O Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης ''Οι Μακεδνοί'' στο 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών 2012 στη Ρόδο (φωτογραφικό υλικό)

By on 16/07/2012
ΜΑΚΕΔΝΟΙΜετά από τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις του χορευτικού τμήματος σε όλη την περίοδο της χορευτικής χρονιάς, σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, επόμενος σταθμός των Μακεδνών ήταν το νησί του Ήλιου, η πανέμορφη Ρόδος.

 

Στις τριήμερες εκδηλώσεις 6, 7, 8 Ιουλίου του πρώην Δήμου Πεταλούδων, στην όμορφη Κρεμαστή, με την ονομασία «7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών 2012», προσκλήθηκαν και πήραν μέρος εκτός των χορευτικών τμημάτων του Αναπτυξιακού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεμαστής «Η Πρόοδος»,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μασσάρων «Το Καμμυρί»,…….

ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδεισίου «Βιλλανόβα», το Εκπολιτιστικό Σωματείο Παραδοσιακών & Λαϊκών Χορών «Νέλης Δημόγλου», και από την υπόλοιπη Ελλάδα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ελευθερίου – Κορδελιού» Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί».

«Οι Μακεδνοί» προέβαλαν για δεύτερη φορά το νομό Κοζάνης στη Ρόδο. Το χορευτικό τμήμα προσκλήθηκε να παρουσιάσει χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας, από το Ρουμλούκι και από το Μέτσοβο στον προαύλιο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου Κρεμαστής. Χορούς της περιοχής της Κοζάνης είχαν παρουσιάσει την πρώτη φορά που επισκέφθηκαν τη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2010 σε ανάλογο φεστιβάλ.

Οι διοργανωτές έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εμφάνιση των «Μακεδνών», καθώς και από το κέφι που μετέδωσαν στο κοινό ξεσηκώνοντάς το, αλλά και από τα γλέντια που ακολούθησαν.

Κατά την παραμονή τους στο νησί των Ιπποτών, η αποστολή των «Μακεδνών» ξεναγήθηκε σε όλο το νησί από το Δ.Σ. και τα μέλη του Αναπτυξιακού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεμαστής «Η Πρόοδος» έχοντας  ξεναγό τον κ. Θεοφάνη Μπογιάννο. Επισκέφτηκε τα κοσμοπολίτικα θέρετρα, τις ερημικές παραλίες, τα γραφικά χωριουδάκια που ο τουρισμός δεν φαίνεται να τα έχει αγγίξει ακόμα και τις καστροπολιτείες της Ρόδου. Επιπλέον τα ηλιοκαμένα αιγαιοπελαγίτικα τοπία και τις καταπράσινες ρεματιές, οάσεις δροσιάς, που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Αυτή είναι η Ρόδος. Μια μοναδική σύνθεση από χρώματα και εικόνες.

Κυριότεροι σταθμοί της ξενάγησης ήταν:

Το προσκύνημα στην Παναγία Τσαμπίκα την Ψηλή. Στην κορυφή του λόφου που απέχει 32 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ρόδου, σε υψόμετρο τριακοσίων είκοσι μέτρων βρίσκεται το παλαιότερο μοναστήρι της Παναγία της Τσαμπίκας. Φθάνει κανείς ακολουθώντας ένα φιδωτό και ανηφορικό μονοπάτι, περίπου πεντακοσίων μέτρων απόστασης, περνώντας μέσα από ένα δάσος γεμάτο κυπαρίσσια. Η μετάβαση είναι σχετικά εύκολη, αφού έχει φτιαχτεί δρόμος μέχρι το μέσο περίπου της διαδρομής. Από εκεί, μετά από 15 λεπτά πεζοπορίας, φτάνει κανείς στη βουνοκορφή έχοντας  ανεβεί τριακόσια οκτώ σκαλοπάτια. Η θέα που επιφυλάσσει ο χώρος όπου κατοικεί η Παναγιά η Τσαμπίκα,  είναι απερίγραπτη. Το γαλάζιο της θάλασσας και το φυσικό πράσινο που απλώνεται περιμετρικά του λόφου, είναι πράγματι κάτι το εντυπωσιακό.

Η μονοήμερη εκδρομή στη Σύμη και το προσκύνημα στο ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ στον Πανορμίτη. Εντύπωση προκαλεί το καμπαναριό που υψώνεται πάνω από την κεντρική πύλη της Μονής και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα του Αιγαίου πελάγους, το βοτσαλωτό προαύλιο και η εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Φτάνοντας κανείς στη πόλη της Σύμης, είναι σαν να αντικρίζει τη ζωγραφιά ενός Βενετσιάνικου χωριού. Καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ από πίσω τους υψώνονται οι απότομες βουνοπλαγιές. Η Σύμη διακρίνεται από μια ρομαντική γοητεία, που ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο, από το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει τις πολυώροφες τουριστικές εγκαταστάσεις και την υποδομή των άλλων νησιών, αλλά τα σπίτια της είναι δίπατα και τρίπατα με δώμα, με αυλές, στρωμένες συχνά με βοτσαλωτά δάπεδα, με θεματικές και διακοσμητικές παραστάσεις, με αετώματα ανάμεσα στις κεραμιδένιες στέγες, μπαλκόνια με σιδεριές, εξωτερικούς τοίχους σοβατισμένους στο χρώμα της ώχρας, με καφετί παραθυρόφυλλα και βαθυπράσινες πόρτες.

Η επίσκεψη στο Κάστρο των Ιπποτών, με το εντυπωσιακό Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων, όπου τα μωσαϊκά πατώματά του είναι στρωμένα με ψηφιδωτά, αρχαίας, ρωμαϊκής και βυζαντινής τεχνοτροπίας καθώς και η συλλογή επίπλων δυτικής τεχνοτροπίας του 16ου και 17ου αιώνα, ενώ την εσωτερική αυλή κοσμούν πολλά αγάλματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Οι Εφτά Πηγές. Η περιοχή πήρε το όνομα της από τις φυσικές πηγές που βρίσκονται εκεί. Το νερό αναβλύζει από επτά σημεία δημιουργώντας στη συνέχεια ένα ποταμάκι, το οποίο μέσω μιας σήραγγας καταλήγει σε μια μικρή λίμνη. Η λίμνη σχηματίζεται με τη βοήθεια ενός φράγματος του οποίου η υπερχείλιση δημιουργεί ένα καταρράκτη. Η σήραγγα έχει μήκος 150 μέτρα. Περνώντας κανείς μέσα από τη σκοτεινή σήραγγα και περπατώντας μέσα στο νερό, νοιώθει να βρίσκεται σε μια άλλη διάσταση. Η εμπειρία αυτή μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό των επισκεπτών.

Η επίσκεψη και το προσκύνημα στον ιερό ναό της Παναγίας της Κρεμαστής, το μεγαλύτερο ναό των Δωδεκανήσων, με ξενάγηση του ιερέα του ναού τον πατέρα Μελίτωνα, ο οποίος  αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού και χάρισε εικόνες και βιβλία.

Την τελευταία ημέρα της διαμονής  τους συνάντησαν τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής ενότητας Πεταλουδών τον κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, ο οποίος τους υποδέχτηκε στο Δημαρχείο και έγινε ανταλλαγή δώρων. Κατά τη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος των Μακεδνών κ. Θωμάς Μαδίκας και ο πρόεδρος της Προόδου κ. Νικόλαος Μπάτης υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δυο συλλόγων.

Το Δ.Σ. και τα μέλη του συλλόγου, οφείλουν πολλές ευχαριστίες στους διοργανωτές για την άψογη φιλοξενία και την άριστη ξενάγηση στην υπέροχη Ρόδο και ειδικότερα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη, στους Αντιπεριφερειάρχες κ. Σωτήρη Πάμπακα και κ. Δέσποινα Σώζου, στο Δήμαρχο Ροδίων κ. Ευστάθιο Κουσούρνα, στον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Πεταλουδών κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, στον Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Κεφαλάκη καθώς και στον πολύ δημοφιλή, αξιαγάπητο, πολυτάλαντο, ακούραστο, γλυκύτατο και πάντα χαμογελαστό ποιητή, συγγραφέα και ξεναγό κ Θεοφάνη Μπογιάννο, για την άρτια ξενάγηση στο παλάτι των Ιπποτών στη μεσαιωνική πόλη.
Στο Δ.Σ. και στα μέλη του Αναπτυξιακού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεμαστής «Η Πρόοδος» και ειδικά στους Νίκο Μπάτη – πρόεδρο, Σωτήρη Χατζησταμάτη, Δημήτρη Κοκκάρη, Σμάρω Γραμματικού, Μαριέττα Αντωνιάδη, Αναστασία Ζέζου, Καθολική Σηφάκη, Ευαγγελία Αντωνιάδη, Ηλία Κουκκιά, Σταματία Λυμπέρη, Τσαμπίκα Κλαδάκη, Βάσω Κλωνάρη, Άννα Μπάτη, Μιχάλη Σταύρου, Μαρία Γερολύμου, Ραφαέλα Μπάτη, Τσαμπίκο Ποδιώτη και Νεκταρία Κουδούνη, οι οποίοι δεν έλειψαν ούτε λεπτό από κοντά μας κατά την πενθήμερη παραμονή μας στο νησί.

Οι εμφανίσεις των Μακεδνών θα συνεχιστούν  όλο το καλοκαίρι καθώς είναι προσκεκλημένοι πολλών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Με τιμή
για το Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος                                                                            Ο Γ. Γραμματέας
Μαδίκας Θωμάς                                                                       Λαμπαδάς Γεώργιος

Δείτε φωτογραφικό υλικό    εδώ  

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: