ΔΕΚΟ: Μoνιμότητα τέλος για 68.000 υπαλλήλους

By on 08/02/2012
ΔΕΚΟΤέλος μπαίνει στο καθεστώς μονιμότητας για 68.000 υπαλλήλους σε δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ , τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο).

 

Μετά από ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αλλάξουν οι κανονισμοί εργασίας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίοι μεταξύ των άλλων έβαζαν… φρένο στις αποχωρήσεις υπαλλήλων.

 

Πηγή:imerisia.gr

 

Με την κίνηση αυτή που εντάσσεται στο “προμνημόνιο” αλλάζει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε 83 δημόσιες επιχειρήσεις καθώς :

 

-διευκολύνονται οι απολύσεις αλλά και οι μετακινήσεις προσωπικού εντός της εταιρείας,
-μειώνεται το μισθολογικό κόστος με “πάγωμα” ωριμάνσεων και κόψιμο πρόσθετων παροχών.

 

Παράλληλα μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ η τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή μελλοντική άρση της μονιμότητας και στον στενό Δημόσιο τομέα. Επίσης οι επικεφαλής της τρόικας τονίζουν στις συζητήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη πως αίροντας το καθεστώς προστασίας από απολύσεις οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις καθίστανται “ελκυστικές” για τους υποψήφιους επενδυτές. Και βέβαια έχουν ζητήσει την πώληση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων εταιρειών μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες (διεθνής διαγωνισμός) για την ιδιωτικοποίηση τους

 

Να υπενθυμίσουμε πως με νόμο του 2005 ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη είχε αρθεί το καθεστώς μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ.
Όπως σημείωνε χθες αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος η τρόικα έθεσε επιτακτικά το θέμα των νέων κανονισμών εργασίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποχωρήσεις εργαζομένων.

 

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν συνάψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, μπορούν να απολυθούν εάν η εταιρεία καταγγείλει τη σύμβαση και ζητήσει την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Οι κανονισμοί λειτουργίας των ΔΕΚΟ που πρόκειται να αναθεωρηθούν μετά τις πιέσεις της τρόικας, δημιουργούν ένα καθεστώς «μονιμότητας» για τους υπαλλήλους , οι οποίοι – όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι- ουσιαστικά έχουν υπογράψει συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες με αυτές του ιδιωτικού τομέα.

 

Όπως λέει ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος υπάρχει ένα σε μεγάλο βαθμό “άτυπο” καθεστώς μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Επίσης στο στόχαστρο μπαίνουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων σε οργανισμούς και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες .Έτσι “μαχαίρι” αναμένεται να μπει στις πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές όπως για παράδειγμα το επίδομα ισολογισμού στις τράπεζες και τα λογιστήρια δημοσίων εταιρειών. Κατά πληροφορίες οι περικοπές θα ισχύσουν και για υπαλλήλους επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ που εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση που επέβαλε η κυβέρνηση. Βέβαια θα πλήξουν και τις αποδοχές των εργαζόμενων στις υπόλοιπες εισηγμένες που ήδη έχουν υποστεί “κούρεμα” μέχρι και 35% σε σχέση με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου του 2009.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό των 72 μη εισηγμένων ΔΕΚΟ υπολογίζεται σε 26.300 άτομα και των 11 εισηγμένων και προς αποκρατικοποίηση εταιρειών σε 41.500 άτομα..
Σε ότι αφορά τώρα τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς (ΝΠΙΔ, δημοτικές επιχειρήσεις) μετά την αποτυχία της εργασιακής εφεδρείας, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου απολύσεων 15.000 εργαζομένων σε πρώτη φάση.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: