα τρέξει επίσης άμεσα και θα αφορά όλη την 3η ΥΠΕ. Και εαν όλα αυτά τα παραπάνω πραγματοποιηθούν αύριο, επιλύονται τα προβλήματα των ελλείψεων των νοσοκομείων μας; φυσικά οχι!.

Ομως δεν μπορεί  να κατηγορήσει κανείς άμεσα τους βουλευτές, τόσο τους σημερινούς όσο και τους προηγούμενους, ότι από την δική τους και μόνο πολιτική πρωτοβουλία η ολιγωρία, εξαρτάται η κατάσταση των νοσοκομείων της περιφέρειας. Όμως  πολλά μπορούν να γίνουν με την υποστήριξη η παρέμβαση ων βουλευτών. Ας μην ξεχνούμε ότι οι επτά βουλευτές της δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ,  θα μπορούσαν με το πλεονέκτημα  της αριθμητικής ισχύος που διαθέτουν, να προωθήσουν θέματα της περιφέρειας  όπως το  πετρέλαιο θέρμανσης  και την υγεία. Στο πρώτο πιάστηκαν κυριολεκτικά κοιμώμενοι, ενώ για το δεύτερο υπάρχουν ακόμη περιθώρια παρέμβασης.  Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.  Οι άνθρωποι αυτοί είναι δέσμιοι των ιδεών τους για το πώς φαντάζονται η φαντάζονταν την υγεία στην δυτική Μακεδονία. Οι Ιδέες τους για την διευθέτηση των ελλείψεων των ιατρών στα νοσοκομεία  βασίζονταν στο «λεφτά υπάρχουν» δηλαδή θα  διορίσουν ιατρο-νοσηλευτικό  προσωπικό με βάση τα κενά στα οργανογράμματα των νοσοκομείων. Η  παραπάνω ιδέα σήμερα λόγω μνημονίου φαντάζει αδιανόητη  αλλά και την εποχή των παχιών αγελάδων περίοδος 2002 – 2009 πάλι δεν ήταν ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη. Αυτό ήταν μέχρι πρότινος το μεγάλο σχέδιο των «συντρόφων», σχέδιο που όμως δεν έχει καμιά σχέση  με την πραγματική ζωή.

Η πραγματική ζωή δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορούμε να παράγουμε ελλείμματα  και καμία υπηρεσία υγείας δεν μπορεί να λειτουργεί με λογικές του παρελθόντος.

Η πραγματική ζωή  επιτάσσει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο σύστημα υγείας.

Η πραγματική ζωή  επιβάλλει εξοικονόμηση πόρων και μείωση δαπανών, εξορθολογισμό του συστήματος παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης,  συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, κατάργηση και συγχώνευση κλινικών,  αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,  αλλαγή των χαρακτηριστικών των κέντρων υγείας.

Η πραγματική ζωή, με τους νέους οδικούς άξονες και την μεταξύ τους απόσταση των νοσοκομειακών μονάδων επιτάσσει, αναδιάρθρωση του συστήματος  λειτουργίας των ΤΕΠ, των εφημεριών των ΤΕΠ σε κάθε νοσοκομειακή μονάδα, των εφημεριών στις εσωτερικές κλινικές των νοσοκομείων, την αναδιάταξη του χάρτη και το ρόλου των νοσοκομείων της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, με προσδιορισμό και ανάθεση ρόλου ευθύνης για το Μποδοσάκειο  και το Μαμάτσειο νοσοκομείο.

Τα παραπάνω όμως προϋποθέτουν ολοκληρωμένο σχέδιο,  πολιτικό κόστος, σύγκρουση με τα ποικιλώνυμα συμφέροντα, του ιατρικού κόσμου, των εμπλεκομένων φορέων που υπηρετούν στα νοσοκομεία, της Αυτοδιοίκησης Σύγκρουση με τους τοπικισμούς και τις  ιδεοληψίες κάθε λογής  αλλά και μετωπική σύγκρουση με τα πολιτικά συμφέροντα  που εκφράζονται από τους εκάστοτε βουλευτές της περιφέρειας. Για παράδειγμα το 2011-12 συζητιόταν έντονα να εφαρμοστεί ενιαία διοίκηση στα πέντε νοσοκομεία της περιφέρειας  με κατάργηση και ενοποίηση πολλών όμοιων εσωτερικών διοικητικών δομών, που έχει κάθε νοσοκομείο. Εξοικονόμηση πόρων  σε προμήθειες. κλπ  Η  πρόταση ματαιώθηκε αφού συνάντησε την σθεναρή αντίσταση του τότε αντιπροέδρου της βουλής από την Καστοριά αλλά και του εταίρου τότε ισχυρού βουλευτή της Φλώρινας.

Οι συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να λέμε ότι μετά από δύο η τρία χρόνια θα έχουμε δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας στην περιφέρεια.  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα των πολιτών και της ισότιμης πρόσβασης τους στις υπηρεσίες υγείας οφείλουν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, να αφήσουν τα πρόσκαιρα μπαλώματα και να ασχοληθούν με την ουσία.

Το τρίτο  μνημόνιο που ψήφισαν  με κάθε επισημότητα θέλω να πιστεύω ότι θα τους αναγκάσει επιτέλους να δουν τα προβλήματα, την πραγματικότητα και να σκεφτούν κάτι γι αυτά. Όπως θα έχουν καταλάβει, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι αποτέλεσμα στο τι χρήματα υπάρχουν περισσευούμενα στα ταμεία.

Τέλος τολμώ να εικάσω οι εάν επαναληφθεί περιστατικό απώλειας ανθρώπινης ζωής όπως το 2010 από έλλειψη ιατρικού προσωπικού τα πράγματα σε ότι αφορά τους πολίτες δεν θα παρουσιάζουν  αυτή την μουδιασμένη εικόνα του σήμερα.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS 

Exit mobile version