Η μέθοδος που μειώνει θεαματικά τα τροχαία

By on 09/02/2015

Με εκατομμύρια ανθρώπους να “φεύγουν” στην άσφαλτο, η οδική ασφάλεια μπαίνει σε πρώτο πλάνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα φιλοξενήσει το τεχνικό συνέδριο και την έκθεση “Current Advanced in Road Infrastructure Safety Equipment” που συνδιοργανώνουν η European Road Federation (ERF), ο ΣΕΣ και το ΕΜΠ στις 12-13 Φεβρουαρίου 2015.

Διεθνώς καταβάλλονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να γίνουν ασφαλέστεροι οι δρόμοι και να μη θρηνούμε τόσες ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο.

Απλή, φτηνή, γρήγορη και αποτελεσματική ως προς τη μείωση των τροχαίων λόγω της αύξησης της αντιολισθηρότητας του οδοστρώματος, η μέθοδος της σφαιριδιοβολής αρχίζει να βρίσκει ανταπόκριση και να γίνεται αποδεκτή ως “νέα τεχνολογία” σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχοντας εμπειρία 40 και άνω ετών στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της οδικής σήμανσης, ο Ελευθέριος Κοκκινάκης, του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων που είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της μεθόδου της σφαιριδιοβολής στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει στο συνέδριο τις νέες τεχνολογίες που έρχονται για να σώσουν ζωές.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι ως εταιρεία που θα συμμετάσχουμε ως βασικοί ομιλητές στο τεχνικό συνέδριο του ERF (European Road Federation), με θέμα την οδική ασφάλεια, σε συνεργασία με  το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή (12-13 Φεβρουαρίου) στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα δώσουν το παρών Υπουργοί, Πολιτειακοί και Κοινωνικοί Φορείς, ΜΜΕ και όχι μόνο”, αναφέρει ο κ. Κοκκινάκης και εστιάζει στη μέθοδο της σφαιριδιοβολής (shotblast), την οποία θα παρουσιάσει σε Έλληνες και Ευρωπαίους ακροατές, σχετιζόμενους με το φλέγον θέμα της οδικής ασφάλειας.

“Ήρθε η στιγμή να επικοινωνήσουμε με βροντερή φωνή και αμέτρητα στοιχεία, την “θαυματουργή” αυτή μέθοδο, η οποία δυστυχώς ακόμη στην Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους φορείς με την πρέπουσα σοβαρότητα.

Θα μπορούσα να αναφέρω αριθμούς, ποσά και πολλά ακόμη για να καταλάβει και ο πλέον αδαής πόσο ωφέλιμη για τους πολίτες και το κράτος, είναι η μέθοδος που κάνει πιο αντιολισθηρή την άσφαλτο. Θα πω μόνο ένα, το πιο σημαντικό: ΜΕΙΩΝΕΙ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ”, τονίζει με πάθος ο άνθρωπος που αφιέρωσε τα τελευταία 5 χρόνια της ζωής του στο να κάνει γνωστή σε Υπουργούς, Περιφερειάρχες, Δημάρχους και φυσικά τους συμπολίτες μας, το shotblasting.

“Να επισημάνω πως την μέθοδο δεν την εφηύρε ο Κοκκινάκης. Υπάρχει στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αυστραλία, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Απλώς εγώ, επειδή ασχολούμαι δεκαετίες με το θέμα της οδικής ασφάλειας, την “ανακάλυψα” και έκανα σκοπό της ζωής μου να την εφαρμόσω στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταλαιπωρημένου οδικού δικτύου της Ελλάδας, αφού διαπίστωσα με ακράδαντα στοιχεία την αποτελεσματικότητα της, στο να σώζονται ανθρώπινες ζωές.

Σε δύσκολους καιρούς, έκανα μια σοβαρότατη επένδυση και πήρα 3 μηχανήματα αυτής της τεχνολογίας με την πίστη ότι θα βοηθήσει πολύ στην οδική ασφάλεια.

Ξεκίνησα να τα φέρω γιατί είναι μια επαναστατική μέθοδος που εφαρμόζεται πάνω σε παλιά και καινούρια οδοστρώματα. Δυστυχώς όλοι οι ελληνικοί δρόμοι παρουσιάζουν ολισθηρότητα σε μεγάλο βαθμό.

Το μηχάνημα περνάει και χτυπάει με δύναμη ατσάλινα σφαιρίδια πάνω στην άσφαλτο, “αγριεύοντας” την επιφάνεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει τρομερά την αντιολίσθηση”, σημειώνει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην άγνοια των πολιτικών φορέων για το γεγονός πως η μέθοδος δεν έχει την αποδοχή και διάδοση που θα έπρεπε και στη χώρα μας.

“Ένα πάρα πολύ καλό δείγμα είναι στις στροφές της Βάρκιζας που συνεχίζεται μέχρι το Σούνιο. Περνώντας ο κόσμος νιώθει ότι κάτι έγινε και πρέπει να ενημερωθεί.

Είναι μια πολύ φθηνή μέθοδος που δίνει πολύ πιο καλά αποτελέσματα από την απλή ασφαλτόστρωση. Κάνοντας δοκιμές σε πολλά μέρη της Ελλάδας και σε πολύ επικίνδυνες στροφές ανακάλυψα κάτι που δεν μπορούσα να πιστέψω ούτε εγώ ο ίδιος. Την αποτελεσματικότητα που έχει.

Ένα παράδειγμα είναι σε ένα κομμάτι στην Πελοπόννησο, μεταξύ Τρίπολης και Σπάρτης, όπου από τον Οκτώβριο του 2011 που εφαρμόστηκε η μέθοδος και μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, ούτε ένα ατύχημα” υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας ο κ. Κοκκινάκης εξηγεί εν συντομία τι θα παρουσιάσει στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

“Θα μιλήσω για τα πλεονεκτήματα της μεθόδου και θα παρουσιάσω τα στοιχεία που έχω από τα σημεία όπου πέρασαν τα μηχανήματα μας σε Πελοπόννησο, Αττική Οδό, Εγνατία Οδό, Νομό Αττικής και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ. Αυτό είναι το θεμελιώδες. Και φυσικά ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ, πως πρόκειται για μία τεχνολογία οικονομικά εξαιρετικά επωφελή για το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα είναι φιλική προς το περιβάλλον, παρατείνει τη ζωή του οδοστρώματος, αυξάνει την μικρουφή και την μακρουφή του. Τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε είναι εν πολλοίς απίστευτα. Πιστεύω πως αυτό το συνέδριο θα συμβάλει στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης των φορέων στη χώρα μας”.

Η μέθοδος της σφαιριδιοβολής

Η εν λόγω μέθοδος εφαρμόζεται με ειδικό μηχάνημα το οποίο εκτοξεύει με μεγάλη ταχύτητα μικροσκοπικές χαλύβδινες σφαίρες στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα, να δημιουργεί αδρή επιφάνεια της ασφάλτου αυξάνοντας την αντιολισθηρότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ήδη αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται ευρέως ανά την υφήλιο με άριστα αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα εφαρμόσθηκε επιτυχέστατα τον περασμένο χρόνο στο τμήμα Κορίνθου – Πατρών σε συνολικό μήκος 51 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν σημαντικά οι αντιολισθητικές ιδιότητες του οδοστρώματος παρέχοντας με αυτό τον τρόπο στους οδηγούς πιο ασφαλείς συνθήκες οδήγησης, ειδικά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως η βροχόπτωση. Πληροφορίες από την τροχαία της περιοχής ομιλούν για μέχρι και 80% μείωση των ατυχημάτων στα τμήματα όπου εφαρμόσθηκε αυτή η μέθοδος.

Την 9-9-2009 έγινε δοκιμαστική εφαρμογή στη Λεωφόρο Αθηνών αριθμ. 329 (ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ) στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και σε μήκος 150 μέτρων παρουσία αρμοδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ειδικής ομάδας μετρήσεων του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων (Κ.Ε.Δ.Ε).

Έγιναν μετρήσεις προ και μετά την εφαρμογή της μεθόδου και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά αφού ο δείκτης αντιολισθηρότητας σε μονάδες SRT αυξήθηκε σχεδόν κατά 100%. Η σχετική βεβαίωση των ανωτέρων επισυνάπτεται της παρούσας.

Η όλη μέθοδος εφαρμόζεται με ένα ειδικό μηχάνημα τοποθετημένο επί τριαξονικού φορτηγού αυτοκινήτου, πλήρως αυτοματοποιημένου του οποίου το πλάτος απόδοσης μιας διέλευσης είναι 1,15 του μέτρου.

Η νέα επαναστατική μέθοδος της «σφαιροβολής» μπορεί ν’ αυξήσει τα αντιολισθηρά χαρακτηριστικά των οδοστρωμάτων σε σημείο καλύτερο ακόμη και από τα καινούργια οδοστρώματα, με βασικότερα πλεονεκτήματα:

  • Την οικονομία (κόστος περίπου στο 1/10 από το κόστος καινούργιας ασφαλτικής στρώσης)
  • Την ταχύτητα (περίπου 10.000 – 15.000 μ2 την ημέρα)
  • Την μη όχληση της κυκλοφορίας
  • Δεν ρυπαίνει το περιβάλλον (διότι δεν υπάρχουν κατάλοιπα στον δρόμο, εφόσον αυτά απορροφούνται από το ίδιο το μηχάνημα και αποθηκεύονται σε big bags)
  • H όλη διαδικασία γίνεται με ένα πέρασμα του μηχανήματος
Χαρακτηριστικά της μεθόδου

 

  • Η ταχύτητα του οχήματος κατά την εφαρμογή είναι 1,5km/h πράγμα που σημαίνει απόδοση 10.000-15.000μ2 την ημέρα.
  • Κατά την εφαρμογή της μεθόδου δεν υπάρχουν σκόνες ή κατάλοιπα υλικών, καθότι το μηχάνημα απορροφά όλα τα κατάλοιπα κόκκων και ασφάλτου μαζί με τα μεταλλικά σφαιρίδια και σε ειδικό διαχωριστήρα, χωριζονται τα σφαιρίδια, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται, από τα κατάλοιπα της σφαιροβολής, τα οποία διοχετεύονται στο πίσω μέρος του φορτηγού οχήματος εντός ειδικών σάκκων. Μ΄αυτό τον τρόπο με την διέλευση του μηχανήματος δεν μένουν πίσω καθόλου κατάλοιπα αλλά ένα οδόστρωμα, έτοιμο προς χρήση.
  • Δεν χρειάζεται διακοπή της κυκλοφορίας, η οποία διεξάγεται κανονικά.
  • Η μέθοδος αυξάνει την μικρουφή ως και την μακρουφή του οδοστρώματος.
  • Παρατείνει την ζωή του οδοστρώματος για χρόνια χωρίς την ανάγκη να διαστρωθεί ξανά με νέα ασφαλτική στρώση.
  • Αφαιρεί τα ελαστικά κατάλοιπα επί των διαδρόμων προσγείωσης των αεροδρομίων
  • Αφαιρεί την παλαιά διαγράμμιση από το οδόστρωμα.
  • Δημιουργεί αδρή επιφάνεια επίσης για την διαστρωση νέας ασφαλτόστρωσης και διαγράμμισης.
  • Αυτή η μέθοδος πέρα των όλων ανωτέρω πλεονεκτημάτων, αποτελεί οικονομική λύση, καθότι η τιμή ανά τ.μ. κυμαίνεται περίπου στα 3,50 με 3,80€, πολύ μικρότερης της εφαρμοσμένης ως σήμερα τιμής με την κλασσική μέθοδο συντήρησης που κυμαίνεται περίπου στα 15€/τ.μ.

newsit.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: