Το μυστήριο με τις «πέτρες που περπατούν» στην Κοιλάδα του Θανάτου έλυσαν οι επιστήμονες μετά από επίπονη και συστηματική εργασία. Πρόκειται για μεγάλες πέτρες που είχε παρατηρηθεί ότι άλλαζαν θέση χωρίς προφανή λόγο αφήνοντας μάλιστα και εμφανή σημάδια πίσω τους αφού ο πυθμένας της Κοιλάδας είναι ξηρός.
Το φαινόμενο έχει βασανίσει τους εγκεφάλους επιστημόνων εδώ και δεκαετίες αφού κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει πως είναι δυνατόν πέτρες που ζυγίζουν έως και 300 κιλά μπορούν να μετακινηθούν μόνες τους.
«Ήταν το πιο βαρετό πείραμα της ζωής μου», ομολόγησε ο Ρίτσαρντ Νόρις, παλαιοωκεανογράφος του Ινστιτούτου Σκριπς του Σαν Ντιέγκο. Η απάντηση στο μυστήριο δόθηκε μέσω των λήψεων από την χρήση GPS και ενός βίντεο το οποίο κατέγραψε μια πέτρα καθώς μετακινείτο την 20η Δεκεμβρίου του 2013, μια ημέρα κατά την οποία μετακινήθηκαν περισσότερες από εξήντα πέτρες στην περιοχή.
Ο Νόρις ο οποίος έχει καταγράψει την μετατόπιση των 224 μέτρων μιας πέτρας μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014 – διαπίστωσε ότι τα χειμωνιάτικα βράδια η επιφάνεια του ξηρού πυθμένα της λίμνης καλύπτεται με ένα στρώμα πάγου με πάχος μεταξύ 3 και 6 mm. Όταν ο πάγος λιώνει αργά το πρωί και σπάει σε πλάκες, οι πέτρες ωθούνται από τον άνεμο που φυσάει με 14-18 μίλια ανά ώρα κι έτσι οι πέτρες κινούνται με πολύ χαμηλή ταχύτητα: περίπου 2-5 μέτρα ανά λεπτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν έχει δει ποτέ ζωντανά τα βράχια να κινούνται.
Παρά το γεγονός ότι στην Κοιλάδα του Θανάτου έχει καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία, δεδομένου ότι υπάρχουν μετρήσεις (56.7 ° F στο Furnace Creek στις 10 Ιουλίου του 1913), σε ορισμένες περιοχές το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από το μηδέν και να παγώσει την περιοχή. Το χειμώνα αυτός ο κύκλος κατάψυξης και απόψυξης είναι ουσιαστικά ο λόγος που οδηγεί τα βράχια να «περπατούν». Το μυστήριο λύθηκε.
perierga.gr