giapraki.com

Ο υπολογιστής των 5 ευρώ!

Ενα θαυματουργό USB stick μετατρέπει σε πανίσχυρο μηχάνημα και το πιο παλιό PC

Οι σκαντζόχοιροι μας προστατεύουν από τα φίδια και κρατούν τα παράσιτα μακριά από τον κήπο μας. Υπάρχει, όμως, ένας σκαντζόχοιρος που έχει βαλθεί να αλλάξει τον κόσμο.

Πώς θα το κάνει; Κατασκευάζοντας έναν υπολογιστή που κοστίζει επτά δολάρια, δηλαδή μόλις πέντε ευρώ!

«Σκαντζόχοιρος», ασφαλώς, είναι το όνομα της εταιρείας που θα λανσάρει το πρωτοποριακό μηχάνημα, η οποία σκοπεύει να το διανείμει στους φτωχούς της Γης και να τους δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση σε έναν τεράστιο πλούτο πληροφοριών, επιτρέποντάς τους να σπουδάσουν και να αποκτήσουν δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Παράλληλα, το όλο εγχείρημα φιλοδοξεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στους υπολογιστές που εμείς, οι «πλούσιοι», πετάμε κάθε χρόνο όταν αγοράζουμε πιο μοντέρνα γκάτζετ. Είναι εκείνες οι συσκευές που στέλνονται παράνομα στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργώντας τεράστια βουνά επικίνδυνων αποβλήτων.

Μοιάζει με το εγχείρημα του ελληνοαμερικανού γκουρού της ψηφιακής εποχής Νίκολας Νεγκροπόντε, το οποίο προέβλεπε τη διανομή σε κάθε παιδί ενός υπολογιστή που θα κόστιζε 100 δολάρια.

Με τη διαφορά ότι εδώ ο υπολογιστής δεν υπάρχει πια, τουλάχιστον ως φυσικό αντικείμενο. Ολα βρίσκονται μέσα σε ένα USB stick: το βάζετε σε οποιοδήποτε PC, όσο παλιό κι αν είναι, και αυτομάτως έχετε στα χέρια σας ένα πανίσχυρο μηχάνημα που δίνει πρόσβαση στα έγγραφά σας, στον παγκόσμιο ιστό, στο facebook, στο twitter και στο Skype, χάρη στο λειτουργικό σύστημα που περιέχεται μέσα στο στικάκι.

Οταν τελειώσετε, απλά βγάζετε το USB stick από τον υπολογιστή και όλα τα ίχνη της χρήσης που κάνατε εξαφανίζονται στο δευτερόλεπτο.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ. Ισως γι’ αυτό επελέγη το όνομα Σκαντζόχοιρος: η συσκευή, όπως και το συμπαθές ζωάκι, προστατεύει τον εαυτό της από ανεπιθύμητους εισβολείς.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η εταιρεία Keepod (στα εβραϊκά σημαίνει σκαντζόχοιρος) η οποία έχει την έδρα της στο Ισραήλ. Ο 35χρονος ιδρυτής της Νίσαν Μπαχάρ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ, ωστόσο η μητέρα του είναι Ιταλίδα. Το Keepod Unite, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, διαφημίζεται ως «μια νέα προσέγγιση για να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα και να δοθούν υπολογιστές στους κατοίκους όλου του κόσμου».

Αυτή η περιπέτεια, που θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία των υπολογιστών και να λύσει ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου, ξεκίνησε κάπως διαφορετικά: πριν από δύο χρόνια διατέθηκε στην αγορά ένα USB stick που κόστιζε 64 ευρώ και είχε σχεδιαστεί ειδικά για επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων που ταξιδεύουν συχνά και θέλουν να προστατεύσουν τα δεδομένα που ανταλλάσσουν στο Διαδίκτυο.

Τι πιο ασφαλές από το να κρατάς τα αρχεία σου σε ένα στικάκι που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης; Από τότε ο Νίσαν Μπαχάρ και ο ιταλός συνέταιρός του Φράνκι Ιμπέζι άρχισαν να υποστηρίζουν ότι «το PC είναι νεκρό». Η αγορά ανταποκρίθηκε θετικά: το «απαραβίαστο» στικάκι άρεσε, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών.

Γρήγορα, όμως, οι δύο δημιουργοί του συνειδητοποίησαν ότι η τεχνολογία που είχαν αναπτύξει μπορεί να κάνει κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να θωρακίσει την ιδιωτικότητα ενός μεγαλοστελέχους: μπορεί να φέρει τις λειτουργίες ενός υπολογιστή σε πέντε δισ. ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφορική και στο Διαδίκτυο – τα οποία εμείς θεωρούμε αυτονόητα.

Ετσι, βασιζόμενοι στην ανοικτή αρχιτεκτονική του Linux, σχεδίασαν ένα λειτουργικό σύστημα που χωράει μέσα σε ένα στικάκι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από άτομα που δεν έχουν πιάσει ποτέ υπολογιστή στη ζωή τους.

Ο Μπαχάρ και ο Ιμπέζι σύναψαν συμφωνία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση LiveInSlums (σε ελεύθερη απόδοση «ζω στις φτωχογειτονιές») προκειμένου να υλοποιήσουν το εγχείρημά τους στη συνοικία Μαθάρ στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Χρηματοδότηση και δωρεά
Η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 40.000 δολάρια χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του crowdfunding (στα ελληνικά έχει αποδοθεί ως «διαδικτυακή μικροχρηµατοδότηση»), ζητώντας από απλούς πολίτες να εισφέρουν τον οβολό τους στον ιστότοπο Indiegogo.

Οπως ανακοίνωσε, θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να διανείμει 1.500 συσκευές Keepod και 50 υπολογιστές στη συνοικία Μαθάρ, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

tanea.gr

Exit mobile version