- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Ο χαλκός στη διατροφή συνδέεται με τη νόσο του Alzheimer
Η έρευνα υποδεικνύει πως διαχρονικά η αθροιστική επίδραση του χαλκού είναι να προκαλεί βλάβη στα συστήματα με τα οποία η βήτα αμυλοειδής απομακρύνεται από τον εγκέφαλο.
Η μεγάλη ποσότητα χαλκού στη διατροφή κατά τη διάρκεια της ζωής, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην εμφάνιση της νόσου Alzheimer, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.
Ωστόσο η έρευνα έχει μεικτή εικόνα. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο χαλκός μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει τον εγκέφαλο.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of theNational Academy of Sciences’ έδειξε ότι υψηλά επίπεδα χαλκού οδηγούσαν τον εγκέφαλο να πασχίζει να απαλλαχτεί από μια πρωτεΐνη που εκτιμάται ότι προκαλεί άνοια.
Ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας στη διατροφή και απαραίτητος για υγιή οργανισμό.
Το νερό της βρύσης που έρχεται από σωλήνες χαλκού, το κόκκινο κρέας και τα οστρακοειδή, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πηγές διατροφικού χαλκού.
Η έρευνα σε ποντικούς από ομάδα του UniversityofRochesterστη Νέα Υόρκη, υπέδειξε ότι ο χαλκός παρεμβάλλεται με την ασπίδα του εγκεφάλου.
Οι ποντικοί που κατανάλωναν περισσότερο χαλκό στο νερό τους είχαν μεγαλύτερη συσσώρευση χαλκού στα αγγεία του εγκεφάλου.
Η ομάδα δήλωσε ότι αυτός παρεμβαλλόταν με τον τρόπο που το όριο στον εγκέφαλο λειτουργούσε και καθιστούσε δυσκολότερο για τον εγκέφαλο να απαλλαχτεί από την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδή.
Ένα από τα σημάδια του Alzheimerείναι η δημιουργία πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Ο ερευνητής Dr Rashid Deane, δήλωσε ότι είναι σαφές πως διαχρονικά η αθροιστική επίδραση του χαλκού είναι να προκαλεί βλάβη στα συστήματα με τα οποία η βήτα αμυλοειδής απομακρύνεται από τον εγκέφαλο.
Δήλωσε ότι ο χαλκός επίσης οδήγησε στην παραγωγή περισσότερης πρωτεΐνης.
Ο χαλκός είναι πολύ αναγκαίο μέταλλο και δεν επιθυμούμε την έλλειψη, ενώ πολλές θρεπτικές τροφές επίσης τον περιέχουν.
Ωστόσο, δήλωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί υπερβολή.
Ο Chris Exley, καθηγητής στο Keele University, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το ρόλο του χαλκού στη νόσο Alzheimer.
Η έρευνά του σε ανθρώπινους εγκέφαλους έφθασε στο αντίθετο συμπέρασμα. Σημειώνει ότι στην πιο πρόσφατη έρευνα, ανακάλυψε ενδείξεις χαμηλότερου συνολικού χαλκού εγκεφάλου σε σχέση με τη γήρανση και το Alzheimer.
Επίσης ανακάλυψε ότι ο χαμηλότερος χαλκός εγκεφάλου συνδέθηκε με υψηλότερη απόθεση βήτα αμυλοειδούς στον εγκεφαλικό ιστό. Δήλωσε ότι επί του παρόντος περιμένει πως ο χαλκός είναι προστατευτικός και ωφέλιμος στην εκφύλιση.
Τα επίπεδα έκθεσης που χρησιμοποιήθηκαν σημαίνουν ότι αν ο χαλκός δρα με τον τρόπο που νομίζουν στη συγκεκριμένη έρευνα, τότε θα πρέπει να δρουν με αυτόν τον τρόπο στον καθένα, πρόσθεσε.
Ο Dr Doug Brown, από το Alzheimer’s Society, δήλωσε ότι δεδομένου πως ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό οι άνθρωποι θα πρέπει να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα με προσοχή και να μην τον αποφεύγουν στη διατροφή τους. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ο ρόλος του χαλκού στον εγκέφαλο.
iatronet
0 comments