giapraki.com

«Νέοι εν δυνάμει επιχειρηματίες. Δώστε σχήμα και μορφή στην ιδέα σας»

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, στην Ημέρα Σταδιοδρομίας, που οργανώνει κάθε χρόνο το ΚΕ.ΣΥ.Π θα γίνει, στο Εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, η παρουσίαση και βράβευση προγραμμάτων Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης με θέμα «Νέοι εν δυνάμει επιχειρηματίες. Δώστε σχήμα και μορφή στην ιδέα σας».

Τοπικοί επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία και μαθητές να τους κάνουν ερωτήσεις. Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Π.Ε Κοζάνης (Ε.Β.Ε) και του Κέντρου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Π.Ε Κοζάνης (ΚΕ.ΣΥ.Π)

Η εκπόνηση των προγραμμάτων που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, βοήθησε στην καλλιέργεια πνεύματος σύνδεσης της γνώσης και της έρευνας με την εφαρμογή τους στην επιχείρηση μέσα από τη δημιουργία προϊόντων. Έτσι οι μαθητές κατανοούν το δρόμο μετάβασης σε μια οικονομία της γνώσης, που αποτελεί τη θεμελιώδη πρόκληση του σήμερα.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές επιλογές που κάνει ένας νέος, καλείται στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα αναζητήσει μια εργασία σε υπαλληλική βάση, η θα προχωρήσει σε δημιουργία της δικής του επιχείρησης. Η ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος και αναλόγων ικανοτήτων είναι στοιχείο που θεωρείται ότι διευκολύνει σημαντικά την επαγγελματική αποκατάσταση. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής νοοτροπίας στους μαθητές μπορεί να επιτευχθεί με την τόνωση της ατομικής πρωτοβουλίας και της υπευθυνότητας που συνδέονται με την διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση κάποιου να γίνει επιχειρηματίας: η προσωπική του επιθυμία, οι αντιλήψεις της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Αυτή είναι και η πρώτη φάση (διαδικασία υποκίνησης) από τις έξι, σύμφωνα με το μοντέλο των Gibb και Ritchie, που περιγράφουν τη διαδικασία της εκκίνησης των επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια των σπουδών τους οι νέοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν επιχειρηματικές συμπεριφορές, καθώς και μια επιχειρηματική ιδέα. Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφονται οι υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, που έργο τους είναι να διευκολύνουν το πέρασμα από το σχολείο στην εργασία.

Στη χώρα μας, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και η αναποτελεσματικότητα του κράτους, έπνιξαν για χρόνια την υγιή επιχειρηματικότητα.

Οι πολύτιμες εφεδρείες επιστημόνων, καλλιτεχνών, τεχνοκρατών, πνευματικών ανθρώπων, προγραμματιστών, εξειδικευμένων παραγωγών είναι νέοι άνθρωποι «εγκλωβισμένοι» στο χαρτζιλίκι της οικογένειάς τους, όχι μόνο επειδή έσκασε η φούσκα του ανεύθυνου κράτους αλλά γιατί δεν διδάχτηκαν ποτέ στοιχειώδεις κανόνες επιχειρηματικής κουλτούρας. Δεν μπόρεσαν ποτέ να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που αντιλαμβάνεται την επιλογή, την οργάνωση και τη διάρκεια στο εγχείρημα.

Η σύγχρονη επιχείρηση τελεί υπο καθεστώς ταχύτατων αλλαγών οι οποίες οδηγούν σε διαδικασία μόνιμης μάθησης.
Διευθύνοντες σύμβουλοι υποστηρίζουν πως η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα είναι μία αναγκαία, αν και όχι απαραιτήτως ικανή, συνθήκη. «Η δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης» υπογραμμίζουν «εξαρτάται από το συνδυασμό παραγόντων-το κίνητρο, τη γνώση και πολλή τύχη-όμως η εκπαίδευση προσφέρει, τις βασικές γνώσεις για αποτελεσματικό σχεδιασμό για να κάνει κάποιος πράξεις τις ιδέες του, για να ανακαλύπτει πηγές χρηματοδότησης και να περιορίζει τους κινδύνους.

Εκείνο όμως που κανείς δεν μπορεί να διδαχθεί στην αίθουσα, αλλά πρέπει να το έχει μέσα του, είναι πώς να αποκτήσει ένα όραμα.
Η ίδρυση και επιτυχία μιας επιχείρησης δεν εξαρτάται μόνο από νομικές, οικονομικές και διοικητικές γνώσεις. Όποιος σκέφτεται να στήσει τη δική του επιχείρηση χρειάζεται να συλλογιστεί αν έχει τα κατάλληλα κίνητρα, τα τυπικά προσόντα, τις δεξιότητες και τα προσωπικά χαρακτηριστικά για να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας. Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το προφίλ του επιχειρηματία για να δείτε κατά πόσο του μοιάζετε, μην περιμένετε να βρείτε συνταγές επιτυχίας γιατί κάθε περίπτωση είναι μοναδική σε σχέση με το χρόνο, τον τόπο και τις καταστάσεις.

Είναι προφανές επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πλέον γενικοί κανόνες στρατηγικής ή επιχειρείν ούτε για τις επιχειρήσεις ούτε για τους κλάδους ούτε για τις οικονομίες. Ζούμε στην εποχή του πλουραλισμού, έστω και αν αυτό δεν είναι καθόλου προφανές εκ πρώτης όψης. Οι στρατηγικές επιλογές είναι κατά συνέπεια πολυπληθείς. Αρκεί να τις αναζητεί κανείς. Είναι η εποχή της ανάλυσης και του στρατηγικού management σε όλα τα επίπεδα.


Ρουσιάδου Στέλλα
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Exit mobile version