Στο κέντρο της Αθήνας άνθισε ο κρόκος Κοζάνης. «Το χρυσάφι της ελληνικής γης», όπως αποκαλείται το σπάνιο φυτό, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου ερευνητές, επιστήμονες και γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασαν τις ευεργετικές επιδράσεις της χρήσης του κρόκου στην ανθρώπινη υγεία, αλλά τις σπάνιες ιδιότητές του ως άρτυμα.
Το σπάνιο φυτό που είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία «σαφράν», ευδοκιμεί μόνο στην περιοχή της Κοζάνης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Μόσχου Πολυσίου. «έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει και αναζωογονεί τα κύτταρα, βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου και στη βελτίωση της μνήμης, εμποδίζει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες». Ο επίκουρος καθηγητής Ενόργανης Χημείας Πέτρος Ταραντίλης, υπογράμμισε ότι «είναι ένα από τα σπάνια αρτυματικά και φαρμακευτικά φυτά», ενώ παρουσίασε «την επίδραση των συστατικών του κρόκου στα λευχαιμικά κύτταρα», επισημαίνοντας ότι «αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό, αλλά ταυτόχρονα διαφοροποιούν τα καρκινικά κύτταρα». Επίσης, επιστήμονες παρουσίασαν αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών για τον κρόκο, οι οποίες κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
-Το εκχύλισμα του κρόκου και δύο από τα βασικά συστατικά, το crocin και το crocetin, βελτίωσαν την ικανότητα βελτίωσαν την ικανότητα μνημόνευσης και μάθησης σε ποντίκια που παρουσίαζαν περιορισμένες δυνατότητες σε αυτά τα χαρακτηριστικά λόγω διάθεσης αιθανόλης.
-Αναλογικές δόσεις κροκίνης απομονωμένης από τον κρόκο αύξησαν σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στον αμφιβληστροειδή και την κόρη του ματιού, βοήθησαν στην αποκατάσταση λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ισχαιμικής ρητινοπάθειας.
-Το στίγμα του κρόκου και το εκχύλισμα των πετάλων του επέδειξαν περιοριστική επίδραση σε έρευνα χημικού πόνου, όπως επίσης και σε χρόνια αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα.
-Εκχύλισμα από aepuous και αιθανόλη από τον κρόκο περιόρισαν την κυκλοφοριακή πίεση του αίματος με τρόπο εξαρτώμενο από τη σχετική δόση.
-Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ο κρόκος πιθανώς να έχει θεραπευτικά πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση ελαφράς ως μέτριας κατάθλιψης.
Οι επιστήμονες που μίλησαν στην ημερίδα, τόνισαν την ανάγκη να γίνουν εκτεταμένες και σε βάθος έρευνες για τον καθορισμό ττων βιολογικών συστατικών του κρόκου και την αποτελεσματικότητα κατά του καρκίνου, καθώς όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, «δυστυχώς, ξοδεύουμε αρκετό χρόνο και χρήματα εστιάζοντας σε θεραπείες του καρκίνου, όμως θα ήταν προτιμότερο να εστιάζαμε στην πρόληψη μέσω φυσικών αντικαρκινικών προϊόντων».
Στην ημερίδα χαιρέτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του Γ´ ΚΠΣ υπογράφτηκε σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης του κρόκου στο εξωτερικό.
Υπογράμμισε επίσης το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, οι οποίες το εντεκάμηνο του 2005 αυξήθηκαν κατά 24,2% σε σχέση με την αντίστοιχη προπέρσινη περίοδο. Ο υφυπουργός Οικονομίας και οικονομικών Χρήστος Φώλιας, χαρακτήρισε τον κρόκο «ευλογημένο προϊόν που μας δείχνει το δρόμο για την αξιοποίηση της αγροτικής μας παραγωγής», ενώ σημείωσε ότι «πολιτική μας είναι να δώσουμε στα προϊόντα μας την αξία που τους πρέπει». Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της περιφέρειας στις προσπάθειες του συνεταιρισμού, διαβεβαιώνοντας ότι «στηρίζουμε την προβολή και την προώθηση του κρόκου και όλων των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής», ενώ χαρακτήρισε την ημερίδα «κορυφαία στιγμή αυτής της προσπάθειας». Ο νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης, πρότεινε τη δημιουργία Ινστιτούτου Κρόκου στην Κοζάνη, με στόχο τη διενέργεια ερευνών για την ευεργετική επίδραση του σπάνιου φυτού στην ιατρική.
Στις δραστηριότητες του συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών, αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Νίκος Πατσιούρας, ο οποίος σημείωσε ότι «η περιοχή της Κοζάνης είναι η μοναδική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγει κρόκο, ασχολούνται με την καλλιέργεια 35 χωριά και 1.300 αγροτικές οικογένειες. Αποφέρει συνολικά στο νομό Κοζάνης και στην εθνική οικονομία 4.400.000 ευρώ ετησίως».
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Κοζάνης Νίκος Τσιαρτσιώνης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Λάζαρος Λωτίδης, ο δήμαρχος Ελίμειας Παναγιώτης Κάτανας και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και πολλοί κάτοικοι του Κρόκου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Μασσαλάς. Επίσης πρέπει να σημειωθεί η συμβολική κίνηση του βουλευτή Γιώργου Κασσαπίδη, ο οποίος μοίρασε από ένα φακελάκι κρόκου στους 300 της Βουλής, θέλοντας να προβάλλει με το πρωτότυπο αυτόν τρόπο, τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
www.e-ptolemeos.gr