Μη βιαστείς να πουλήσεις το παλιό σου smartphone!!!

By on 09/02/2015
Σκοπεύεις να πουλήσεις το παλιό σου smartphone στο eBay? Ίσως πριν το κάνεις θα έπρεπε να γνωρίζεις το εξής: ακόμα και μετά από πλήρη επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων, μπορούν να ανακτηθούν οι διεγραμμένες φωτογραφίες σου, οι εφαρμογές σου, έως και το ιστορικό των αναζητήσεων σου στο Google.
Για του λόγου το αληθές, ομάδα της εταιρίας λογισμικού ασφαλείας Avast πραγματοποίησε το παρακάτω πείραμα: Αγόρασε 20 τυχαία διαφορετικά Android κινητά τηλέφωνα απο το eBay και χρησιμοποίησε λογισμικό ανάκτησης δεδομένων με σκοπό να δει τα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ακόμα και όταν επαναφέρεις το κινητό σου στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, τα δεδομένα σου δε διαγράφονται οριστικά. Από τα 20 τηλέφωνα κατάφεραν να ανακτήσουν 40.000 φωτογραφίες (μεταξύ των οποίων 1.500 οικογενειακές φωτογραφίες με παιδιά και 250 …προσωπικές selfies), 750 e-mail, 250 επαφές με ονόματα και διευθύνσεις, μέχρι και αιτήσεις για δάνεια τραπεζών.
Η ανακάλυψη της Avast είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά δε μας προκαλεί έκπληξη. Όταν διαγράφουμε δεδομένα από οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσο, στην πραγματικότητα δε διαγράφουμε τα ίδια τα δεδομένα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι απλώς “επιτρέπουμε” στη συσκεύη να χρησιμοποιήσει τον χώρο μελλοντικά για να αποθηκεύσει στη θέση τους τα νέα δεδομένα. Τα διεγραμμένα αρχεία μας είναι ακόμη εκεί και με τα κατάλληλα εργαλεία, μπορούν πιθανότητα να ανακτηθούν.
Για να εξασφαλίσεις λοιπόν οτι κάποια συσκευή δεν περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, δεν αρκεί η διαγραφή τους. Θα πρέπει να γίνει καταστροφή δεδομένων ή αλλιώς οριστική διαγραφή δεδομένων. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξειδικευμένο software ή hardware. Εταιρίες όπως η TicTac Data Recovery μπορούν, με ελάχιστο κόστος που κυμαίνεται απο 8-15€, να αναλάβουν όχι μόνο να διαγράψουν οριστικά τα δεδομένα της συσκευής σου, αλλά να σου παρέχουν γραπτό πιστοποιητικό οριστικής διαγραφής. Να σημειωθεί δε οτι η TicTac είναι πιστοποιημένη με ISO27001 και τις υπηρεσίες καταστροφής δεδομένων χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρίες, νοσοκομεία, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και όσοι οργανισμοί διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: