Νεκροί στα αζήτητα: Οι συγγενείς τους δεν έχουν χρήματα για την κηδεία…

By on 26/10/2014

Από την αρχαιότητα οι Έλληνες θεωρούσαν πολύ σημαντική την εναπόθεση του νεκρού στην τελευταία του κατοικία και έκαναν τελετές με ευλάβεια και μεγάλο σεβασμό προς τον αποθανόντα. Τελικά, το 2014 η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει μέχρι και αυτό καθώς οικογένειες αφήνουν στα αζήτητα τους συγγενείς τους επειδή δεν έχουν χρήματα για τα έξοδα ταφής.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων αντιμετωπίζουν συχνά τέτοια ζητήματα.Ο αριθμός των οικογενειών που αδυνατούν οικονομικά να θάψουν τους συγγενείς τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, λέει η Παναγιώτα Νικολούδη, διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, στην «Καθημερινή» που έκανε έρευνα για το θέμα.

Η κ. Νικολούδη θυμάται ένα πολύ δύσκολο περιστατικό που απασχόλησε πρόσφατα το νοσοκομείο. Ένας κάτοικος επαρχιακής πόλης είχε πάρει τηλέφωνο και είπε ότι δεν μπορεί να παραλάβει και να θάψει την σορό του αδερφού του. Στη συνέχεια δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις. Η ανιψιά του νεκρού ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση και τελικά συμπλήρωσε την υπεύθυνη δήλωση ότι βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία και δεν μπορεί να κάνει την κηδεία.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα, τα περισσότερα νοσοκομεία κάνουν ετήσιους διαγωνισμούς και αναθέτουν στα γραφεία τελετών τις κηδείες άπορων και νεκρών που μένουν στα αζήτητα. Οι δεύτεροι, είναι είτε μοναχικοί άνθρωποι αγνώστων στοιχείων είτε άνθρωποι που ανήκουν σε οικογένειες με οικονομική αδυναμία. Σε κάποια από τα νοσοκομεία προκύπτει αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά, ο Ευαγγελισμός διέθετε 30.000 ευρώ το 2012 για την ταφή αζήτητων νεκρών και απόρων ενώ το 2013 το ποσό ανήλθε στα 45.000 ευρώ. Από τις προκηρύξεις και συμβάσεις που εντόπισε η Καθημερινή στη Διαύγεια, φαίνεται πως η αύξηση αυτή δεν οφείλεται σε μεγαλύτερες αμοιβές των γραφείων τελετών για μια τέτοια ταφή, που συνήθως δεν ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ.

Ακόμα πιο κατατοπιστικά είναι τα στοιχεία από τα γραφεία τελετών που συνεργάζονται με τα μεγάλα νοσοκομεία. Σε ένα από αυτά, το 2010 στο 13% των κηδειών που ανέλαβε οι συγγενείς δήλωσαν αδυναμία ταφής για οικονομικούς λόγους. Το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 15% και το 2012 έφτασε το 31%. Συγκεντρωτικά στο ίδιο γραφείο την περίοδο 2007-2011 το 14,8% των σορών που δέχτηκε από νοσοκομεία συνοδεύονταν από υπεύθυνες δηλώσεις οικονομικής αδυναμίας συγγενών. Την τελευταία τριετία όμως το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 25%.

Μέχρι το 1981 οι σοροί των απόρων ή μοναχικών ανθρώπων κατέληγαν στο ανατομείο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Τελικά θεσμοθετήθηκε η δωρεά σώματος και πλέον κάποιος μπορεί να το κάνει συνειδητά και να έχει υπογράψει δήλωση πριν τον θάνατο του.

Σήμερα, στις αποθήκες του ταριχευτηρίου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών 52 σοροί περιμένουν τη σειρά τους για να ανέβουν στα μαρμάρινα τραπέζια της αίθουσας ανατομίας. Όπως διαβεβαιώνουν στο ανατομείο, πάντα υπήρχε ένας μικρός αριθμός δωρητών που παρακινούνταν από το υψηλό κόστος μιας ταφής.

Όμως τους τελευταίους μήνες, ο επίκουρος καθηγητής Αντώνης Μαζαράκης δήλωσε πως δέχεται συχνά πιέσεις από τους συγγενείς των αποθανόντων που θέλουν να δώσουν τις σωρούς στο ανατομείο: «Λένε ότι δεν τους περισσεύουν λεφτά για την κηδεία. Κοινωνικοί λειτουργοί νοσοκομείων στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν, τους στέλνουν σε εμάς». Οι σοροί δεν γίνονται δεκτές γιατί οι θανόντες δεν είχαν υπογράψει δήλωση δωρεάς.

koolnews.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: