giapraki.com

«Ας μιλήσουμε για σοβαρότητα» Του Γιάννη Στ Αποστολίδη

Mέλους της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στο σχόλιο του για τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του α´ τριμήνου του 2017, όπου αντί για την “καταστροφική” ύφεση του -0,1% της πρώτης ανακοίνωσης, έδειξαν “μικρή” ανάπτυξη +0,4%, χρησιμοποίησε τον τίτλο: Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει.

Κι επειδή περί σοβαρότητας ο λόγος, ας τα πάρουμε ένα -ένα:

  1. Το βαρύγδουπο, τα τρία χειρότερα τρίμηνα τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκονται στην περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα.

Αυτό ενώ είναι σωστό, δεν είναι ορθό.

Ας περιορίσουμε τη σύγκριση στα εννέα τρίμηνα της διακυβέρνησης Τσίπρα και στα εννέα προηγούμενα της διακυβέρνησης των Σαμαρα – Βενιζέλου.

Η κατανομή έχει ως εξής:

Στα εννέα χειρότερα τρίμηνα έχει 4 ο Τσίπρας και 5 οι Σαμαράς – Βενιζέλος.

Στα 9 καλύτερα έχει 5 ο Τσίπρας και μόλις 4 οι Σαμαράς – Βενιζέλος.

  1. Όλα ανεξαίρετα τα τρίμηνα της διακυβέρνησης Τσίπρα, εννέα τον αριθμό,  είναι χειρότερα από το γ´ τρίμηνο 2014, όταν η οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει….

Και καλά, αφού η οικονομία ανέκαμπτε, γιατί βιαστήκατε να παραδώσετε; Εσείς που αποφασίσατε να «άρετε το σταυρό του μαρτυρίου» εγκαταλείψατε έρμαιο τη χώρα στα χέρια ενός τυχοδιώκτη, λαϊκιστή;

Θα μπορούσαν να εδραιώσουν την ανάπτυξη της χώρας σε άλλα δύο σχεδόν τρίμηνα που είχαν διαθέσιμα και μετά να κάνουν εκλογές. Ίσως τότε να ήταν και διαφορετικά τα αποτελέσματα. Επέσπευσαν όμως γιατί γνώριζαν ότι η ανάπτυξη των Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν «μουσαντένια», καθώς το 2014 έκλεισε με ύφεση (κατά την ΕΛΣΤΑΤ πάντα) και δεν πρέπει να το παραβλέπει ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί όμως παίρνουν ως μέτρο σύγκρισης το γ’ τρίμηνο; Η συμβολή του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας ήταν πάντα σημαντική και αποτυπώνονταν κυρίως στο γ’ τρίμηνο και ιδιαίτερα στα μαύρα χρόνια της ύφεσης της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ο ρόλος του διευρύνθηκε. Ιδιαίτερα το 2014 ήτανε μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Πόσο «ορθό» είναι σε μια οικονομία που διακρίνεται από έντονη εποχικότητα να συγκρίνεις διαφορετικά τρίμηνα μεταξύ τους;

  1. Η σύγκριση αποτελεσμάτων με προβλέψεις! Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.

Όταν αυτό το εκπληκτικό κόμμα, μας έβαλε στα μνημόνια – γενναία και πατριωτική στάση, από την οποία απορρέει η απαγόρευση σε οποιονδήποτε να τους εγκαλεί – προέβλεπε ότι θα επιστρέψει η ανάπτυξη το 2011, το 2012, το 2013, το 2014 (που ούτε τότε), χωρίς αυτή να έρχεται ποτέ, είναι λογικό να μην επιδέχεται αμφισβήτηση στις προβλέψεις του και να εμφανίζεται τόσο απόλυτο.

Τελευταίο. Ούτε τότε, ούτε τώρα πιστεύουμε ότι η ανεξέλεγκτη ανεξαρτησία της όποιας «ανεξάρτητης αρχής», ωφελεί το λαό και τη χώρα. Γενικά δεν πιστεύουμε σε αρχές που δεν λογοδοτούν στο λαό. Στο σύστημά μας, η λογοδοσία γίνεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κι εκεί πρέπει να λογοδοτούν όλες οι αρχές.

Τι παρέδωσαν, το γνωρίζουν πολύ καλά….

Exit mobile version