- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Ο κρόκος Κοζάνης κατά του οξειδωτικού στρες (και άλλες πολύτιμες ιδιότητες)
Ιρανοί επιστήμονες μελέτησαν τα οφέλη από την κατανάλωση κρόκου Κοζάνης (το γνωστό μας σαφράν με την επιστημονική ονομασία Crocus Sativus) από άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν την υπέρταση, την αυξημένη «κακή» χοληστερίνη και τη μειωμένη «καλή», το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία.
Το οξειδωτικό στρες είναι μια διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS) και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλού
«Πρόκειται για μια ανισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή προ-οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών με τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ των πρώτων» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Ταγιεμπέχ Κερμανί από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπιρτζάντ.
«Θεωρείται ότι αυτή η ανισορροπία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην παθογένεια και την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών και των σχετιζόμενων επιπλοκών» πρόσθεσε.
—Η μελέτη
Στο πλαίσιο της μελέτης επιλέχθηκε τυχαίο δείγμα 75 ανδρών και γυναικών με μεταβολικό σύνδρομο που έλαβαν ψευδοφάρμακο ή δύο δόσεις κρόκου Κοζάνης των 50 μιλιγκράμ ημερησίως επί δώδεκα εβδομάδες.
Δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν στην αρχή, στις έξι και στις 12 εβδομάδες υποβλήθηκαν σε αναλύσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το χάσμα προ-οξειδωτικών αντιοξειδωτικών μειώθηκε σημαντικά σε όσους λάμβαναν σαφράν και το οξειδωτικό στρες περιορίστηκε.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η κροκίνη, ένα καροτενοειδές που δίνει την ουσία κροκετίνη, ουσία υπεύθυνη για το υπέροχο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα που δίνουν τα στίγματα,καταπολεμά της ελεύθερες ρίζες και λειτουργεί προληπτικά κατά της αθηροσκλήρωσης, της συνηθέστερης μορφής αρτηριοσκλήρωσης, οι οποία χαρακτηρίζεται από εναποθέσεις χοληστερόλης-λιπιδίων-ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών.
Οι Ιρανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται επιπλέον μελέτες για τη διακρίβωση της ουσίας του σαφράν με την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση και τη βέλτιστη δοσολογία για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015 της επιθεώρησης Avicenna Journal of Phytomedicine.
—Σαφράν και σεξ
Κι ενώ η τελευταία μελέτη σχετικά με τη δράση του σαφράν στον οργανισμό είναι αυτή των Ιρανών επιστημόνων, διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν (για ευνόητους λόγους) μια πολύ παλαιότερη, του 2011, που συνδέει την πρόσληψη σαφράν με τησεξουαλική διάθεση.
Πρόκειται για μια καναδική μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γουέλφ η οποία τοποθετεί το σαφράν στην κορυφή της λίστας των αφροδισιακών τροφών.
Η έρευνα εξέτασε εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες ανά τον κόσμο και θεωρείται μια από τις πιο λεπτομερείς και πληρέστερες που έχουν γίνει.
—Γνωστό από την αρχαιότητα
Σε κάθε περίπτωση από την αρχαιότητα είναι γνωστή η συμβολή του κρόκου στην καλή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Πού συναντάμε τις χρήσεις του, μέσα στην ιστορία:
*Στον αρχαίο κόσμο (και μέχρι σήμερα) σε αρώματα, βαφές ενδυμάτων, καλλυντικά, προϊόντα λουτρού.
*Σαν φάρμακο, στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών, από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα. Θεωρείται αντικαταθλιπτικό, επουλωτικό, ηρεμιστικό, αφροδισιακό και στη σύγχρονη εποχή έχει αποδειχτεί ισχυρό αντιοξειδωτικό.
*Σαν χρωστική ουσία στο χρώμα των ιερών μανδύων των βουδιστών ιερέων της Ν.Α. Ασίας -αν και σήμερα συχνά αντικαθίσταται από τον πολύ φθηνότερο κουρκουμά (turmeric).
*Στη μαγειρική: ευρέως χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Περσίας (Ιράν), της Ινδίας, της Μ.Ανατολής, της Β.Αφρικής, της Ισπανίας, του αραβικού κόσμου, για χρώμα και για άρωμα.
econews
0 comments