Είναι αναπόφευκτο να υπάρξει κρούσμα Εμπολα στην Ελλάδα κάποια στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πανικοβληθούμε, δηλώνει η πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης Φράνκα Παστόρε.
Η κ. Παστόρε συνιστά στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, να φιλτράρουν τις πληροφορίες για τον ιό και να ενημερώνονται μονό από αξιόπιστες πηγές, όπως η ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ ή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου που έχει αναρτημενο υλικό για τον Εμπολα και τους τρόπους προφύλαξης.
“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας θεωρεί χώρα χαμηλού κινδύνου. Χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση μέσα από τη σωστή ενημέρωση προς τους πολίτες. Μη ζείτε υπό τον πανικό του Εμπολα” συνιστά στους πολίτες η κ. Παστόρε.
Ο Εμπολα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στο Κογκό και στο Σουδάν και η προέλευση του θεωρείται άγνωστη. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή αλλά και έμμεση, όπως ρούχα και σεντόνια μολυσμένα με υγρά ασθενών. Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω αέρα και τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.
“Η πρώτη εκδήλωση είναι ο πυρετός, ιδιαίτερα αν είναι πάνω από 38 και συνήθως έρχεται ξαφνικά” λέει η κ. Παστόρε, ενώ είναι καθοριστικό για την προφύλαξή μας το τακτικό πλύσιμο με πράσινο σαπούνι η τα συνήθη απολυμαντικά.
Σε ότι αφορά στην προετοιμασία του Νοσοκομείου η κ. Παστόρε τόνισε ότι υπάρχει αρκετά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΟΥΤΙΔΗΣ
xronos-kozanis.gr