- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Ο πύργος «φάντασμα» στην Πάρνηθα… [photos+video]
Στο παλιό σανατόριο της Πάρνηθας… νοσηλεύονταν οι φυματικοί ανάμεσά τους και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Σήμερα το κτήριο – πύργος είναι ρημαγμένο ενώ πολλοί πιστεύουν πως είναι στοιχειωμένο και λένε πως κατά καιρούς έχουν ακούσει απόκοσμες κραυγές και έχουν δει φαντάσματα.
Δε χωρά αμφιβολία πως είναι το ιδανικό σκηνικό για να γυριστεί ένα θρίλερ. Το κτήριο που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το καζίνο της Πάρνηθας εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ξεπροβάλλει σαν φάντασμα μέσα από την καμμένη πλέον γη λόγω της καταστροφικής φωτιάς του 2007 που κατέκαψε το θαυμάσιο τοπίο γύρω από αυτό.
Η ιστορία του πύργου «φάντασμα» που λειτούργησε ως σανατόριο
Τον Μάιο του 1912, η διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός αποφασίζει την ίδρυση σανατορίου και τη λειτουργία του ως ορεινό αντιφυματικό περίπτερο-θεραπευτήριο. Είναι γνωστό οτι το κλίμα της Πάρνηθας είναι πολύ καλό. Ετσι στο σανατόριο καταλήγουν πολλοί Αθηναίοι φυματικοί, ανάμεσά τους και ο σπουδαίος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος ο οποίος νοσηλεύθηκε στην Πάρνηθα από τον Οκτώβριο του 1937 ως τον Απρίλιο του 1938.
Ο κεντρικός δρόμος δεν υπήρχε με την σημερινή του μορφή, φτιάχτηκε χειρονακτικά μεταξύ του 1926 και1930. Το σανατόριο παρήκμασε μετά το 1950 με την ανακάλυψη της πενικιλίνης.
Στις 5 Μαϊου 1965 οι εγκαταστάσεις του σανατορίου πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ οπου λειτούργησε ως ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ. Το κτήριο αγοράστηκε από τον ΕΟΤ έναντι 6.500.000 δραχμών και αργότερα μετατράπηκε σε Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων η οποία έκλεισε οριστικά το 1985.
Η εγκατάλειψη και οι φήμες για τον «στοιχειωμένο πύργο»
Η θέα του ερημωμένου κτηρίου είναι επιβλητική. Πολλοί λένε πως έχει στοιχειώσει από τα δάκρυα, τον πόνο, το αίμα και το θάνατο των φυματικών που νοσηλεύθηκαν σε αυτό.
Δεκάδες μύθοι και θρύλοι δημιουργήθηκαν για το ερειπωμένο κουφάρι του σανατορίου. Στο περάσμα των χρόνων υπήρξαν άνθρωποι που λένε πως άκουσαν «απόκοσμες φωνές», άλλοι λένε πως είδαν σκιές να σέρνονται…
Το κτήριο πάντως βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1999. Σήμερα έχει την τύχη όλων των εγκαταλελειμμένων κτηρίων.
Είναι γεμάτο μπάζα, σκουπίδια και σύριγγες ναρκωτικών καθώς σε αυτό μπορεί εύκολα να μπει ο οποισδήποτε. Από χρήστες ναρκωτικών, περίεργους που απλά θέλουν να κάνουν «εξερεύνηση» μέχρι και σατανιστές που το χρησιμοποιούν για τις τελετές τους.
Τα «περίεργα» ιδεογράμματα και οι φήμες για σατανιστικές τελετές
Στους τοίχους του κτιρίου κάποιοι έχουν γράψει κάποια ακαταλαβιστικα ιδεογράμματα. Αλλοι λένε πως ειναι αραβικά σύμβολα, άλλοι λένε πως είναι ινδικά σύμβολα, άλλοι λένε πως τα σύμβολα αυτά ειναι σαταναστικά καθώς στο παλιό σανατόριο έχει αναφερθεί οτι γίνονται σατανιστικές τελετές. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να με ακρίβεια ποια είναι η αλήθεια και το τι σημαίνουν τα σύμβολα αυτά.
Το «Πάρκο των ψυχών»
Ακριβώς απέναντι από το εγκαταλελειμμένο κτήριο, τον Οκτώβριο του 2012 ο γλύπτης και δασικός υπάλληλος Σπύρος Ντασιώτης δημιούργησε, αφιλοκερδώς, το «Πάρκο των ψυχών».
Τα γλυπτά τα οποία είναι σμιλεμένα πάνω σε καμένους κορμούς δένδρων και εμπνευσμένα από την ιστορία του Σανατορίου, προκαλούν δέος στον επισκέπτη.
Ο καλλιτέχνης έδωσε ζωή στους κορμούς, εκφράζοντας τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους. «Επειδή η ιστορία επαναναλαμβάνεται και τότε έρχεται πιο αμείλικτη και σκληρή από άλλη φορά αποφάσισα να θυμίσω στους παλιους και να διδάξω στους νεότερους την ιστορια του ανρώπινου πόνου του σανατορίου λέει ο γλύπτης στην εφημερίδα Espresso.
Στο «Πάρκο των ψυχών» υπάρχουν χαραγμένα και κάποιοι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από την «Εαρινή συμφωνία».
tromaktiko.gr
0 comments